Kontroll etter fødsel

Kontroll etter fødsel

Vi anbefaler deg en kontroll etter fødsel, ca 6 -12 uker etter fødsel. En graviditet og fødsel er en stor påkjenning både fysisk og psykisk. Etter fødsel skal du bruke de første ukene til å bare «lande litt» i den nye tilværelsen,

Det er overveldende med den nye babyen, amming som skal i gang og kroppen som skal tilbake til «utgangspunktet» igjen. Hormoner i ubalanse og noen ganger føles alt som et kaos. Ubehag fra eventuelle sting og tyngdefølelse i underlivet eller at man ikke helt klarer å holde på urin er ganske vanlig. De første ukene kjennes kroppen ofte «rar og litt løs» men etter hvert begynner det å gå seg til. Etter 6 uker har det ofte roet seg godt, blødningen har avtatt. Kanskje du også har kommet litt inn i rutiner med den lille. Før du går i gang med trening anbefaler vi deg å ta en etterkontroll. Mange synes også det er godt å ta en sjekk før man gjenopptar sexlivet igjen.

Noen kaller det 6 ukers kontroll og andre etterkontroll etter fødsel. Hva vi kaller det er ikke så viktig men man sier gjerne 6 uker fordi at vi vil det skal gå minst 6 uker etter fødsel. Dette fordi at det er den tiden det tar før hormonene begynner å stabilisere seg, livmoren trukket seg helt sammen og kroppen begynner å bli klar for mer belastning i form av trening. Så 6 uker eller 6 måneder spiller ingen rolle, det er lurt å ta en sjekk om du ikke gjort det.

Hva gjør man på en etterkontroll?

Vi setter av  45 min, da har vi god tid både til en samtale og en god undersøkelse. Vi går igjennom hvordan du opplevde fødselen, hvordan du har det og hva du føler behov for å ta opp.

Dersom du er i behov av prevensjon går vi igjennom hva som kan passe og om det er noen hensyn man bør ta med tanke på amming eller ikke. Måler blodtrykk og blodprosent.

Vi tilbyr en vaginal undersøkelse og ved denne ser vi på eventuelle sting og kjenner at livmor er gått tilbake til normal størrelse. Vi kjenner i tillegg hvordan kontakten er med muskulatur i bekkenbunnen ( knipeevne) og sjekker om magemusklene har gått sammen igjen eller ikke. Dersom det er lenge siden du tatt celleprøve kan vi også gjøre det.

En etterkontroll vil være nyttig for både deg som født vaginalt eller med keisersnitt.

Bestill time herhttps://www.oslojordmor.no/timebestilling/

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *