Gravid- første trimester!

Første trimester- her får du info uke for uke

Nå går du kanskje og venter på mensen? Eller har du allerede tatt en positiv graviditetstest? Spennende tider i møte, her får du en gjennomgang hva som skjer i kroppen uke for uke. Man beregner en normal graviditet til å være 40 uker og 3 dager. Så din termindato blir når du er i uke 40+3.

Men hvordan er det egentlig vi regner ut dette?  Jo man tar utgangspunkt i din første dag i din siste mens før du ble gravid. De fleste kvinner har en syklus på 28 dager og det er dette man tar utgangspunkt i. Med 28 dagers syklus vil de fleste ha eggløsning 2 uker etter mens start. Det er ved eggløsning befruktningen skjer men man regner allikevel fra første mensdagen. Det vil si at når du finner ut at du er gravid er du allerede ca 4 uker på vei!

Dersom du har lengre sykluser vil den vanlige utregningen ikke passe helt for deg uten at man da sannsynlig er litt kortere på vei. Men det hjelper din jordmor eller lege deg med å regne ut. Som oftest er det beste å få sjekket med en ultralyd mellom graviditets uke 6-8 for å få mer presist hvor langt du er på vei.

Første trimester

Man deler inn en graviditet i tre deler så kallet trimester. Første trimester er frem tom uke 12. Andre trimester er fra uke 13-27. Tredje og siste trimester er da fra uke 28- fødsel. Noen kaller siden barseltiden for den fjerde trimester.

Uke 4:

Det befruktede egget er bare 0,5 mm, men det er der! Egget har festet seg til livmorslimhinnen og får næring fra de mange blodårene i omgivelsene. Lukter alt i kjøleskapet vondt? Begynner du bli småkvalm innimellom. Dette er noen av mange tidlige tegn som kan tyde på at du er gravid. Hvis du ikke kjenner deg igjen i noe av dette, trenger det ikke bety at du ikke er gravid. Enkelte merker ingenting uvanlig i starten. Så fort du blir gravid  begynner kroppen å produsere et hormon som heter hcg. Det skilles ut via urinen, og har du blitt gravid på går det derfor å ta en graviditetstest for å finne ut som du virkelig er gravid.

Er testen negativ, men du føler at det er noe på gang i kroppen, kan du vente noen dager og prøve igjen. Det kan nemlig hende at du har tatt testen for tidlig, slik at graviditetshormonet ennå ikke har kommet opp i målbare mengder. Dukker det opp litt blod på toalettpapiret eller i trusa, trenger det ikke å bety katastrofe. Noen får en liten blødning når egget fester seg til livmorslimhinnen. Det er helt ufarlig og oftest ingenting å bekymre seg for.

Dersom du ikke startet med folsyre før du ble gravid anbefaler vi å starte med det nå. Aller helst metylfolat eller metfolin da denne typen er lettere for kroppen å ta opp og også har vist i noen studier kan minske risiko for blant annet spontanabort. Se også på at du får i deg nok jod gjennom maten du spiser, hvis ikke bør du også ta tilskudd av dette. Veldig mange her i Norge har også mangel på D-vitamin og derfor kan dette også være fint å starte med nå.

Uke 5

Embryoet som skal utvikle seg til et foster, er nå omtrent 4 mm langt og likner aller mest på et rompetroll.  I løpet av denne uken begynner hjerter å slå.  Det er fortsatt veldig lite og ikke sikkert at man klarer å se noe hvis man ser med ultralyd.

Hvis du ikke allerede har tatt en graviditetstest, mistenker du nok at du er gravid. Om ikke annet, så fordi mensen ikke har kommet som forventet. Tar du en graviditetstest nå, vil den sannsynligvis være positiv. Føles brystene annerledes? Det er ikke uvanlig at de blir større og litt ømme, eller at du må tisse litt oftere enn du pleier. De ekstra toalettbesøkene skyldes både at det er mer blod som strømmer gjennom området rundt livmoren, og at livmoren vokser og skaper press på urinblæren.

Mange vil også kjenne på en ekstra trøtthet og at søvnbehovet øker fra 7-8 timer til 12-14 timer per dag! Det er ikke så rart om du føler deg trett. Kroppen din jobber på spreng på å utvikle foster og morkake. Blodvolumen din øker og dette fører til økt puls og lavere blodtrykk så man kan også bli litt svimmel og uvel hvis du reiser deg raskt opp. Det er også vanlig å kjenne litt hjerteklapp, og andpusten når du for eksempel går i trapper.

Dette er et godt tidspunkt for å bestille time til første kontroll hos jordmor. Vi anbefaler å få kommet til jordmor i uke 6-8.

Uke 6

I løpet av denne uken tredobler barnet størrelsen sin, og man kan nå se graviditeten på ultralyd. En tidlig ultralyd nå vil kunne bekrefte graviditet og se at graviditeten ligger inne i livmoren og at det ikke er en så kalt ekstrauterin graviditet.

Er du kvalm om morgenen? Smaker kaffen motbydelig? Er du helt svimeslått av trøtthet om kveldene? Sprengte og ømme bryster? Treg mage og luft i magen er vanlig, og det skyldes at hormonene gjør at tarmene jobber tregere. Kanskje føler du deg også konstant sulten? Det er massevis av ting som skjer i kroppen, og selv om det kan være kjempe slitsomt, er det viktig å huske på at det er forbigående! Alt kommer til å gå over. Det varierer hvor fort det går over, men for de aller fleste er den enorme trøttheten og den konstante kvalmen verst i begynnelsen.

For noen er graviditeten en ren glede fra første dag men for de aller fleste tar det en stund å bli komfortabel med å være gravid,  Det er helt normalt å kjenne på mange «doble» følelser og både glede, uro, engstelse og frykt innfor det å være gravid og skal bli foreldre. Noen kjenner på mange svangerskapssymptomer og noen kjenner ingenting uten føler seg helt som vanlig.

Første kontroll hos jordmor

I uke 6–8 er det vanlig å ha første kontroll hos en jordmor. Timen bestiller du selv når du vet at du er gravid. På den første kontrollen snakker man om graviditet, forventninger og eventuelle ting du er bekymret for. Fyller ut helsekort og går igjennom anamnese med tidligere ev sykdommer og graviditeter. Henviser deg til sykehus for ultralyd og fødeplass.

Ta gjerne med partner på første timen, det er mye informasjon som er nyttig for dere begge. På denne kontrollen lager vi også en plan for videre oppfølging i graviditeten etter hva som er ditt behov. Det er anbefalt at man har minimum 9 kontroller i løpet av svangerskapet. Dette er inkludert to ultralyd i uke 12 og uke 18 som du får på det sykehuset du ønsker fødeplass på. Er du over 35 år vil du få tilbud fra det offentlige for NIPT test. Er du under 35 kan du også ta en NIPT men må da bekoste det selv. Les mer om NIPT her.

Uke 7

På slutten av denne uken er barnet på størrelse med en ert.

Har du trent før du ble gravid, er det smart å fortsette med treningen så lenge det føles bra – å røre på seg er sunt og kan lindre noen av de tidlige svangerskapsplagene. Fremfor alt er frisk luft ofte et utmerket middel mot kvalme. Selv om du ikke har trent før svangerskapet, er det lurt å begynne med en enkel form for trening. Spesielt viktig er det å komme i gang med daglige knipeøvelser allerede nå. Å ha en sterk bekkenbunn er nemlig alfa og omega med tanke på at du etter hvert skal bære en stor mage. Det er enkelt å gjøre øvelsene. Utfordringen er å huske det. Et godt tips er å finne på en huskeregel som gjør at du får en daglig påminnelse: hver morgen når du pusser tennene, eller om kvelden når du har lagt deg.

Uke 8

Fosteret er nå omtrent 1,5 cm langt og ligner aller mest på en liten bønne når du ser på ultralyd. Dette bitte lille fremtidige mennesket har imidlertid veldig rare proporsjoner: Hodet er fortsatt stort i forhold til overkroppen og mye større enn underkroppen. Men kroppen retter seg stadig mer opp, og du kan tydelig se det som skal bli armer, bein og føtter. Det er full aktivitet i livmoren. Føler du deg helt utslitt og føler at du bare vil sove er dette helt naturlig- kroppen din jobber 24/7 med å lage et nytt menneske så det er ikke rart du er trøtt.

Gjør ting som du har godt av. Kjenner du at du får energi av trening så tren som normalt. Mange kjenner seg dog så trøtte i denne perioden at bare tanken på trening gjør en kvalm. Fokuser da heller på å hvile og kom deg ut på en daglig gåtur i denne perioden. Så tar du opp trening igjen når energien kommer litt tilbake.

Kanskje merker du små stikk og noe som minner om svake menstruasjonssmerter? Det skyldes at den voksende livmoren, som nå er på størrelse med en appelsin, strekker ut leddbåndene. Selv om det fortsatt ikke synes på utsiden at det vokser et lite liv inne i deg, blir barnet hele tiden større og tar stadig mer plass. Får du en liten blødning i første tredjedel av svangerskapet, kan det være godt å vite at det er veldig vanlig og ikke trenger å være et tegn på spontanabort. Den eneste måten å få vite om det er en blødning på grunn av spontanabort eller ikke, er å ta en ultralyd.

Uke 9

Barnet har nå blitt cirka 2–3 cm langt, og formen minner stadig mer om et menneske og stadig mindre om en bønne. På nesen kan du se to bitte små hull som er i ferd med å utvikle seg til nesebor. Hodet er nesten halvparten så stort som kroppen, og barnet retter seg stadig mer ut.

Blodvolumen din øker når du er gravid. Merker du at du blør lettere fra tannkjøttet når du pusser tennene, og kanskje blør neseblod? Det skyldes at gjennomblødningen øker i alle slimhinner. Mange gravide føler seg også tungpustet og kan kjenne på svimmelhet. Det kommer av at mange gravide får lavere blodtrykk i starten av graviditeten. Dette kommer av økt blod og væskevolum i kroppen. Du får også en økt hvilepuls fordi at hjerter slår litt raskere nå med økt blodvolum.

Kanskje har du mindre sexlyst? Eller mer? Det er veldig vanlig at sexlysten endrer seg når man venter barn – både hos den som bærer frem barnet, og hos en eventuell partner. Det er viktig å vite at sex ikke skader barnet, men som alltid bør du kjenne etter hva du har lyst til.

At humøret svinger mer enn det pleier, er også veldig vanlig. Noen strigråter bare ved synet av søte dyr, andre blir rasende på partneren sin uten grunn – og atter andre lengter bare etter å få være i fred. Det skyldes at mange sterke følelser og et virvar av tanker spinner rundt i kroppen og må bearbeides. Og dette blir selvsagt ikke bedre av at man kanskje er kvalm og konstant stuptrøtt. Herlig? Ikke akkurat, men hold ut! For de aller fleste pleier det å bli bedre om noen uker.

Uke 10

Barnet er omtrent 3 cm og flyter rundt i et væskefylt hulrom. På fingre og tær kan man se antydning til ledd og negler. Smaksløkene utvikler seg, og øynene er på vei fremover mot plassen sin. Barnet kan oppfatte lys, men ennå ikke blunke. Nå dannes også det indre øret, men det tar ennå en stund før barnet kan høre.

Du lever med graviditeten både dag og natt. Kanskje sover du dårligere enn du pleier, og må tisse en eller flere ganger i løpet av natten. Mange gravide opplever også at man drømmer mye, og også veldig rare drømmer. Så noen kan nesten føle seg mer trøtt når man våkner fordi man gjort så mye rart i drømmene. Det er ikke uvanlig å føle seg oppblåst, og sannsynligvis begynner buksene å bli litt trange. Hvis dere ennå ikke har fortalt andre at dere venter barn, kan det snart bli vanskelig å skjule forandringene kroppen gjennomgår. Å bortforklare humørsvingninger kan også være en utfordring.

Hvis man har bestemt seg for å gjennomføre NIPT og er innenfor kriteriene å få det kostnadsfritt, bør man bli henvist av jordmor eller fastlege tidlig i graviditeten. Dersom man faller utenfor å få det kostnadsfritt, er det mulig å gjennomføre NIPT-test hos oss. NIPT test kan man ta fra uke 10. Dersom du ønsker utvidet ultralyd samtidig, skal ultralyden tas en gang mellom uke 11 og 14, så det kan være smart å avtale tid nå. En NIPT-test viser sannsynligheten for at fosteret kan ha kromosomavvik 13, 18 eller 21.

Blodprøver under graviditet- Rutineprøver som blir tatt er blodtype/HIV og hepatitt, hemoglobin og jernnivå i blodet samt ey langtidsblodsukker. Disse prøvene anbefales tatt i løpet av første trimester gjerne i forbindelse med første svangerskapskontroll.

Uke 11

Fostret er nå rundt 4,5 cm langt, og hjertet slår hele 150–160 slag i minuttet, akkurat som det skal. Så fort må det nemlig slå for at den lille kroppen skal få alt den trenger for å vokse og utvikle seg. Testikler eller eggstokker er på plass, og nå kan man også skjelne de ytre kjønnsorganene. Det kan likevel være utfordrende å se bestemt kjønn foreløpig. Barnet kan åpne munnen, og tungen er allerede ferdig utviklet.

Har du vært kvalm, kan det hende det begynner å bli bedre nå. Fortsetter kvalmen, må du bare prøve å holde ut. Det er dessverre ikke umulig at den vil vare lenger utover i svangerskapet.

Humøret går kanskje opp og ned som en berg-og-dal-bane, og mange er mer følsomme enn de pleier. Hormonene har selvsagt en del av skylden, men det handler også om at man som gravid  bruker mye energi på å tenke på fremtiden.  Både bevisst og ubevisst. Du står jo overfor store endringer og er kanskje redd for å miste det du har? Kanskje er du bekymret for hvordan det vil bli?

Hvis du har en partner, er det fint å snakke med hverandre om følelsene. Har du ingen partner, kan du snakke med en annen person som står deg nær. Uansett hvordan den blivende familien kommer til å se ut, er det helt normalt at du i denne fasen av svangerskapet lurer på om du har tatt et riktig valg, og om du kommer til å klare det. Prøv å trøste deg med at dette er vanlige tanker og snakk med noen som står deg nær eller jordmor om du føler du har mye tunge tanker.

Uke 12

Endelig uke 12!!! For mange er dette en magisk uke. Dette fordi at fra uke 12 minsker risikoen for spontanabort drastisk. Nå er det mange som endelig tør å dele nyheten med de fleste rundt seg. Noen har allerede fortalt om det tidlig og kanskje du er en av de som vil holde det litt hemmelig en stund til. Helt opp til deg når du ønsker å gjøre det offentlig.

Barnet har vokst og er cirka 5,5 cm. Hele fosteret utvikler seg konstant, og akkurat nå jobbes det for fullt med viktig utvikling av hjernen. Øyelokkene har kommet på plass, tannanleggene er på vei, og overleppen får amorbuen sin. Barnet kan nå svelge, og tarmene begynner langsomt å bevege seg i magen, ettersom de får bedre og bedre plass.

Begynner klærne å bli trange? Prøv å feste en gummistrikk ved knappen, så får du litt mer å gå på i bukselinningen og kan bruke favorittjeansen en stund til – det finnes også ferdige forlengere å få kjøpt. Eventuelt kan du satse på bukser med lavt liv. Eller så begynner du med mamma-tights – hovedsaken er at buksa er behagelig!

Har du ikke tatt en ultralyd enda er det nå snart tid for første ultralyden på sykehuset. Dette er en spennende opplevelse å få sett barnet på skjermen og se at forhåpentlig alt ser bra ut. Det er rart å se en liten sprellende baby som sparker rundt uten at man ikke kjenner noen ting.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *