Vanlige spørsmål og svar

Vanlige spørsmål og svar

Her kan du lese vanlige spørsmål og svar.

Hvordan bestiller jeg to tjenester?

Det er mulig å gjøre flere tjenester i en konsultasjon. For eksempel etterkontroll og celleprøve, uttak og innsettelse av spiral, celleprøve og SOI test. Bestill den timen som tar lengst tid og ta opp dine behov ved konsultasjonen. Dersom du er usikker anbefaler vi at du tar kontakt med oss slik at vi kan sette av nødvendig tid til det du har behov for. 

Hvordan blir det med prisen dersom man utfører flere tjenester?

Når du utfører flere tjenester på en og samme konsultasjon, betaler du halv pris på tilleggstjenestene som utføres

Bør partner være med på kurs?

Vi opplever at det er positivt å ta med partner både på fødselsforberedende og barsel-/ammekurs. Kunnskap gir trygghet og det er fint at begge er forberedt på fødsel og barseltiden. Forskning viser også at inkludering av partner har betydning for ammevarighet. 

Er prisen for kurs for en deltager?

Våre priser på kurs gjelder for en person eller et par. Prisen er altså den samme om man kommer alene eller med partner.  

Når i graviditeten er det lurt å gå på kurs?

Ammekurs kan man i utgangspunktet ta hele graviditeten. Fødselsforberedende anbefaler vi å ta i 3 trimester fra uke 28-30 frem til uke 36-37. Men du kan også ta det helt frem til fødsel. Dersom du booket et kurs og føder før kurset vil vi refundere beløpet ( unntatt 100 kr i adm kostnader).

Hva bør jeg tenke på før jeg skal sette inn spiral?

  • Det er lurt å ta Ibux og Paracet én time før spiralinnsettelsen.
  • Har du time på morgenen, anbefaler vi at du har spist frokost i forkant av konsultasjonen. 
  • Det er ingen hindring at du har menstruasjon ved innsettelse av spiral. 
  • Er du under 22 år har du rett på refusjon for prevensjon. Vi anbefaler derfor at du henter resept på spiral hos oss 20 min før konsultasjonen, slik at du rekker å ta en tur på apoteket.
  •  Er du over 22 år har du ikke krav på refusjon for prevensjon og trenger ikke hente ut spiral i forkant, da spiralen kan kjøpes hos oss.  

Hva bør jeg tenke på før jeg skal sette inn/bytte/fjerne p-stav?

  • Ved innsettelse, uttak eller bytte av p-stav skal du sette på to Emlaplaster to timer før konsultasjonen. Emlaplaster er et bedøvelsesplaster du kan kjøpe på apoteket. Gå til vår blogg for å se plassering av plastrene
  • Er du under 22 år har du rett på refusjon for prevensjon. Vi anbefaler derfor at du henter resept på p-stav hos oss 20 min før konsultasjonen, slik at du rekker å ta en tur på apoteket.
  •  Er du over 22 år har du ikke krav på refusjon og trenger ikke hente ut p-stav i forkant, da p-staven kan kjøpes hos oss.  

Hva bør jeg tenke på før jeg skal ta celleprøve?

  •  Ikke ta livmorhalsprøven mens du har menstruasjon. 
  •  Unngå helst samleie den siste dagen før celleprøven. 
  •  Den siste dagen før livmorhalsprøven må du ikke bruke:  
      – tamponger eller preventivt skum 
      – geléer 
      - vaginale kremer eller vaginale medisiner 

Gjør det vondt å ta celleprøve?

For å få tatt prøven må du sitte i en gynstol, slik som ved annen gynekologisk undersøkelse. Det går raskt å ta selve prøven og vi bruker en myk børste mot din livmorhals. Det er ingen stikking, skraping eller klyping involvert. Er man anspent kan det være ubehagelig å få satt inn et spekulum, men de fleste opplever verken smerte eller ubehag ved celleprøvetaking. Du kan enten bestille hos våre jordmødre for celleprøve eller hos våre gynekologer. Hos gynekologene vil du da også få en grundigere undersøkelse med ultralyd.

Gjør det vondt å få satt inn en spiral?

De fleste merker at man setter inn en spiral. Kvinner som ikke har født synes generelt at det gjør litt mer vondt enn kvinner som har født. Noen kvinner får en forbigående nervereaksjon som blant annet kan forårsake blodtrykksfall og litt ubehag.

Forberedelse til spiralinnsetting

Smerten blir mindre om man tar smertestillende før innsettingen av spiralen. Vår erfaring er at forberedelse, god tid og god kommunikasjon gjør at de fleste blir overrasket over hvor raskt og smertefritt det gikk.  Vi bruker også alltid varmepose og noen ganger TENS ved innleggelse av spiral. Man kan også bruke  lokalbedøvelse dersom du gruer deg veldig men for de fleste er ikke dette nødvendig. Gi oss beskjed hvis du ønsker dette.

Kan jeg bruke tampong eller menskopp om jeg har spiral?

Ja. Men det er viktig at du er forsiktig når du skal ta ut menskoppen/tampongen slik at det ikke danner seg et vakuum i skjeden. 

Kan jeg komme til dere selv om jeg har startet svangerskapsoppfølging/ svangerskapskontroller hos noen andre?

Du er hjertelig velkommen til å fortsette oppfølgingen/ svangerskapskontrollene hos oss. Har du allerede hatt svangerskapskontroll hos noen andre er det viktig at du tar med deg helsekort til din konsultasjon hos oss. Du kan også bestille time hos oss (uavhengig av hvem som følger deg i svangerskapet) om du har behov for en lengre samtale om et tema, for eksempel amming, fødselsangst, levevaner i svangerskapet. 

Kan jeg få time hos dere hvis min fastlege/jordmor er syk eller på ferie?

Du er velkommen til å bestille time hos oss om du ikke får time hos din fastlege eller jordmor. Du velger selv hvem du ønsker skal følge deg gjennom svangerskapet. 

Kan jeg bli henvist til dere?

Hos oss trenger du ingen henvisning. Vi er en privat klinikk hvor du selv kan bestille time. Vi er ikke avtalespesialist, så henvisning kan ikke brukes hos oss for å få refusjon. 

Når kan jeg komme på etterkontroll etter fødsel?

Noen tror at etterkontrollen etter fødsel skje 6-8 uker etter fødsel, ellers blir det for sent. Dette stemmer ikke. En etterkontroll bør skje tidligst 6 uker etter fødsel, men kan med fordel vente til 12 uker etter fødsel. Det er aldri for sent for en god etterkontroll. På etterkontrollen går vi igjennom hvordan du opplevde fødselen og hvordan du har det nå. Vi sjekker sting og tar en gynekologisk undersøkelse og kjenner på din knipeevne i bekkenmuskulaturen. Det er lurt med en etterkontroll uansett om du født vaginalt eller hatt keisersnitt.  Har du behov for prevensjon så snakker vi også om dette og om hvilken type som kan funke. Du kan velge om du vil ha en etterkontroll hos jordmor eller om du også ønsker en gynekologisk ultralyd og da bestiller time hos gynekologene.

Lurer du fortsatt på noe, velkommen til å ta kontakt. Vi ønsker gjerne ditt spørsmål for å få denne oversikten med vanlige spørsmål og svar mer utfyllende.