Aktiv fødsels fase hva menes med det?
Fødselen deles opp i 2 hoveddeler, latensfase og aktiv fase og på slutten av den aktive fasen er jo også trykkefasen. I denne bloggen vil vi fortelle litt mer om den aktive fasen og våre beste tips for at du skal ha det best mulig i denne fasen. Du kan lese mer om startfasen eller latensfase her. Man definerer at den fødende er i aktiv fødsel når hun har regelmessige gode rier og livmorhalsen har åpnet seg til 4 cm.
Rier
Uten gode rier blir det ingen baby- derfor er gode rier din beste venn under fødsel. Latensfasen kjennetegnes av uregelmessighet i riene mens det i aktiv fase blir mer regelmessighet og styrke i riene. De fleste kvinner vil oppleve at man har 2-3 rier i løpet av 10 min og av hver ri varer rundt minuttet og at alle riene er så pass sterke og gode at du må jobbe deg godt igjennom de. Etter hvert som fødselen går fremover vil riene gjerne bli enda noe tettere og mer intensive. Ingen vet hvor mange rier man skal igjennom på forhånd men husk at for hver ri du er igjennom så har du en ri mindre igjen før du får møte babyen din!!!
Oxytocin
Oxytocin er det hormonet som har en stor rolle i fødsel og som er med på å gi gode rier. Dette kalles også noen ganger for kjærlighetshormonet og er viktig for både gode rier og føle trygghet og etter hvert når babyen er ute spiller hormonet også stor rolle for tilknytningen mellom mor og barn i tillegg til melkeproduksjonen. Hormoner og hormonutskillelse er jo automatiske prosesser i kroppen så det er ikke alltid så lett å påvirke disse. Men ved å tilrettelegge for at du som skal føde er rolig, i rolige omgivelser og har god støtte rundt deg vil påvirke dette positivt. Rolige dype pust og fokus på avslapning, gjerne klemmer og kyss fra partner. Massasje i korsryggen under riene eller litt nakke/skulder massasje i ri pausen kan også være gunstig for dette.
Bevegelse
Under fødselen beveger seg barnet nedover i fødselskanalen og den roterer nedover i bekkenet. Ved å skifte stillinger og være mest mulig oppreist posisjon kan du fremme denne prosessen. Mange kvinner føler også at bevegelse hjelper på smertene under riene.
Jordmor og partner- ditt støtteapparat
God støtte fra jordmor og partner er viktig under fødsel. Når du kommer på sykehuset vil du få en jordmor som vil følge deg/dere. Hun vil være mye tilstede, passe på både deg og følger med på fosterlyd og at barnet har det bra i magen. Som regel prøver man at hver jordmor kun har en kvinne i aktiv fødsel slik at hun har god tid til deg. Skriv gjerne et fødebrev til jordmor om hva som er viktig for deg/dere. Si fra til jordmor hvordan du har det og hva du ønsker under fødsel- jordmor er der for dere.
Ulike typer smertelindring
Tens, varmeposer, varmt bad eller dusj, akupunktur, steriltvannspapler, lystgass, epidural, pudendal er smertelindringsmetoder som kan være god hjelp under fødselen. Din jordmor vil være behjelpelig med når de ulike typene vil være gode i de ulike fasene. Du kan lese mer om de ulike typene her.
Fylle på med energi og tøm urinblæren
Livmoren trenger energi for å gi gode rier. Så fyll på jevnlig under fødsel med drikke og noe energi. Når riene er godt i gang er det vanlig at man kan bli litt småkvalm og at man har lite matlyst. Så pakk litt godt snacks i fødebagen så du kan fylle på med litt og litt underveis. Urinblæren ligger foran livmoren så at tømme blæren regelmessig under fødsel er lurt. Er urinblæren full vil det ta litt «plass» når barnet skal ned i fødselskanalen.
Utdrivningsfasen
Når det så endelig er blitt full åpning ( 10 cm) tar det gjerne litt tid før barnet har kommet helt ned på bekkenbunnen og det er tid for å trykke. De fleste vil kjenne et naturlig sterkt trykketrang og da følger du bare med og gjør det kroppen din gjør. Andre ganger kan det være slik at du ikke kjenner helt hvordan du skal trykke. Jordmor er tilstede hele tiden slik at du vil få veiledning. Man prøver ofte litt ulike stillinger på hva som føles best for deg og man passer på at også barnet har det bra i denne siste fasen. Mange kvinner opplever at under åpningsriene hvor man «bare» må puste seg igjennom hver ri, så er det godt å komme over i trykkefasen hvor man kan hjelpe til og bruke sine krefter på en litt annen måte. Nå får du snart møte babyen din!!!
Ved å være forberedt og ha kunnskap om hva som skjer i kroppen under fødsel og ha tenkt litt igjennom hva som er viktig for deg/ dere vil man ofte føle seg tryggere i situasjonen. Delta gjerne på et av våre kurs.