Bør man ta ultralyd i graviditetsuke 36?

ultralyd uke 36

Graviditetens siste fase er en tid preget av forventning, spenning og nysgjerrighet. Hvem er den lille skapningen inni magen? Står alt bra til? En ultralydundersøkelse i graviditetsuke 36 kan gi innsikt som bidrar til å skape en trygg og forberedt overgang til foreldrerollen.  I dette blogginnlegget skriver vi litt om hvorfor det kan være lurt å ta en ultralyd i uke 36 og hva en slik undersøkelse legger vekt på.

Hva er egentlig ultralyd?

Ultralydundersøkelse er en type undersøkelse hvor en benytter seg av lydbølger med høyere frekvens enn hva det menneskelige øret kan høre. Lydbølgene sendes inn gjennom hudens overflate og forplanter seg i kroppens vev. De kommer tilbake til ultralydapparatet og lager et bilde på skjermen. På denne måten kan man se fosteret, fostervann og morkakens beliggenhet.

Hvorfor ta ultralyd i uke 36?

Mot slutten av svangerskapet er det viktig å kjenne til babyens posisjon i livmoren, noe som har betydning for fødselen. Gynekologen kan med en ultralydundersøkelse fastslå om babyen ligger med hodet ned, klar for fødsel, eller om det er nødvendig med videre oppfølging for å få babyen i riktig leie. Å vite fosterets leie på forhånd gir muligheten til å diskutere eventuelle alternativer og planer for fødselen. Dette kan være spesielt verdifullt for å unngå komplikasjoner og forberede seg på ulike scenarioer. Dersom babyen ikke ligger i hodeleie i uke 36, vil du bli henvist til sykehuset du har fått fødeplass, der de vil evaluere behovet for et vendingsforsøk.

Kvinner i risikogrupper

I all hovedsak anbefales det å ta ultralyd i uke 36 for gravide i høyere alder eller for kvinner i risikogrupper med for eksempel svangerskapsdiabetes eller tidligere røykere. Målet er å se til at det er optimal blodgjennomstrømning gjennom morkaken for å sikre tilstrekkelig blodforsyning til fosteret.

For kvinner som lider av svangerskapsdiabetes bør gynekologen sjekke vekstforholdene til fosteret. Dette gjøres ved å estimere fosterets vekt, hvordan mageomkretsen er i forhold til hodemål/kroppsmål og andre biofysiske parametere. Man er ekstra påpasselig ved tilfeller av svangerskapsdiabetes. Grunnen til dette er at klinisk erfaring indikerer at barn med tydelig økende mageomkrets, de siste ukene før termin, har økt risiko for intrauterin (inni livmoren) fosterdød. Dette sees særlig hvis kvinnen har høy kroppsmasseindeks og (svangerskaps) diabetes. Det er antatt at fosterdød i denne situasjonen skyldes en «relativ morkakesvikt» etter en periode med gradvis økende oksygenmangel.

Disse tilfellene skal følges opp av sykehuset der du har fått fødeplass, etter uke 36 og frem til fødsel.

Gravide kvinner med diabetes bør følge vanlige retningslinjer for fødsel, og keisersnitt vurderes basert på behov. Det anbefales at kvinner med svangerskapsdiabetes velger fødeklinikker med et strukturert samarbeid med indremedisin/endokrinolog og ideelt sett også pediatrisk vakttjeneste. Dersom kvinnen har god kontroll på kostholdet, normal vekst, normale fostervannsnivåer, et normalt hjertemonitoreringsmønster (CTG), og ingen andre komplikasjoner, kan man vente med å sette i gang fødselen før termin. Hvis kvinnen går over tiden, bør hun følges nøye ved fødepoliklinikken. Ved andre komplikasjoner som høyt blodtrykk/svangerskapsforgiftning eller dårlig blodsukkerkontroll bør valg av fødselsmetode og tidspunkt vurderes individuelt av erfarne fagfolk.

Lurer du på om ultralyd er trygt for deg og barnet i magen? Les mer om dette i våre tidligere blogginnlegg Ultralyd i graviditetsuke 32 eller Bli litt bedre kjent med babyen i magen – ta 3D ultralyd!

Dersom du ikke allerede deltatt på et fødselsforberedende og Barsel-amme kurs, er det lurt å få gjort dette så snart som mulig. Deltagelse på kurs gir dere en økt trygghet for fødselen og rollen dere skal inn i.

Bestill time for ultralyd hos en av våre erfarne gynekologer her.

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *