Ultralyd i graviditetsuke 32

ultralyd

Noen ganger foreligger det årsaker til at man trenger flere ultralyder enn rutineultralyden som tilbys ved sykehuset hvor du har fått fødeplass. Det kan være medisinske grunner eller eget ønske. Svangerskapsuke 32 er et godt tidspunkt å gjennomføre en ekstra ultralydundersøkelse på.

Til deg som har nådd uke 32, er du allerede godt inne i tredje trimester. Denne fasen bringer med seg mange spennende endringer for både deg som vordende mor og for den lille som vokser inni magen. La oss se nærmere på hva som skjer med fosteret i uke 32, og hva du kan forvente av en ultralydundersøkelse i dette tidsrommet.

Fosterets utvikling i uke 32

Nå begynner fosteret å ligne mer på et nyfødt barn og kan ha lagt seg til rette med hodet først i bekkenet. Mange opplever nå et økende press mot bekkenbunnen. Lengden på fosteret er omtrent 40 centimeter, og vekten er fra 1 600 til  2000 gram. Fosteret har ofte begynt å utvikle hår på hodet, og neglene er også i ferd med å vokse. Den lille kan nå åpne og lukke øynene, og pupillene er i stand til å reagere på lys. Fosteret begynner å utvikle et mer komplekst muskelsystem, noe som gir det evnen til å utføre ulike bevegelser. Du vil kanskje merke spark og bevegelser som blir mer koordinerte og kraftigere etter hvert som svangerskapet skrider frem.

Hvorfor ta ultralyd under svangerskapet?

En gruppe forskere har analysert data fra befolkningsregistre og opplysninger fra sykehus. Disse studiene viser at den store nedgangen i dødfødsler siden 1970-tallet blant annet henger sammen med innføringen av ultralyd i svangerskapsomsorgen. Forskerne fant at det var introduksjonen av ultralyd som forklarer omtrent 50% av nedgangen i dødfødsler ved svangerskap som har passert 41 uker (postterminsvangerskap). Med ultralyd kan man fastslå en mer presis termindato og ved svangerskap som varer lenger enn 42 uker forløses fosteret og reddes fra å dø. Siden 80-tallet har det ikke lenger vært en økt risiko for fosterdød i Norge når det kommer til postterminsvangerskap.

Kan identifisere veksthemming hos fosteret

Med ultralyd kan man identifisere svangerskap hvor fosteret er veksthemmet og derfor bør forløses. I de fleste av slike tilfeller har barnet det bedre utenfor livmoren, enn inni. Etter at ultralyd ble innført er dødfødselsraten i svangerskap der mor har svangerskapsforgiftning, og fosteret er svært veksthemmet, redusert fra 12,5 prosent i perioden før ultralyd. Etter at ultralyd ble innført er raten nede i 0,6 prosent.

Med bruk av dopplerultralyd, kan man måle blodstrømmen i livmoren, i navlesnoren og hos fosteret. Forskningsteamet (referert til tidligere) har avdekket at introduksjonen av  dopplerultralyd i svangerskapsoppfølgingen kan tilskrives omtrent 30 prosent av reduksjonen i dødsfall blant foster i svangerskap som ender før uke 37.

Ultralyd i graviditetsuke 32

Hovedmålet med denne ultralyden er ofte å vurdere fosterets trivsel, størrelse og utvikling. Gynekologen vil måle fosterets størrelse, det vil si mage, hode og lårbein, og gi et estimat på hva fosteret veier. Man undersøker også om det er nok fostervann rundt barnet. Ultralyden gir også muligheten til å vurdere tilstanden til morkaken (placenta) og livmoren. Det kan også undersøkes om fosteret får nok blodforsyning fra morkaken. Om du tidligere har fått beskjed om lavtsittende morkake tas det en kontroll av dette også, slik at vi sikrer at morkaken ikke vil være et hinder for vaginal fødsel.  Man ser også på fosterets aktivitet. En slik ultralydkontroll gir også gynekologen mulighet til å avdekke eventuelle avvik i fosterets helse som for eksempel mulige nyreproblemer, hjerteproblemer eller andre strukturelle endringer.

Under ultralyden vil du få muligheten til å se den lille skapningen som vokser inne i deg, og du kan også stille spørsmål til gynekologen. Dette er en flott tid for å få svar på eventuelle bekymringer du måtte ha og for å bli bedre kjent med den lille inni magen.

Er ultralyd trygt for barnet? 

Det er ingen dokumenterte skadelige bivirkninger knyttet til ultralydundersøkelser, og det er ingen risiko for stråling, som ved røntgen. Langtidsstudier av barn som har blitt utsatt for ultralyd under svangerskapet har ikke avdekket negative effekter på vekst, språk eller kroppslig utvikling. 

Her på Oslo Jordmor og Kvinnesenter tilbyr vi ultralyd for gravide og alle undersøkelsene utføres av gynekologer med lang erfaring innenfor svangerskap og fosterutvikling. Vi har også kompetanse med tanke på ALARA-begrepet (As Low As Resonably Achieveable). Dette betyr at grensene man har for stråledoser ikke er satt etter «så høyt som det er trygt» men «så lavt som rimelig mulig». Du er hjertelig velkommen til å bestille time hos oss.

Husk at svangerskapet er unikt for hver kvinne. Ikke nøl med å stille spørsmål og dele eventuelle bekymringer du måtte ha når du møter gynekologen.

Vi tilbyr også 3D ultralyd her på klinikken vår. Du kan lese mer om dette i vår blogg. 

 

Kilder:

Foster uke 32 (nhi.no)

graviditet – Store medisinske leksikon (snl.no)

Gravid uke 29, 30, 31, 32, 33, 34 og 35 – Helsenorge

Does the Use of Diagnostic Technology Reduce Fetal Mortality? – Grytten – 2018 – Health Services Research – Wiley Online Library

Saving Newborn Babies – The Benefits of Interventions in Neonatal Care in Norway over More Than 40 Years – Grytten – 2017 – Health Economics – Wiley Online Library

Does the use of Doppler ultrasound reduce fetal mortality? A population study of all deliveries in Norway 1990–2014 | International Journal of Epidemiology | Oxford Academic (oup.com)

Changes in fetal and neonatal mortality during 40 years by offspring sex: a national registry-based study in Norway | BMC Pregnancy and Childbirth | Full Text (biomedcentral.com)

Ultralyd i svangerskapet – NHI.no

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *