Bli litt bedre kjent med babyen i magen – ta 3D ultralyd!

3d ultralyd

Graviditeten er en spennende tid og mange gravide lurer fælt på hvordan den lille i magen ser ut. Med moderne teknologi som 3D ultralyd åpner det seg en helt ny verden for de vordende foreldre, slik at de kan bli bedre kjent med sitt fremtidige barn. I dette blogginnlegget ser vi på hva 3D ultralyd er og hva man kan forvente seg av en slik undersøkelse.

Hva er forskjellen på 3D ultralyd og vanlig ultralyd?

Det som skiller 3D-ultralyd fra den vanlige 2D-varianten er at man får et mer virkelighetsnært og realistisk bilde av fosteret ved at man får en dybdegjengivelse. I tillegg har man 4D-ultralyd som setter sammen bildene til en film. Du vil da kunne se bevegelsene til den lille i magen. Mellom uke 26 og 32 betraktes som det gunstigste tidsvinduet for å gjennomføre 3D-ultralyd. Likevel er det ingen garanti for at det er optimale forhold slik at man oppnår gode resultater. Dette avhenger av fosterets posisjon i magen og mengden fostervann. Dersom armer, ben, og muligens navlesnoren befinner seg foran ansiktet, kan det være utfordrende å få klare og gode bilder. Selv om forholdene ikke alltid er ideelle, vil en 3D-ultralydundersøkelse likevel gi verdifull informasjon. Man kan måle vekst, vurdere fostervannsmengden og observere hvordan den lille ligger inne i livmoren.

Bli bedre kjent med babyen

Å se babyen på 3D ultralyd gir en unik mulighet til å få et glimt av de små detaljene som gjør den lille så spesiell. I 3D-bildene kan du se ansiktet, små fingre og tær, og til og med se om babyen har begynt å utvikle hår på hodet. Det er som å få et tidlig innblikk i hvordan den lille skapningen vil se ut når den kommer til verden. Den ekstra dimensjonen i 3D ultralyd gir en dypere forståelse av fosterets anatomi og bevegelser. Du kan se små ansiktsuttrykk, kanskje et gjesp eller en berøring av ansiktet, som gir et nærmere blikk på babyen i utvikling.

Er 3D ultralyd trygt for mor og barn?

En bekymring som ofte oppstår når det gjelder ultralyd, er sikkerheten for både mor og barn. Heldigvis viser forskningen ingen kjente skadelige effekter av ultralyd i moderate mengder. Det er heller ingen risiko for stråling, som ved røntgen. Langtidsstudier av barn som har blitt utsatt for ultralyd under svangerskapet har ikke avdekket negative effekter på vekst, språk eller kroppslig utvikling. 

Her på Oslo jordmor og kvinnesenter har vi kompetanse med tanke på ALARA-begrepet (As Low As Resonably Achieveable). Dette betyr at grensene man har for stråledoser ikke er satt etter «så høyt som det er trygt» men «så lavt som rimelig mulig». 

Kom til oss imellom uke 24 og 32 

Man kan ta 3D ultralyd fra uke 24, men for best resultat bør 3D/4D ultralyd tas mellom uke 26 og 30, da fosteret er mer utviklet og man får mer detaljerte og klare bilder. Det er også godt med plass til fosteret i dette tidsrommet. Fra uke 32 og ut svangerskapet blir det trangere om plassen inni magen og det er mer krevende å få gode bilder, men er man heldig så får man det også til så sent. 

Det er flere faktorer som påvirker et bra bilde, blant annet barnets leie, morkakens plassering og mengde fostervann. Vi kan derfor ikke garantere et bra bilde. Venter du tvillinger anbefaler vi at du ikke kommer så sent i svangerskapet, da det er trangere forhold. I samtlige ultralydundersøkelser vil bildene overføres direkte til din mobiltelefon.

Undersøkelsen utføres av våre gynekologer med lang erfaring innenfor svangerskap og fosterutvikling. Du kan bestille time her.

Sjekk gjerne ut våre tidligere blogginnlegg om du ønsker å lese mer om hva som skjer med fosteret i førsteandre og tredje trimester.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *