Ammeforberedelse, er det virkelig nødvendig å forberede seg til å amme? Er ikke amming noe som bare skjer helt naturlig da? Som jordmødre med mange års erfaring fra barselavdeling og med hjemmebesøk til nybakte mødre kan vi absolutt anbefale å være litt forberedt til ammestarten.
Selv om amming er veldig naturlig så kan det oppleves vanskelig i starten. Forbered deg med å lese deg litt opp og delta gjerne på et kurs. Både helsenorge og ammehjelpen har mye god informasjon på sine sider.
Kvinnekroppen er fantastisk
Når barnet er født så skyter melkeproduserende hormon- prolaktin i været og kroppen begynner å produsere melk.
Det er store ting som skjer i kroppen når melken skal i gang. Samtidig skal kroppen tilbake til en «ikke gravid» tilstand. Med kunnskap om hva du kan forvente kan gjøre at man står litt mer «støtt» når man ikke kjenner igjen kroppen sin og følelsene virvler rundt i kroppen.
Når melkeproduksjonen starter får man først råmelk som er i ganske små mengder. Det tar gjerne 3-4 dager før melkeproduksjonen starter skikkelig. Hvor ofte og hvor lenge skal barnet suge? Det er viktig med hyppigere amming i starten. God og ofte nok stimulering vil bidra til å produsere nok melk. Noen barn kan streve litt med sugetak og da er det fint å vite litt hva man kan gjøre for å underlette dette. Det er også lurt å benytte mye av tiden til hud mot hud kontakt. Dette fremmer hormoner o kroppen for å få i gang melkefabrikken.
Vi anbefaler at ikke bare du som gravid uten også at eventuell partner får god informasjon på forhånd. De første ukene med nyfødt i hus ammer man gjerne 10-12 ggr/døgnet. Noen ganger sitter man i både 1 og 2 timer!!! Det å ha god støtte fra partner og at denne disker opp med mat/drikke og tar noen bleieskift og avlaster mellom slagene er viktig for å få dette til.
Forbered deg med et amme-barselkurs
På våre amme og barselkurs går vi igjennom hva som skjer fysisk i kroppen nå som den skal tilbake til en «ikke gravid tilstand» og hvordan hormoner påvirkes. Hvordan melkeproduksjonen starter og hva du kan gjøre for å fremme dette, slik at du får en så god start som mulig. Det er overveldende å få en baby i hus og mange opplever de første ukene som kaotiske men med god forberedelse vil man i de fleste tilfeller kjenne at man klarer ting litt bedre.
Hvis du har et ønske om å amme men ikke får det til eller støter på problemer er det viktig å få hjelp. Kontakt i så fall din helsestasjon, eller du kan kontakte oss for ammehjelp. Amming er også et tema på våre etterkontroller etter fødsel.
Investere i et kurs, slik at dere stiller mer forberedt. Bestill kurs her!!!