Er det mulig å bli gravid på prevensjon? Svaret er ja!

Hvorfor blir noen gravid til tross for prevensjon

 

Selv om prevensjonsmidler er utviklet for å redusere risikoen for uønsket graviditet, opplever noen fortsatt å bli gravide mens de bruker dem. Å praktisere trygg sex og bruke prevensjon er viktig for å forhindre uønskede graviditeter, men vi må allikevel huske at ingen prevensjonsmetode er 100% sikker. Du har sikkert hørt om kvinner som blir gravide på tross av at de bruker p-piller? Det finnes også tilfeller hvor kvinner blir gravide selv med spiral som prevensjonsmiddel. Med en beskyttelsesrate på 98-99%, innebærer dette at cirka 1 av 100 kvinner kan oppleve graviditet selv om de bruker spiral.

Vi lister opp ulike grunner til hvorfor noen opplever å bli gravide, selv om de bruker kondom, p-piller, spiral eller andre prevensjonsmidler:

Menneskelig feil

Feil bruk av prevensjonsmidler er en vanlig årsak til uønskede graviditeter, spesielt når det gjelder p-piller, p-sprøyter eller kondomer. For eksempel kan sistnevnte sprekke eller gli av under samleie eller kanskje dere ikke har på kondom under hele samleiet og noen ganger glemmer folk å ta p-pillen til riktig tidspunkt. Glemte doser, feil bruk eller forsinkelser i å bytte ut prevensjonsmidler kan føre til svikt i beskyttelsen.

Feil i prevensjonsmidlet

Selv om prevensjonsmidler er laget for å være pålitelige, kan det oppstå feil i produksjonen eller lagringen som gjør dem mindre effektive. Sjekk alltid for utløpsdatoer og skader på produktet. Kondomer skal for eksempel oppbevares tørt og kjølig, unngå direkte sollys og høye temperaturer fordi det kan føre til at materialet og kondomet ødelegges raskere. Ingen prevensjonsmetode er 100% effektiv. Selv med perfekt bruk, er det en risiko for graviditet. Dette gjelder også for langtidsvirkende prevensjonsmidler som spiraler eller prevensjonsimplantater.

Medikamenter og kosthold

Noen medisiner og kostholdsfaktorer kan påvirke effektiviteten til hormonelle prevensjonsmidler som p-piller. Det er viktig å rådføre seg med jordmor eller lege om hvordan medisiner kan påvirke prevensjonen. I tillegg kan visse sykdommer påvirke kroppens evne til å absorbere eller utnytte prevensjonsmidler. Kroppsvekt kan påvirke hormonelle prevensjonsmetoders effektivitet. Personer med høy kroppsvekt kan ha en økt risiko for svikt i beskyttelsen.

Uvanlige omstendigheter

Noen ganger kan uforutsette hendelser, som oppkast eller diaré, påvirke hvordan kroppen absorberer p-piller, noe som kan redusere deres effektivitet.

Prevensjonsmetodens begrensninger

Ingen prevensjonsmetode er feilfri. Selv med korrekt bruk, er det alltid en minimal risiko for graviditet. Dette gjelder også for spiraler og andre langtidsvirkende prevensjonsmidler. En av de hyppigste årsakene til at graviditet kan oppstå til tross for bruk av spiral, er når spiralen blir støtt ut –  dette kan skje ved både kort og lang tid etter innsetting eller i forbindelse med menstruasjon. Vanligvis er det mest sannsynlig at dette skjer i løpet av det første månedene etter innsetting og i forbindelse med rikelig menstruasjon, men det er også en liten risiko for den menneskelige faktoren med å dra ut sammen med bruk av menstruasjonskopp eller tampong.  Derfor, hvis du har en spiral og ønsker å unngå graviditet, anbefaler vi alltid en prevensjons kontroll , ca 2-3 måneder etter innsettelse av spiral.

Produsentene anbefaler også årlig kontroll. Her kan du for eksempel regelmessig oppsøke jordmor eller gynekolog for å forsikre deg om at spiralen fremdeles rett plassert og gir den ønskede beskyttelsen.

Økte aborttall

Som et apropos til prevensjon som svikter synes vi det er litt interessant å se på aborttallene i Norge de siste årene. Det viser seg nemlig at abortratene har vært bemerkelsesverdig lave de siste årene, men i 2022 skjer det en økning som bringer tallene tilbake til nivåene vi så før utbruddet av covid-pandemien i 2019. Dette representerer en økning på ti prosent sammenlignet med tallene fra 2021. Det er spesielt blant kvinner i aldersgruppen 20–29 år at aborttallene har økt mest, mens andre aldersgrupper viser mer stabilitet.

Økte aborttall kan skyldes en rekke faktorer som kan variere over tid og sted. Noen mulige faktorer som kan påvirke aborttallene inkluderer endringer i prevensjonsvaner og tilgjengelighet, endringer i seksuell opplysning og helsetjenester, økonomiske forhold, endringer i samfunnets holdninger til abort og ulike sosiale faktorer. Vi har tidligere skrevet om #nohormones-trenden som har florert i sosiale medier. Vi fraråder å følge disse rådene fra ufaglærte, unge jenter på TikTok og håper ikke denne trenden har en sammenheng med økte aborttall i landet. Les mer om #nohormones her.

Velg riktig prevensjon for deg

For å minimere risikoen for uønsket graviditet, er det viktig å bruke prevensjonsmidler riktig og konsistent. Vær oppmerksom på eventuelle medisinske interaksjoner og forstå at ingen metode er feilfri. Lurer du på hvilken prevensjon som er best for akkurat deg? Du kan lese om du ulike prevensjonstypene i vår blogg. Du er også hjertelig velkommen til prevensjonsveiledning hos oss på Oslo jordmor og kvinnesenter.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *