Vi kan teste deg for kjønnssykdommer!

kjønnssykdommer

Ja, det er kanskje ikke sånn at dere automatisk tenker at vi på Oslo Jordmor og Kvinnesenter tester folk for kjønnssykdommer? Ordet jordmor er ofte forbundet med svangerskap og fødselshjelp, men i tillegg til dette har jordmødre også kompetanse innen seksuell helse. Dette inkluderer testing og rådgivning om kjønnssykdommer, noe vi tilbyr i vår klinikk. I dette innlegget vil vi skrive om viktigheten av å teste seg for kjønnssykdommer og samtidig informere kort om hvilke kjønnssykdommer som finnes, hvilke tester som tas og hvordan dette kan bidra til å beskytte deg og dine partnere. 

Hvorfor teste seg for kjønnssykdommer? 

Beskytte din egen helse: Mange kjønnssykdommer kan føre til alvorlige helseproblemer hvis de ikke oppdages og behandles i tide. For eksempel kan ubehandlet klamydia føre til infertilitet hos kvinner, og ubehandlet HIV kan føre til utviklingen av AIDS.  

Beskytte dine seksuelle partnere: Ved å kjenne din egen helsestatus og være åpen om den med dine partnere, bidrar du til å forhindre spredning av kjønnssykdommer. Dette er spesielt viktig i forhold der man har flere sexpartnere.  

Tidlig påvisning og behandling : Å teste seg regelmessig gir mulighet til tidlig påvisning av kjønnssykdommer. Jo tidligere en infeksjon oppdages, desto mer effektiv er behandlingen. I tillegg er det mindre risiko for alvorlige komplikasjoner.  

Fred i sjela: Å vite at du er fri for kjønnssykdommer gir deg en følelse av ro og trygghet i ditt seksuelle forhold. Det reduserer også bekymringen for udiagnostiserte infeksjoner som kan påvirke helsen din. Vi anbefaler at det går 14 dager fra du har hatt sex med ny partner før du tester deg- dette fordi det noen ganger tar litt tid før man kan påvise bakterier i prøven.

Hvilke kjønnssykdommer kan vi teste for? 

Det finnes flere typer kjønnssykdommer og for mer utfyllende informasjon om de ulike typene kan dere lese vårt tidligere blogginnlegg. Vi ramser her opp de mest vanlige og de som det testes mest for:

  1. HIV/AIDS: En alvorlig viral infeksjon som svekker immunsystemet. 
  2. Klamydia: En vanlig bakteriell infeksjon som kan føre til alvorlige komplikasjoner hvis den ikke behandles. 
  3. Gonoré: En annen bakteriell infeksjon som påvirker kjønnsorganene og kan spre seg til andre deler av kroppen. 
  4. Herpes: En virussykdom som forårsaker blemmer og sår rundt kjønnsorganene eller munnen. 
  5. Syfilis: En alvorlig bakteriell infeksjon som kan påvirke mange organer i kroppen. 
  6. HPV (Humant papillomavirus): En svært vanlig virusinfeksjon som uoppdaget kan føre til kreft (i verste fall) og andre helseproblemer. HPV er ikke noe man tester ved partnerbytte uten jevnlig gjennom livet etter nasjonale retningslinjer.

Hvordan utføres testingen? 

Testing for kjønnssykdommer varierer ut i fra historikken og symptomene til den som skal testes. Vi gir en kort beskrivelse av de ulike metodene som anvendes:

  1. Blodprøver: Brukes for å teste for HIV, syfilis, hepatitt B og C og enkelte andre infeksjoner. Et lite stikk i armen og prøven sendes til analyse.
  2. Urinprøver: Brukes for å teste for klamydia og gonoré i all hovedsak. Du leverer en urinprøve som sendes videre og blir analysert på et laboratorium. 
  3. Vaginalt: Dette er vanlig for testing av klamydia, gonoré, mykoplasma genitalium,  herpes og kondylom. En prøve der man fanger opp sekret tas fra vagina/cervix eller det berørte området og sendes til analyse. 
  4. Pap-test: Brukes for å oppdage celleforandringer i livmorhalsen som kan være forårsaket av HPV og kan føre til livmorhalskreft. Prøven tas med en liten børste som brukes til å samle celler fra overflaten av livmorhalsen. Sendes videre til analyse. Det anbefales at alle kvinner mellom 25-69 år tester seg minimum hvert 5 år.
  5. Fysiske undersøkelser: Dersom du har plager som også omfatter smerter/ubehag i magen, anbefaler vi at du bestiller time til en av våre gynekologer, da de i tillegg til testen, vil sjekke livmor, eggledere og eggstokker med ultralyd.  

Om det skulle vise seg at du er smittet med en kjønnssykdom vil vi gi deg beskjed så fort prøveresultatet er ferdig.

Test deg regelmessig

Det er viktig å merke seg at mange kjønnssykdommer kan være asymptomatiske, noe som betyr at de ikke nødvendigvis gir synlige symptomer. Derfor kan noen være smittet uten å være klar over det. Regelmessig testing er den mest pålitelige måten å sikre at du oppdager eventuelle infeksjoner og tar de nødvendige grepene for å beskytte deg selv og dine sexpartnere. 

Bor du i Oslo? Kom til oss og test deg for kjønnssykdommer. Du får raskt time og slipper lang ventetid. Du finner oss i Pilestredet 15 A. Time kan du bestille her.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *