Hvordan gjennomføres abort?

Abort veiledning hos oslo jordmor og kvinnesenter

Har du  blitt uplanlagt gravid og ønsker å avbryte graviditeten? Hvem kontakter man og hvordan gjennomføres en abort?

Her i Norge har vi en abortlov som gir alle kvinner lov til selvbestemt abort frem til utgangen av tolvte graviditetsuke. Dette er en viktig lov som vi må verne om slik at kvinner kan beholde denne retten. Vår erfaring etter å ha møtt mange kvinner som har valgt abort er at det for det fleste ikke er et lett valg og ingenting man tar lett på.

Dersom du er blitt uplanlagt gravid og har bestemt deg for å avbryte svangerskapet så kan du ta direkte kontakt med gynekologisk avdeling på det sykehuset du tilhører. Du vil da få en time med samtale og undersøkelse for å se hvor langt på vei du er i graviditeten og få informasjon om prosessen. Du må altså ikke ha en henvisning uten kan ta direkte kontakt om du vil.

Medisinsk abort

Er du før uke 9 i svangerskapet vil de fleste aborter utføres medisinsk. Dvs at du får tabletter som setter i gang en prosess hvor svangerskapet opphører og kroppen støter ut foster og morkake. De fleste får utført en sk medisinsk abort. 9 av 10 aborter er medisinske.

Da får du først ta en tablett når du er på sykehuset. Denne gjør at graviditeten stopper opp. Etter du har tatt denne tabletten kan du ikke angre deg. Du vil også da få med deg noen flere tabletter som du skal ta hjemme etter ca 2 dager. Tablettene du tar hjemme vil få livmoren til å trekke seg sammen og støte ut graviditeten. De fleste vil da ha menssmerter som bygger seg opp og du vil begynne å blø. De fleste blør ganske rikelig med litt klumper i noen timer før det avtar og blir som en vanlig mens i 1-2 uker. Du vil også få smertestillende tabletter som du skal ta sammen med tablettene du tar hjemme for at du ikke skal ha altfor vondt.

Varmepose eller tens apparat kan også være til god hjelp for å lindre smertene. Du vil få god informasjon om prosessen når du er på sykehuset. Det er viktig at du ikke er alene hjemme når du gjennomfører aborten.  Dette fordi noen kan få veldig sterke smerter og føle seg dårlig og kan trenge hjelp.

Kirurgisk abort

Ved en kirurgisk abort blir du lagt i narkose og legen gjør en så kalt utskrapning.  Selve inngrepet tar ca 10 minutter men man blir på sykehuset noen timer etterpå for å komme seg etter narkose.

Etter aborten er det vanlig med at man blør i 2-3 uker. Etter 4 uker anbefales det at du tar en ny graviditetstest for å være sikker på at aborten har gått som ønsket.

Under og etter aborten kan du alltid ringe direkte til sykehuset for råd og veiledning i prosessen.

Er du blitt uplanlagt gravid og ikke helt vet hva du skal gjøre? Du er hjertelig velkommen til å ta en prat med en av våre jordmødre.  Vi tilbyr time her på klinikken eller online. Du kan også ta kontakt med helsestasjon for ungdom, fastlege eller amathea.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *