Hvordan velge riktig prevensjon?

prevensjon, spiral, p-piller, p-ring, ballerine, prevensjonsveiledning

Å velge prevensjon kan være vanskelig. Ofte kan man være påvirket av tidligere erfaring, andres erfaring, eller mangle kunnskap til å gjøre et godt valg. Et viktig spørsmål man bør stille seg er: «Hvor viktig er det å ikke bli gravid på nåværende tidspunkt?». I tillegg kan alder, vekt og sykdom påvirke hvilke alternative som vil være aktuelle for nettopp deg.

Prevensjon med hormoner eller hormonfri prevensjon

Det finnes en rekke prevensjonsmidler, noen med og noen uten hormoner. Det hender at vi har samtale med kvinner som frykter at fertiliteten vil svekkes etter bruk av hormonell prevensjon, men dette er ikke bevist. Noen har tidligere opplevd bivirkninger ved bruk av hormonell prevensjon eller har et ønske om å ikke tilføre hormoner til kroppen, og ønsker derfor et hormonfritt alternativ. Mange av alternativene som inneholder hormoner har veldig lav dose hormoner og flere av alternativene er uten fare for alvorlige bivirkninger. Ved valg av prevensjon bør eget ønske, helse, tidligere erfaringer og livsstil tas med i vurderingen og prevensjonsveiledningen bør være individuelt tilpasset.

Hormonfri prevensjon

Hormonfri prevensjon har ingen risiko for ufarlige eller alvorlige bivirkninger som er forbundet med hormoner. Man fortsetter å ha mens. Ved kobberspiral kan man oppleve økt blødning ved mens samt lengre blødninger. Det finnes to typer kobberspiral, en som er T-formet og mens den andre (Ballerine) har en rund form.  Ballerine har i følge produsenten lik beskyttelse og varighet som en T-formet kobberspiral, men den gir mindre blødninger og smerte sammenlignet med den vanlige T-formede kobberspiralen.

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Ved perfekt bruk har kondom ganske god sikkerhet mot graviditet, men det er vanlig med prevensjonssvikt som kondomsprekk og brukerfeil, og da er ikke kondom en sikker prevensjon mot graviditet.

Prevensjon med østrogen

P-plaster, p-ring og p-piller inneholder både østrogen og gestagen. Fordelen med østrogen er at du får kontrollerte blødninger hver måned. Blødningen kommer den uken du ikke tar aktive piller, bruker ring eller plaster. Man har også mulighet til å hoppe over blødningsuken. Mange som er plaget med menssmerter og mye blødninger, opplever at disse plagene blir mindre når man har brukt kombinasjonspreparater en stund.Ulempen med prevensjon som inneholder østrogen er at du har en liten økning i risiko for farlige bivirkninger som blodpropp, hjerneslag og hjerteinfarkt.

Prevensjon med gestagen

Hormonspiral, p-stav, minipille, p-sprøyte og gestagen p-pille, inneholder bare gestagen. Fordelen med prevensjon uten østrogen er at det ikke er risiko for farlige bivirkninger som for eksempel blodpropp, hjerneslag eller hjerteinfarkt. Mange får også mindre blødninger, og noen mister blødningene sine helt. Ulempen er at blødningene kan bli uregelmessige, og du kan få økt eller langvarige blødninger.

Systemisk vs lokal effekt

Prevensjonsmidler som har en systemisk effekt, vil si at hormonene går i blodbanen for å påvirke hypofysen til å hemme eggløsningen. Dette gjelder for eksempel p-stav, p-piller, p-ring og minipiller. Prevensjonsmidler som har primær lokal effekt påvirker miljøet i livmoren. Prevensjonseffekten er at det skapes et utrivelig miljø for sædcellene, endometriet påvirkes og cervixsekretet blir mindre gjennomtrengelig.  

Individuelt tilpasset prevensjonsveiledning

Hos Oslo jordmor og kvinnesenter har vi kunnskap om prevensjon. Vi tilbyr individuelt tilpasset prevensjonsveiledning og har lang erfaring med innsettelse/uttak av spiral og p-stav. Vi kan skrive ut resept på prevensjon om du har behov for det. Det er ikke nødvendig med henvisning for å få time hos oss.

Bestill time for prevensjonsveiledning i dag

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *