Svangerskapsdiabetes

forebygg svangerskapsdiabetes med sunn kost og daglig mosjon

Hva er svangerskapsdiabetes?

Svangerskapsdiabetes er en type diabetes som kan oppstå hos gravide kvinner. Den er forårsaket av at kroppen ikke produserer nok insulin til å håndtere det økte blodsukkeret som oppstår under graviditeten. Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen. Insulin er «nøkkelen» som låser opp cellene for at karbohydratene vi spiser skal kunne komme inn i cellene, der det brukes som energi. Det er viktig å bli diagnostisert og behandlet for svangerskapsdiabetes for å redusere risikoen for komplikasjoner.

Hvorfor oppstår svangerskapsdiabetes?

Det eksakte årsaken til svangerskapsdiabetes er ikke helt kjent, men det er sannsynligvis en kombinasjon av faktorer, inkludert:

 • Økt nivå av østrogen og progesteron under graviditeten, som kan motvirke virkningen av insulin.
 • Kroppens økte behov for insulin, som kan overgå kroppens evne til å produsere det.
 • Arvelige faktorer.
Hvem er i risiko for svangerskapsdiabetes?

Kvinner som er i økt risiko for svangerskapsdiabetes inkluderer:

  • Kvinner som er overvektige eller har fedme.
  • Kvinner som har en familiehistorie med diabetes.
  • Kvinner som har hatt diabetes i tidligere svangerskap.
  • Kvinner som er over 35 år.

Utredning og diagnose av svangerskapsdiabetes?

Diagnosen settes vanligvis ved en glukosebelastningstest, som utføres mellom uke 24 og 28 av svangerskapet. Det kan også være at du tar glucosebelastning andre tider i svangerskapet dersom det oppdages avvik som feks. større vekst av magen enn forventet.

Når du skal ta glucosebelastning  møter du fastende. Så ta en blodprøve, drikke en sukkerløsning, vente og så ta en ny blodprøve 2 timer senere. Dette er for å sjekke ditt blodsukker fastende og hvordan kroppen din reagerer på et ganske stort inntak av karbohydrater.

Hvem bør ta glucosebelastning?

Anbefalingene er at følgende gravide bør tilbys en glukosebelastning.

 • Førstegangsfødende over 25 år
 • Flergangsfødende over 40 år
 • Kroppsmasseindeks over 25 kg/m² før graviditeten
 • Etnisk bakgrunn fra Asia eller Afrika
 • Tidligere påvist svangerskapsdiabetes eller tidligere svangerskaps- eller fødselskomplikasjoner som er assosiert med svangerskapsdiabetes (barn med fødselsvekt > 4500 g, fastsittende skuldre eller preeklampsi)
 • Førstegradsslektning med diabetes (mor, far, søsken)
 • Påvist nedsatt glukosetoleranse i ikke-gravid tilstand

Det er også anbefalt at man tar et langtidsblodsukker (hba1c) hos alle gravide i første trimester.

Behandling, hva jeg du forvente?

De fleste kvinner med svangerskapsdiabetes kan kontrollere blodsukkeret med kosthold og mosjon. I noen tilfeller kan det også være nødvendig med medisiner. Du vil få veiledning av din jordmor eller lege som følger opp deg i svangerskapet. Noen ganger du vil bli henvist til sykehuset der du har fødeplass for ekstra oppfølgning.

Kosthold og mosjon

Kostholdet bør være sunt og balansert, og det bør inneholde mye grønnsaker og fullkorn. Det er også viktig å begrense inntaket av sukkerholdige drikker, søte fristelser og bearbeidet mat. Mosjon er også viktig for å kontrollere blodsukkeret. Gravide med svangerskapsdiabetes bør trene minst 30 minutter de fleste dager i uken. Vi anbefaler deg å legge inn en ekstra tur om dagen. Man har også sett en positiv påvirkning av blodsukker stigning med å gå en tur etter måltid.

Medisiner

I noen tilfeller kan det være nødvendig med medisiner for å kontrollere blodsukkeret. De vanligste medisinene som brukes til behandling av svangerskapsdiabetes er insulin og metformin.

Komplikasjoner

Svangerskapsdiabetes kan føre til komplikasjoner for både mor og barn. Komplikasjoner  som kan oppstå for mor kan være høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning, utvikling av diabetes senere i livet, for tidlig fødsel eller at du blir nødt til å ta keisersnitt. For babyen kan komplikasjoner være for tidlig fødsel, stor fødselsvekt og utfordringer med å regulere blodsukker de første dagene etter fødsel.

Forebygging

Du kan forebygge ved å opprettholde en sunn vekt før og under graviditeten, være fysisk aktiv i tillegg til å spise et sunt og balansert kosthold

Tips til gravide kvinner som fått diabetes

 • Snakk med jordmor/ legen din om kostholdet ditt. Du bør få en kostholdsplan som er skreddersydd for dine behov.
 • Følg jordmor/ legens anbefaling om mosjon.
 • Ta blodsukkermålinger regelmessig.
 • Vær oppmerksom på symptomene på komplikasjoner, for eksempel høyt blodtrykk eller for tidlig fødsel.

Hvis du er gravid og bekymret for at du kan ha svangerskapsdiabetes, snakk med jordmor/ legen din idag.

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *