Planlegge graviditet

planlegge graviditet

Det å planlegge  graviditet er en spennende tid  som vekker mange tanker og følelser. Blir man gravid raskt kan det oppleves veldig overveldende og man kan kjenne at man kanskje ikke var «klar for at det skulle gå så fort». Dersom man ikke blir gravid i løpet av noen måneder kan dette også oppleves veldig frustrerende for mange par. Det er noen ting man dere kan gjøre for å øke sjansene for å lykkes.

Få oversikt over menstruasjonssyklusen din:

Følg med på menstruasjonssyklusen din for å identifisere eggløsningsperioden som er den mest fertile perioden i måneden.
Bruk eggløsningstester eller kartlegg basaltemperatur for å nøyaktig identifisere eggløsning. De fleste  vil ha eggløsning 12-14 før du får mensen. Dette kan variere noe fra person til person. Så derfor vil det være lurt å bruke litt tid å energi på å sette seg litt inn i egen syklus. Hvor lang syklus har du? Kan du kjenne når du har eggløsning? Noen kvinner kan kjenne litt mensmurring når man har eggløsning andre kjenner ingenting. Men er man litt oppmerksom vil du ofte kunne se på utfloden din når du har eggløsning. Ved eggløsning blir utfloden veldig lik eggehvite. Dette vil si helt blank og litt seig og glatt. Kanskje du ikke tenkt på dett før men mange merker det veldig lett når man blir litt observant på det.

Ha regelmessig samleie:

Samleie hver 2 dag i uken før/under  eggløsning vil bedre sjansene for graviditet.

Prøv å ha en sunn livsstil:

Kosthold: Spis et sunt og balansert kosthold, ta folsyretilskudd (helst metylfolat da dette er lettere for kroppen å ta opp) , og unngå bearbeidet mat, sukkerholdige drikker og overdreven koffein. Det anbefales også at man for en oversikt over hvor mye jod du får i deg. Jod er et viktig næringsstoff som vi får litt lite i oss gjennom maten og de fleste gravide vil trenge at tilskudd av jod i graviditeten.  Det anbefales også tilskudd av D- vitamin og Omega 3 om du ikke får i deg nok via maten. Les mer tilskudd og kost her.
Vekt: Sikte på en sunn kroppsvekt, overvekt kan gjøre det vanskeligere å bli gravid.
Mosjon: Regelmessig mosjon er bra.
Stress: Finn sunne måter å håndtere stress på.
Søvn: Få nok søvn hver natt.
Røyking og alkohol: Unngå røyking og begrens alkoholforbruket.
Medisiner: Snakk med legen din om medisiner du tar kan påvirke evnen til å bli gravid. Har du feks lavt stoffskifte er det viktig at dette er i balanse for å øke sjansene for graviditet.

For partneren:

For å få så god sædkvalitet som mulig bør også partner opprettholde en sunn livsstil med sunn mat og unngå røyking og alkohol. Tilstrebe normalvekt om man er overvektig, og holde testiklene kjølige. Så unngå hyppige bastubad og andre aktiviteter hvor det blir høy varme.
Man har også sett at kosttilskudd med sink og selen kan forbedre sædkvaliteten.

Når bør man søke hjelp:

Dersom du har svært uregelmessige sykluser eller veldig lange sykluser ( sjelden mens) vil det være lurt å ta en sjekk hos en av våre gynekologer før dere starter prøvingen. Er det snart på tide med å ta en celleprøve fra livmorhalsen vil det også være fint å ta før du blir gravid. Celleprøve fra livmorhalsen kan man ellers også ta i tidlig graviditet hvis du ikke rakk å ta det før.  Ellers hvis dere har prøvd i mer enn 12 måneder ( 6 måneder om du er over 35 år) er det lurt med en kontroll og vi vil henvise dere videre til et sykehus for oppfølgning.

Husk: Å bli gravid er individuelt, og det er ingen garanti for suksess. Vær tålmodig, følg disse tipsene, og ikke nøl med å søke hjelp fra en gynekolog hvis du trenger det.

Dersom du er heldig og fort blir gravid kanskje du vil lese litt mer i vår blogg om tidlige tegn på graviditet og oppfølging i svangerskapet og NIPT.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *