Polycystisk ovarialsyndrom- PCOS

Polycystisk ovarialsyndrom-PCOS.  Kommer av en hormonell ubalanse i eggstokkene. Man  har  en overvekt av testosteron. Dette gjør at eggene i eggstokkene ikke modner skikkelig uten det blir mange umodne egg i eggstokkene som ikke løsner når man skulle ha eggløsning. Når man ser på eggstokkene med ultralyd ser man  sk. polycystiske eggstokker.

Symptomer på polycystisk ovarialsyndrom-PCOS:

  • Man har  sjeldne eggløsninger noe som ofte gir sjeldne menstruasjoner.
  • Økt behåring
  • Akne/ uren hud.
  • Overvekt og lavere insulinfølsomhet som gir en økning i risiko for diabetes 2.
  • Vanskelig å bli gravid
  • Lite sexlyst
  • Humørsvingninger/utmattelse
  • Lavt selvbilde

Diagnosen stilles med hjelp av ultralyd undersøkelse hvor man kan se umodne egg/cyster på eggstokkene, diagnosen stilles sammen med resultat fra blodprøver og pasientens fortelling av menstruasjonmønster etc. Kvinner som har PCOS har ofte vanskeligheter med å bli gravid pga sjeldne eggløsninger og menstruasjoner. Så ofte er det først når man ønsker en graviditet og man ikke blir det som man finner ut at man har PCOS.

Behandling

Ønsker du en graviditet vil behandlingen gå ut på at man prøver å få i gang eggløsningen. Dette gjøres gjerne både med livstilsendring og med hormoner/medikament som stimulerer eggløsning.

Dersom du er overvektig vil det være gunstig å gå ned noen kilo da dette kan påvirke hormonbalansen positivt og flere får da en mer regelmessig eggløsning. Mange kvinner opplever også bedring med regelmessig trening/mosjon selv om man ikke er overvektig. Mange opplever også bedring med et kosthold med mindre sukker og mer «ren» mat.

Inositol er et kosttilskudd som gir økt insulinfølsomhet og dette vil være gunstig for mange med pcos. Når man får bedre insulregulering er det mange som også får igang eggløsningen igjen. Man har sett at metformin som er tabletter for diabetes type 2 har en god effekt men Metformin har også en del bivirkninger. Inositol har litt samme effekt som metformin men mindre bivirkninger.

Ønsker man ikke graviditet nå kan det ofte være bra med et kombinert p-piller med både østrogen/gestagen som kan gi bedring i hormonbalansen og ha en god effekt på økt behåring og akne.

Fungerer ikke dette så kan man få laserbehandling mot behåring og finnes også annen type behandling for kviser. Du kan lese mer om PCOS her.

Mistenker du at du har PCOS eller sliter du med å bli gravid? Bestill time til en av våre kvinnelige gynekologer Hildegunn eller Desislava.  Bestill time her. Vi holder til sentralt i Oslo og du trenger ikke henvisning.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *