Spontanabort: Når det ikke går som du ønsket

å miste barnet du drømmer om

Spontanabort er et tema mange syns er vanskelig å snakke om. Det oppleves kanskje urettferdig, håpløst eller som en drøm som ble revet bort. Kunnskap kan være med på å gi trygghet, også for deg som gått igjennom noe utfordrende. Vi håper at denne bloggposten kan gi deg/ dere som har opplevd en spontanabort eller kjenner noen som har opplevd det, litt ekstra støtte og informasjon.

Relativt vanlig og det er ikke din skyld

Du er langt fra alene! Så mange som 1 av 8 graviditeter ender i spontanabort. Ja, det er vanlig, men det betyr ju ikke at det er lett å gå igjennom. Hva om det skjer igjen, siden det er så vanlig? Det å gjennomgå å miste et barn, kan være en veldig smertefull opplevelse uansett grunn til at det skjer. Det er ikke noe man ønsker at andre skal oppleve, du har jo mistet det du lengter etter.

Mange lurer på om det kan være noe de spist, treningen, reisen eller noe annet de selv kan ha gjort som årsaket spontanaborten. Nyere forskning viser at ved to av tre tilfeller skyldes spontanaborten en genfeil hos fostre. Fostret dør tidlig, og blir støtt ut av kroppen. Det er usikkerhet hva den siste tredjedelen skyldes, men forskere mener det mest sannsynlig også faktorer som er langt utenfor vår egen kontroll. DU må derfor legge bort at det er din skyld! Det er aldri din skyld at du miser noe du lengter. Les gjerne mer i denne artikkelen som viser til nyere forskning i forhold til spontanabort.

Hvem er mer utsatt

  • Alder, risikoen øker med alderen. Over 35 øker det markant og etter 45 år ender faktisk over 50 % i spontanabort i følge forskningsfunn publisert i en artikkel 2019 av FHI
  • Tidligere spontanabort øker risikoen for en ny. Vi anbefaler  deg som gjennomgått spontanabort tidligere passe på å ta Methylfolat før graviditet og de første tre måneder i graviditet.
  • Svangerskapskomplikasjoner ved tidligere fødsel øker risikoen.

Symptomer, tegn på spontanabort

Symptomer varierer og er ikke alltid like tydelig. Men det kan inkludere noe av følgende;

  • Opplevelse av at graviditetssymtomer forsvinner. Dette kan også være helt normalt for eksempel spente bryster som vanlig mer mindre spente i løp av sluttet av første trimester.
  • Vaginal blødning. denne kan både være lite og kraftigere, noen tilfeller kan det komme klumper. Det er også fint å være klar over at man generelt er mer lettblødende i slimhinner under en graviditet. Det kan være helt normalt med mindre blødning, som lit på toalettpapir og ved / etter samleie.
  • Kramper i maven og/ eller ryggsmerter.

Ved usikkerhet kan det være aktuelt å ta en blodprøve, HCG. denne skal da tas 2 ganger med 2 dager i mellom.

Missed abortion eller spontanabort?

Missed abortion betyr at fostret slutter å utvikle seg og dør uten at kroppen starter med utstøtning. Ved de tilfellene har du mest sannsynlig ikke noen blødning eller smerte. Det oppdages under ultralydundersøkelse. Dersom kroppen ikke støter ut fostret, må vi hjelpe til. Som oftest betyr det at du får en form av medisin som setter i gang utstøtning eller en kirurgisk utskrapning.

Når kan du prøve på nytt?

Noe som er gledelig er å tenke på at , ja du kan bli gravid. Prøv på nytt så snart du og din partner er klare for det. Her er det ingen regler, men mange anbefaler å avvente en eller to menstruasjoner slik at du har mer koll på hvor i syklus du befinner deg. Trenger du veiledning eller noen å snakke med ta gjerne kontakt med oss.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *