Graviditetsplanlegging?

graviditetsplanlegging

Gravidtetsplanlegging, er du i tankene på å planlegge din graviditet?

Hva kan være lurt å tenke på før man blir gravid? Når tankene på at man ønsker barn begynner å komme og at man snart vil bli mor og eller far. Er det noe man trenger å tenke på da?

Hva med kostholdet?

Det er alltid lurt å spise sund kost! Spis gjerne mye grønnsaker og lag mest mulig mat fra bunnen av. Med andre ord er det lurt å unngå ferdigmat/ halvfabrikat i tillegg til for mye sukker og salt.  Det å trene eller bevege seg regelmessig vil også være positivt. Har du en BMI over 30 vil det også være lurt å kanskje gå ned noe da høy vekt dessverre kan gjøre det vanskeligere å bli gravid.

Anbefalingene er også at du starter med et tilskudd av folat /folsyre allerede i planleggingen av gravidtet. Dette skla du siden ta første 12 uker av din graviditet. Det anbefales også at du ser over ditt inntak av vitamin D, omega 3 og jod. Mange trenger tilskudd av dette da det ikke alltid blir dekket av det vi spiser. D-vitamin får vi jo fremst fra solen, men her i Norge er det jo ikke så mye sol så kan være lurt å få litt påfyll av dette.

Prøv å kutt ut nikotin og hva med alkohol og kaffe? Vi anbefaler å være måteholden med sitt alkoholinntak og ikke overdrive kaffedrikkingen, 2-3 kopper om dagen er nok. Kutt ut energidrikker med mye koffein. Når du blir gravid skal du selvfølgelig kutte alkohol helt.

Disse rådene her gjelder både deg som er kvinne og vil bli gravid og deg som er mann og skal gjøre noen gravid 😊

Når graviditetstesten er negativ

Når man først har bestemt seg for å bli gravid er man gjerne klar med en gang og skuffelsen kan være stor om man ikke blir gravid i løpet av 2-3 mnd. Det er da viktig å vite at det regnes som helt normalt at det kan ta opp til et år før man blir gravid. 80-85 av de som prøver å bli gravide lykkes med det i løpet av et år. Så prøv å ha det gøy mens dere prøver. For mange kan sex i denne prøvetiden bare bli stress og mas så forsøk å ha det gøy men dere prøver.

Har dere mange spørsmål og behov for å snakke med jordmor i planleggingsprosessen, kan dette også fint gjøres online.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *