Slik tar du kontroll over menstruasjonssmertene – 7 tips til lindring

Menstruasjonssmerter

Vi har alle vært der – den tiden av måneden når kroppen bestemmer seg for å minne oss om at den er en kraftpakke av natur. Men fortvil ikke, vi er her for å dele noen enkle og effektive tips som kan hjelpe deg med å takle menstruasjonssmerter og som forhåpentligvis vil hjelpe deg igjennom den verste perioden. Er du en av dem som har store plager skal du vite at du ikke er alene. Ikke lid i stillhet, det finnes faktisk hjelp å få.

Før vi går inn på de konkrete tipsene vil vi forklare deg litt om hva som faktisk gjør at vi får smerter under menstruasjonen. Vi går også gjennom ulike tilstander og sykdommer som kan bidra til å gjøre menssmertene enda verre. Kjenner du deg igjen i noen av tilstandene anbefaler vi deg å oppsøke gynekolog for en utredning.

Hvorfor får vi egentlig smerter under menstruasjonen? 

Smertene oppstår vanligvis på grunn av de naturlige fysiologiske endringene som skjer i kroppen under menstruasjonen. Når livmoren forbereder seg på å kvitte seg med slimhinnen, som ikke lenger trengs, utskiller den stoffer kalt prostaglandiner. Disse prostaglandinene bidrar til å få livmoren til å trekke seg sammen for å drive ut slimhinnen gjennom skjeden. Når livmoren trekker seg sammen, kan det begrense blodstrømmen til visse områder av livmoren, noe som kan føre til oksygenmangel i vevet. Dette kan forårsake smerter og kramper. Høyere nivåer av prostaglandiner er vanligvis assosiert med mer intense menstruasjonssmerter. 

Sykdommer som gir menstruasjonssmerter 

Endometriose, adenomyose og PCOS er noen av de vanligste sykdommene som vil gi plager i forbindelse med menstruasjon. De mest kjente plagene er sterke menstruasjonssmerter og rikelige menstruasjoner. 

Endometriose er en kronisk medisinsk tilstand der vev som normalt utgjør livmorslimhinnen (endometrium) begynner å vokse utenfor livmoren. Dette vevet kan finnes på organer som eggstokkene, egglederne, urinblæren, i tarmen eller andre områder i bukhulen. Tilstanden gir en inflammatorisk reaksjon som forårsaker sterke smerter under menstruasjonen. Noen opplever også smerter generelt og da spesielt ved samleie eller toalettbesøk. Det finnes dessverre ingen kur for endometriose per i dag. Mange kan allikevel ha god effekt av smertestillende som Ibux eller p-piller som kan bidra til å dempe symptomene. Noen må også fjerne det betente vevet kirurgisk. 

Adenomyose likner litt på endometriose, men her er dette vevet inne i livmorveggen (selve muskelen). Her finner du mer informasjon om endometriose og adenomyose. 

PCOS (polycystisk ovaeriesyndrom) er en hormonell ubalanse som oppstår når eggstokkene skaper et overskudd av hormoner. Denne tilstanden kan også gi plager under menstruasjon, men her er også uregelmessige sykluser (gjerne veldig lange) vanlig. Mer info om PCOS kan du se her. 

En annen hyppig årsak til menstruasjonssmerter kan være en kobberspiral som irriterer slimhinnen inne i livmoren. Noen kan også ha menstruasjonssmerter som følge av sammenvoksninger i bekkenet etter en operasjon eller en gjennomgått infeksjon i underlivet.  Muskelknuter i livmoren er også en vanlig årsak til menstruasjonssmerter. Noen kan også rammes av livmorfibroider som er godartede svulster som kan forårsake smerter under menstruasjonen. 

7 tips til å få kontroll over menstruasjonssmertene:

  1. Varme – En varm flaske, en varm dusj eller en varmepute kan være din beste venn når smertene begynner å komme. Varme hjelper musklene til å slappe av og reduserer kramper.
  2. En sunn dose mosjon – Selv om det kan være fristende å krølle seg sammen i fosterstilling, kan lett mosjon faktisk hjelpe til med å lindre smertene. Gå en rolig tur eller prøv noen rolige yogaøvelser – dette kan bidra til å øke blodsirkulasjonen og lindre ubehaget.
  3. Hormonell prevensjon – De fleste typer hormonell prevensjon har en effekt som gjør at slimhinnen i livmoren blir tynnere og noen ganger kan man også bli kvitt blødningene helt. Dette kan føre til lettere menstruasjoner og mindre menstruasjonssmerter. Snakk med jordmor eller gynekolog om hvilken type som kan passe best for akkurat deg, da de forskjellige prevensjonsmidlene har forskjellige virkninger.
  4. Ta en pustepause – Dype pusteøvelser og avslapningsteknikker kan bidra til å lindre stress og spenning som kan forverre smertene. Ta noen minutter hver dag til å puste dypt og rolig for å hjelpe deg med å føle deg mer avslappet.
  5. Håndtering av smerte – Smertestillende medisiner som Ibux eller Naproxen kan være nyttige når smertene blir intense. Husk å følge doseringsanvisningene på pakken og rådfør deg med helsepersonell om du har spørsmål.
  6. TENS apparat – et TENS-apparat gir fantastisk lindring for muskelsmerter og nervesmerter. Det benyttes også som smertestillende ved bekkenplager og under fødsel. Siden livmoren er en muskel kan det også brukes mot kraftige menstruasjonssmerter. TENS øker blodsirkulasjonen rundt livmoren og gir god avspenning. Hos oss kan du både leie og kjøpe apparatet. Les mer om TENS her.
  7. Kosttilskudd, Yams er naturens progesteron og kan bidra til mindre menstruasjonssmerter. Magnesium er kjent produkt som kan være med å dempe kramper, og siden livmoren er en muskel kan dette også  være med å lindre smertene.

Husk, alle kropper er unike, og det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke like bra for en annen. Det er viktig å lytte til kroppen din og eksperimentere med ulike metoder for å finne ut hva som gir deg lindring.

Det finnes hjelp å få

Det er viktig å merke seg at en viss mengde ubehag under menstruasjonen er normalt, men smertene skal ikke være så intense at de forstyrrer dagliglivet. Hvis menstruasjonssmertene dine er ekstremt sterke, har du store blødninger og veldige humørforandringer bør du oppsøke en gynekolog for en vurdering og råd om hvordan du kan håndtere smertene. Gynekologen vil først høre hvordan du har det og be deg beskrive hvordan menstruasjonen utarter seg. Videre vil det bli tatt en fysisk undersøkelse, samt ultralyd av livmor og eggstokker. Noen ganger er det behov for at man tar hormonprøver i tillegg. Du får raskt time hos våre gynekologer. 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *