Mensen – elsket og hatet!

Mensen

Alle kvinner må forholde seg til mensen, på godt og vondt. Det er få ting som bringer frem så mange ulike følelser som dette månedlige besøket. Noen jubler når de får mensen for første gang og andre gråter fordi den kom altfor tidlig. Mange har opplevd å vente på mensen når de tror de er uplanlagt gravid og kjent på lettelse når den endelig kommer. Vi er også mange som har kjent på fortvilelse når mensen kommer, da ønsket egentlig var å bli gravid.

Regelmessig mens er et sunnhetstegn og viser at ting fungerer som de skal i kroppen. Mange kan derimot oppleve ubehag ved mensen. Man føler seg oppblåst, ustabil i humøret, mer sliten enn vanlig og noen føler seg rett og slett litt nedfor. Menssmerter er også ganske vanlig. Dette kommer av at livmoren trekker seg sammen for å «dytte» ut mensblodet, noe som hos mange skaper ubehag. Les gjerne vår  blogg og få tips til hva du kan gjøre for å lindre menstruasjonssmerter.

Hva er egentlig mensen og hva skjer under en menstruasjonssyklus?

Menstruasjonssyklusen styres av hormonene østrogen, progesteron, FSH ( follikelstimulerende hormon) og LH (luteiniserende hormon).

Dag én i menstruasjonssyklusen er den dagen blødningen starter. Da blør man ut slimhinnen som er på innsiden av livmoren.

Hormonmessig vil det si at østrogenet begynner å øke under menstruasjonen. Det samme gjør LH og FSH – noe som fører til at egget i eggstokken begynner å modne og gjøres klar til eggløsning. Det gjør også at når mensen er ferdig og slimhinnen har blødd ut,  bygger østrogenet opp en ny tykk slimhinne som skal være klar for å ta i mot et egg etter eggløsning. De fleste kvinner har eggløsning dag 10-14 etter første menstruasjonsdag. Dagene rett før får man en skikkelig økning i østrogen, LH og FSH. Mange kvinner kan kjenne at man har litt mer energi og høyere sexlyst i dagene rundt eggløsning.

Etter eggløsning synker østrogen-, FSH- og LH-nivåene og man får en økning av progesteron. Dette hormonet bidrar til å gjøre slimhinnen enda litt «bedre og mykere» for å kunne gi et befruktet egg god næring for videre utvikling. Dersom det ikke er blitt en befruktning og ingen egg har festet seg, vil egget og etter hvert slimhinnen som er bygd opp brytes ned. Det er dette som da kommer ut som en ny mens.

Kroppen prøver altså i utgangspunktet å bli gravid hver syklus. Man pleier å regne en normal menstruasjonssyklus på cirka 28 dager,  men dette kan være individuelt. Alt mellom 21 til 35 dager regnes som normalt. Noen kvinner har også lengre sykluser. Det er vanlig at man, de første årene etter man har fått mensen, vil ha litt uregelmessig menstruasjon som etter hvert vil bli mer regelmessig. De siste årene før menopause (når man slutter med mens) er det også vanlig med mer uregelmessig mens. Dette skyldes at det er forstyrrelser og endringer i hormonnivåene, både i starten og slutten av den fertile alder.

Mens til besvær

Mange kvinner har dessverre mye problemer med mensen. Noen opplever så sterke menssmerter som gjør at de blir sengeliggende og må ta sterke smertestillende for å kunne fungere. Noen kjenner også veldig på humørsvingninger og depressive symptomer under mensen. Opplever du din menstruasjon som svært smertefull, veldig rikelig og føler den påvirker livskvaliteten negativt? Da kan det være greit å oppsøke en gynekolog for å finne årsak til plagene og sette i gang behandling som kan hjelpe deg å få det bedre.

Du er velkommen til å bestille time hos en av våre gynekologer her.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *