Den perfekte fødselsforberedelse- utforsk fordelene med perineummassasje.

perineummassasje

Som gravid går man en spennende tid i møte. Full av forventninger og bekymringer på en og samme tid. Mange gravide ønsker å forberede seg så godt som mulig til fødselen og har sikkert googlet både det ene og andre tipset om hva man bør og ikke bør gjøre. En ting vi i alle fall kan si at du BØR gjøre er nettopp det å massere området som kalles perineum (mellomkjøttet). Dette er en enkel og naturlig teknikk som innebærer å forsiktig massere for å øke fleksibiliteten og elastisiteten til huden og vevet der. Dette kan bidra til å forberede perineum på fødselen og potensielt redusere risikoen for rifter eller behovet for episiotomi (et kirurgisk snitt under fødsel).  Derfor gir vi deg en guide til hva denne typen massasje er for noe, hvorfor den er bra for deg og hvordan du kan utføre den.

For flere tips kan du lese vårt tidligere blogginnlegg om forberedelse til fødsel.

Hva er perineum?

Perineum er området mellom skjedeåpningen og endetarmen. Det kan referere til bare huden, eller til huden og bekkenbunnsmuskulaturen. Denne muskulaturen støtter organer som blære, tarm og livmor. Under fødsel kan perineum bli skadet. Skaden kan være forårsaket av den naturlige tøyningen som skjer eller av et klipp. Tøyningen skjer for at babyens hode og kropp kan presse ut, men det kan i den forbindelse oppstå rifter. Det kan også være behov for å gjøre et klipp i perineum, en episiotomi, for å gi mer plass til at barnet skal komme ut og redusere risikoen at rifen blir i et område vi ikke ønsker, ned mot endetarmsåpningen.

Hvorfor er perineummassasje bra som forberedelse til fødsel? 

  1. Reduserer risikoen for rifter: Ved å massere og strekke perineum, kan du bidra til å gjøre vevet mer fleksibelt, slik at det lettere kan tilpasse seg når babyen passerer gjennom fødselskanalen.
  2. Forebygger episiotomi: En velmassert og fleksibel perineum kan redusere behovet for å utføre et episiotomisk snitt under fødselen. Det vil si at man, under lokalbedøvelse, klipper i huden ut mot siden fra skjeden . Dette gjøres hos fødende idet barnet sprenger på, for å hindre at vevet revner ukontrollert.
  3. Fremmer blodsirkulasjon: Massasje stimulerer blodsirkulasjonen i området, noe som også kan hjelpe vevet med å helbrede raskere etter fødselen.
  4. Du blir kjent med kroppen din: Gjennom massasje kan du bli mer kjent med kroppen din og dens signaler, noe som kan bidra til mer kontroll og en mer positiv fødselsopplevelse. 

Slik utfører du perineummassasje: 

Vask hendene godt og sørg for at du har korte negler. Vær på et sted hvor du kan slappe av og er komfortabel. Sitt gjerne med knærne bøyd opp eller du kan prøve å sitte på huk mot en vegg, eller stående med en fot hevet opp på badekarkanten, toalettet eller en stol. Det kan hjelpe å ta et bad, dusj eller bruke en varm kompress på perineum først- dette bidrar til god blodtilførsel i området. Smør tommelen og perineum med en mild og nøytral olje. Hvis du gjør massasjen selv, er det sannsynligvis enklest å bruke tommelen. Eventuelt kan partneren din bruke begge pekefingrene. Plasser den smurte tommelen eller tomlene 3 – 4 cm inn i skjeden din. Press ned mot anus og til sidene. Hold i omtrent ett til to minutter. Du kan også gjøre skånsom massasje på gammelt arrvev for å hjelpe til å myke opp og tøye det. Pust dypt og slapp av mens du masserer.  

Husk at perineummassasje skal være komfortabelt og du bør stoppe hvis du opplever smerte eller ubehag. 

Weleda perineum olje 

Weledas fødselsforberedende olje en ren naturlig massasjeolje, spesielt laget for massasje av mellomkjøttet. Oljen er basert på en mild mandelolje og E-vitaminrik hvetekimolje som øker elastisiteten i bindevevet. Oljen er dermatologisk testet og utviklet av erfarne jordmødre og farmasøyter. Du kan kjøpe oljen her.

Det er ikke bare gravide kvinner som har godt av denne typen massasje. Man kan med fordel massere perineum også etter svangerskapet. Om man plages med inkontinens eller urinlekkasjer, har bekkenbunnssmerter eller smerter i underlivet som ved vaginisme eller vestibulitt for eksempel. 

Lytt alltid til din egen kropp og gjør det som føles riktig for deg. Husk at du er på vei til å gjøre noe fantastisk – bringe et nytt lite menneske inn i verden! 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *