Endometriose

endometriose

I forrige blogginnlegg skrev vi om Kvinnehelseutvalget som påpekte at kvinnesykdommer er mindre prioritert i helsevesenet. En av tilstandene som har fått alt for lite fokus og som det er lite kunnskap om er endometriose. Denne lidelsen rammer omtrent én av ti norske kvinner. Med andre ord er det en ganske vanlig lidelse, men den er allikevel lite kjent blant helsepersonell. For mange kvinner kan det ta opptil fem år før de får diagnosen.  

Hva er endometriose? 

På innsiden av livmoren har vi en slimhinne som kalles endometriet. Ved tilstanden endometriose vokser det vev som ligner denne slimhinnen utenfor livmorhulen. Som regel finner man dette etterlignende vevet rundt eggstokker, egglederne, på utsiden av livmoren og i bukhinnen. Noen ganger finner man vevet også rundt urinblæren og endetarmen. Vevet reagerer på hormonsvingninger, akkurat som livmorslimhinnen gjør. Det vil ofte oppstå betennelse rundt dette endometriose-vevet, noe som igjen kan føre til sammenvoksinger og cystedannelser. Denne betennelsen påvirker omliggende nerver og vil derfor gi smerter i ulik grad. 

Symptomer 

De mest kjente symptomene er kraftige menstruasjonssmerter og vanskeligheter med å bli gravid. Noen opplever også uttalt trøtthet (fatigue), smerter ved avføring og/eller vannlating, smerter ved samleie, kvalme og oppblåsthet. Smertene sitter som oftest nederst i magen. Noen kjenner på en vag smertefølelse, mens andre opplever kraftige smerter som de går med konstant. Det er også mange som får smerter bare på spesielle tidspunkter som ofte kan knyttes til menstruasjonssyklus, samleie, ved avføring eller vannlating.  

Endometriose og graviditet 

Arrdannelsene og betennelsesreaksjonene, som kan være en følge av endometriose, kan skade eggstokker og eggledere. I disse tilfellene kan det føre til tette eggledere som igjen hindrer eggcellene å komme frem dit de skal. Dette er en av årsakene til at noen kvinner med endometriose har problemer med å bli gravide. Omtrent én av tre kvinner som har behov for medisinsk hjelp for å oppnå graviditet, har endometriose.  

Behandling 

Det finnes dessverre ingen kur for endometriose per i dag. For dem som har moderate smerter kan smertestillende medikamenter som for eksempel Ibux ha noe hjelp. For noen kan det være aktuelt å kirurgisk fjerne betent vev eller å dempe symptomene med hormonpreparater som for eksempel p-piller. 

Mange vil oppleve at endometrioseplagene vil øke med tiden frem mot overgangsalderen, men etter dette da de slutter å menstruere, vil de fleste få mindre eller ingen plager.

Hva kan vi hjelpe til med? 

Om du er en av dem som kjenner deg igjen i symptombeskrivelsene og lurer på om du kan ha endometriose, er du velkommen til å bestille time hos en av våre gynekologer. De har bred erfaring innen gynekologi og har møtt mange kvinner med denne lidelsen. De vil kartlegge symptomene dine ved å spørre om blødningsmønster, smerter og om du har plager med avføring og urinering. De vil også undersøke deg med ultralyd. Er det mistanke om endometriose kan de skrive ut p-piller som behandling eller henvise deg videre til utredning på sykehus for eventuell kirurgisk behandling.

Bestill time her .

Kilder: 

Endometriose – VG  

Endometriose – Helsenorge 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *