Gynekologisk undersøkelse regelmessig?

Vi får mange henvendelser fra kvinner som gjerne vil ha en generell  gynekologisk undersøkelse og lurer på om dette er nødvendig. I mange andre land enn Norge, er det helt vanlig med årlig gynekolog kontroll. Man har ikke kunnet se at det har en forebyggende effekt med tanke på å utvikle alvorlig sykdom.

Så lenge du er frisk og ikke har noen ubehag, er det ingen generelle anbefalinger om gynekologisk undersøkelse hos gynekolog. Det anbefales derimot at alle kvinner mellom 25-70 år tar en celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år, dette kan du også få gjort hos en av våre jordmødre.

Opplever du ubehag?

Dersom du opplever ubehag eller besvær, er det viktig at du tar engynekologisk undersøkelse hos gynekolog. Vi vil da anbefale deg å ikke utsette denne kontrollen, i vente på at plagene skal bli bedre/ gå over, uten å ta en kontroll relativt raskt.

Noen eksempler på tilstander som bør sjekkes av gynekolog er:

  • Blødning ved eller etter samleie
  • Blødning etter at du kommet i overgangsalderen/menopause.
  • Mellomblødninger dvs blødning mellom menstruasjoner
  • Sår i underlivet
  • Smerter/trykk/ ubehag
  • Uteblitt mens uten at du er gravid
  • Store blødninger eller smerte ved mens
  • Plager/ubehag i forbindelse med overgangsalder

Det kan også være at du opplever urinlekkasje, tørrhet i skjeden eller økt utflod. Kanskje du har plager som fått deg å tenke på PCO eller endometriose? Har du prøvd aktivt å bli gravid over 6 måneder? Dette er også grunner til å ta kontakt med en gynekolog.

Opplever du noen plager eller endringer som bekymrer deg, anbefaler vi et besøk til gynekologen. Hos Oslo jordmor og kvinnesenter kan du få time til kvinnelig gynekolog raskt og du trenger ingen henvisning fra fastlege. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har noen spørsmål. Du er velkommen til å henvende deg til oss via vår nettside eller kontakte oss på telefon.

Gynekolog Oslo: bestill time her.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *