Endometrioseplager

endometrioseplager

Endometrioseplager? Lurer du på hvilke symtomer som kan vise seg være endometriose?

Smerte før og under mens, smerte ved eggløsning eller ved samleie. Kraftig og/eller uregelmessige blødninger. Dette er symptom på blandt annet endometriose og ofte årsaken til at man oppsøker hjelp. Noen opplever også smerter når de tisser eller har avføring.  Andre endometrioseplager kan være kvalme, tretthet og utmattelse. Infertilitet kan også være symptom på endometriose. Selv om man har noen av symptomene behøver det ikke bety at du har endometriose og noen kvinner har ingen symptomer, selv om de har endometriose.

Hva betyr endometriose?

Livmorslimhinnen som kler livmoren innvendig og som støtes ut ved menstruasjon kalles endometrium. Endometriose kommer fra de greske ordene endo (innvendig) metra (livmor) osis (sykdom, problem). Ved endometriose finnes vev som ligner på livmorslimhinne, utenfor livmoren. Vevet kan bli funnet i eller på eggstokkene og egglederene, utenpå livmoren, i livmormuskulaturen,  på andre områder i bukhulen. Av og til er endometriosevev funnet på andre steder som for eksempel tarmene, blæren, i vagina eller lunger. Endometriose er vev på ville veier.

Årsaken til smerten

Livmorslimhinnen gjennomgår sykliske forandringer. Livmorslimhinnen vokser i takt med økningen av nivået i kvinnelige hormoner, men på slutten av syklusen faller nivået av hormonene, som fører til at livmorslimhinnen støtes ut som menstruasjonsblødning.

Under menstruasjonsblødningene blør også endometriosevevet som finnes utenfor livmoren. Blodet fra dette vevet blir fanget inne i bukhulen hver måned. Opphopningen av blodet og andre substanser som utskilles, fører til irritasjon og skader på omkringliggende områder. Dersom endometriosevevet er i nærheten av livmoren, tarmer, blære eller andre organer, kan irritasjonen gi smerter. Kroppens naturlige reaksjon på irritasjon og skader i vevet fører ofte til dannelsen av arrvev og sammenvoksninger, noe som kan føre til mer smerter. For å kunne gi sikker diagnose på endometriose må det som oftest utføres en kikkhullsoperasjon.

Det finnes behandling

De fleste (80-90 %) vil merke en bedring av smerte ved bruk av hormonbehandling, for eksempel p-piller eller hormonspiral. Noen blir helt smertefrie. Målet med hormonell behandling er å bli blødningsfri, slik at da også endometrioseblødning blir mindre. Dersom ikke hormonell behandling hjelper deg, kan det være at man er nødt til å utføre en kirurgisk operasjon for å fjerne endometriosevev.

Endometriose og fertilitet

Arrvev og sammenvoksninger kan hindre passasjen av egg til og gjennom egglederen og dermed føre til infertilitet. Ved barnløshet kan kirurgisk behandling bedre fruktbarheten mens hormonbehandling vil virke som prevensjon og utsette muligheten for naturlig graviditet.

Bør jeg søke hjelp?

Har du sterke menssmerter, uregelmessige eller kraftige blødninger, barneønske uten å lykkes? Vår kvinnelige gynekolog har lang erfaring med gynekologiske problemstillinger og kan hjelpe deg. Hos oss får du time raskt uten henvisning fra fastlege. Du er velkommen til Hildegunn, vår gynekolog Oslo, uavhengig av hvor du bor i landet.

Mars er en internasjonal endometriose måned. 

Så mange som rundt 10 prosent av kvinner i fertil alder er plaget med endometriose.  Selv om sykdommen ikke er farlig, er den ofte svært smertefull. Mange kvinner har endometrioseplager i mange år, alt for lenge før de får god hjelp. Mars måned er en internasjonal endometriose måned. Det er viktig med økt fokus på en av de vanligste kvinnesykdommene.  Det finnes også en forening for endometriose, ta gjerne en titt på deres nettside.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *