Celleprøve

celleprøve1000x1500

Er det lenge siden du har tatt celleprøve? Opplever du mellomblødninger eller blødninger i forbindelse med samleie?

Det anbefales at alle kvinner i alderen 25-69 år tar en celleprøve fra livmorhalsen  hvert 3-5 år for å forebygge livmorhalskreft. Ved normale prøvesvar anbefales det ny prøve etter tre år ved mikroskopisk undersøkelse, og etter fem år ved HPV-test av livmorhalsprøven.

Primær hpv test

Man har litt ulike analysemetode av denne prøven avhengig av din alder. Frem til nå har man tatt HPV test på alle kvinner over 34 år. Kvinner opp til 34 har man sett på cellene med mikroskop og dersom man da har funnet unormale celler har man også sjekket for HPV-virus.  

Fra 1.7.2023 er anbefalingen HPV test på alle og de som da er positive vil man da også se på cellene i mikroskop. Har du ikke HPV er da anbefalingen ny celleprøve innen 5 år. Har man ikke sjekket HPV men du får beskjed om normal celleprøve så anbefales ny test innen 3 år. 

Dersom du ikke gjennomfør celleprøve regelmessig slik anbefalt, vil du motta en påminnelse fra kreftregisteret om at det er på tide for å ta en celleprøve. Noen gruer seg for å ta en celleprøve og denne prøven blir noen ganger kalt for «kreftprøve». 

Det man ser etter på er celleforandringer. De fleste celleforandringer går tilbake av seg selv men noen ganger kan det utvikle seg videre til livmorhalskreft. Det man ønsker med denne sjekken er å fange opp ev celleforandringer slik at man da kan behandle dette før det eventuelt leder til kreft. 

De fleste synes det er litt ubehagelig med gynekologisk undersøkelse og det å ta en celleprøve men som regel er det ikke vondt å få tatt prøven og det er gjort i løpet av få minutter. 

Dersom man opplever mellomblødninger- det vil si blødninger mellom menstruasjon eller blødninger etter samleie anbefales det å ta en celleprøve selv om det ikke er så lenge siden du tok en sjekk. 

Ved Oslo jordmor og kvinnesenter er det jordmødrene som tar celleprøven. Ønsker du i tillegg ultralyd av livmor/ eggstokker/ eggledere, bestiller du time hos vår gynekolog. Velg da tjeneste «celleprøve med ultralyd»

Dette bør du tenke på før du tar prøven:   

  • Ikke ta livmorhalsprøven når du har menstruasjon. 
  • Unngå helst samleie de siste to dagene før celleprøven. 
  • De to siste dagene før livmorhalsprøven må du ikke bruke:   
      – tampong,   – vaginale kremer eller medisiner, -pessar

Ønsker du mer informasjon kan du besøke kreftregisteret.no eller  lese våre blogginnlegg:

#Sjekkdeg

Celleforandringer

HPV- Humant papillomavirus

Er det på tide med en celleprøve bestill time idag til en av våre jordmødre eller gynekologer