Celleprøve

celleprøve1000x1500

Er det lenge siden du har tatt celleprøve? Opplever du mellomblødninger eller blødninger i forbindelse med samleie?

Det anbefales at alle kvinner i alderen 25-69 år tar en celleprøve fra livmorhalsen hvert 3. år for å forebygge livmorhalskreft. Livmorhalsprogrammet er i ferd med å endre på analysemetoden, fra mikroskopisk undersøkelse av livmorhalscellene til HPV-test for kvinner mellom 34 og 69 år. Ved normale prøvesvar anbefales det ny prøve etter tre år ved mikroskopisk undersøkelse, og etter fem år ved HPV-test av livmorhalsprøven. Hvilken analysemetode som blir tatt på deg, avhenger på hvor i landet du bor.

Dersom du ikke gjennomfør celleprøve regelmessig slik anbefalt, vil du motta en påminnelse fra kreftregisteret om at det er på tide for å ta en celleprøve. Noen gruer seg for å ta en celleprøve og denne prøven blir noen ganger kalt for «kreftprøve». 

Det man ser etter på prøven er celleforandringer- de fleste celleforandringer går tilbake av seg selv men noen ganger kan det utvikle seg videre til livmorhalskreft. Det man ønsker med denne sjekken er å fange opp ev celleforandringer slik at man da kan behandle dette før det eventuelt leder til kreft.

De fleste synes det er litt ubehagelig med gynekologisk undersøkelse og det å ta en celleprøve men som regel er det ikke vondt å få tatt prøven og det er gjort i løpet av få minutter. 

Dersom man opplever mellomblødninger- det vil si blødninger mellom menstruasjon eller blødninger etter samleie anbefales det å ta en celleprøve selv om det ikke er 3 år siden du tok en sjekk sist. 

Ved Oslo jordmor og kvinnesenter er det jordmødrene som tar celleprøven. Ønsker du i tillegg ultralyd av livmor/ eggstokker/ eggledere, bestiller du time hos vår gynekolog. Velg da tjeneste «gynekologisk undersøkelse».

Dette bør du tenke på før du tar prøven:   

  • Ikke ta livmorhalsprøven mens du har menstruasjon. 
  • Unngå helst samleie de siste to dagene før celleprøven. 
  • De to siste dagene før livmorhalsprøven må du ikke bruke:   
      – tampong,   – vaginale kremer eller medisiner, -pessar

Ønsker du mer informasjon kan du besøke kreftregisteret.no eller  lese våre blogginnlegg:

#Sjekkdeg

Celleforandringer

HPV- Humant papillomavirus

Er det på tide med en celleprøve bestill time idag til en av våre jordmødre eller gynekolog Oslo.