Tredje trimester

tredje trimester

Siste del av svangerskapet er i gang og det skjer store endringer i kroppen til den gravide. Fosteret utvikles mer og mer og i slutten av tredje trimester er det ferdig utviklet og klar for å møte verden.  Man deler ofte inn tredje trimester i uke 29 til 32, uke 33 til 35, uke 36 til 38 og til slutt uke 39 til 41.   

Uke 29, 30, 31 og 32 

Nå ligner fosteret på et nyfødt barn og kan på dette tidspunktet ha lagt seg til rette med hodet ned mot bekkenet. Lengden på fosteret er cirka 40 centimeter og det veier fra 1600 til 2000 gram. Mange kjenner på et trykk som går ned mot bekkenbunnen.  

Uke 33, 34 og 35 

Fosterets indre organer, bortsett fra lungene, er nå ferdig utviklet. Lungene må fremdeles modnes litt og derfor gjør fosteret pusteøvelser jevnlig. Fosteret kan åpne øynene. Lengden er cirka 45 centimeter og vekten er mellom 2200 og 2600 gram.  

Magen blir mer og mer synlig. Lungekapasiteten til den gravide øker for å få nok oksygen til både mor og barn. Du vil derfor kjenne at hjertet slår raskere. Samtidig blir livmoren større og tar opp mye plass, som igjen går på bekostning av lungene. De får rett og slett mindre plass til å fylles opp med oksygen. Det er vanlig at man blir andpusten, selv ved mindre anstrengelser. Mange får mer vann i kroppen og merker det best ved at beina blir hovne. Etter hvert begynner kroppen din å forberede seg til fødsel ved at det kommer flere og tydeligere sammentrekninger i livmoren, dette kalles kynnere og varer vanligvis omtrent et halvt minutt om gangen. Har du født tidligere vil du ofte kjenne kynnerene tidligere i svangerskapet og ofte oppleves de mer kraftig og intense.  

Mange opplever også at de får tregere mage mot slutten av svangerskapet. Dette kan skyldes mangel på fysisk aktivitet og hormoner som påvirker fordøyelsen. Pass på å få i deg nok kostfiber og væske. 

Uke 36, 37 og 38 

Nå reduseres mengden med fostervann og hjernen til fosteret er ferdig utviklet. Lungene er det siste organet som blir ferdig modnet. Fosteret får mer underhudsfett og vekten er nå fra 2800 til 3200 gram. Lengden på fosteret er omtrent det samme som ved fødsel, mellom 45 og 50 cm. Hodet vil som regel ligge nedover mot fødselskanalen, men dersom rumpa eller føttene ligger nedover er fosteret i seteleie.  

Mange vil føle det blir enklere å puste fordi livmoren synker nedover og det blir mer plass til lungene igjen. Samtidig vil livmoren presse mer på urinblæren og det er vanlig at mange opplever å måtte tisse oftere. Nå når fødselen nærmer seg vil du kanskje kjenne på humørsvingninger. Dette er veldig vanlig og helt naturlig. Mange er spent og gruer seg kanskje til fødselen. Noen vil i slutten av tredje trimester sove dårligere på nettene fordi det er vanskelig å finne en behagelig stilling å sove i.  

Uke 39, 40 og 41 

Nå er fosteret klart til å fødes. Det veier mellom 2500 og 4500 gram og tar opp næring for å ha noe å tære på under fødselen. Lengden er mellom 45 og 55 centimeter.  

Nå er ventetiden virkelig i gang og mange kjenner på en utålmodighet. Kroppen går inn i sine siste forberedelser hvor livmorhalsen blir mykere, og du vil få flere og flere kynnere. Spesielt på slutten av svangerskapet kan kynnerne komme svært hyppig, noe som for mange kan være plagsomt.  

Det regnes som normalt om du føder fra uke 37 og utover. Har du ikke født innen uke 41 vil du bli henvist til overtidskontroll på sykehuset hvor du har fødeplass. Videre oppfølging og vurdering av igangsettelse gjøres på sykehuset. 

Fødebag 

Omkring uke 36 er det lurt at du har klargjort det du ønsker å ta med til sykehuset ved fødsel. Bagen bør stå klar i god tid, da du ikke vet når fødselen vil starte.  Det er viktig at du tar med deg helsekortet og blodprøvesvarene dine. Generelt anbefaler vi at du ikke pakker for mye, men heller tenker praktisk. 

Her er noen av våre tips: 

  • Leppepomade 
  • Hårstrikk om du har langt hår 
  • Snacks og drikke (både til den gravide og partner) 
  • Ammevennlige klær, god amme-bh og eventuelt ammeinnlegg
  • Komfortable klær
  • Tøffler
  • Babyklær 
  • Mobiltelefon og lader, ev. høytaler. 
  • Toalettsaker 

Tegn på fødsel 

Fødselen er som regel i gang når du har regelmessige rier. Noen vil også oppleve at slimproppen løsner, men det sier ikke nødvendigvis noe om når fødselen starter. Mange vil heller ikke legge merke til at slimproppen løsner. Noen opplever at vannet går uten at man har rier, da vil som regel riene starte av seg selv innen et døgn. Opplever du at vannet går eller det renner væske som du tror er fostervann skal sykehuset du skal føde på kontaktes.  

Svangerskapskontroller i tredje trimester 

Det anbefales svangerskapskontroller i uke 28, 32, 36, 38 og 40. 

Ved alle svangerskapskontrollene vil jordmor undersøke hvordan livmoren vokser og lytte på fosterets hjertelyd. Blodtrykk og urin sjekkes ved hver kontroll, i tillegg til å måle vekt. I uke 28 sjekkes blodprosenten på nytt. Barnets leie vil også bli undersøkt. Hvis jordmor i uke 36 eller senere er usikker på fosterets leie eller mistenker at barnet ligger med rumpe ned i bekkenet, blir du henvist til sykehuset for en ultralyd. Ved seteleie vil det bli vurdert vending av fosteret. 

I løpet av svangerskapskontrollene i det tredje trimester vil jordmor snakke om amming, fødsel, barseltid, barnets oppfølging på helsestasjon og tilknytning. 

Bestill time til svangerskapskontroll her. 

 

Relevante blogginnlegg 

Jordmor kan barsel 

TENS lindrer fødselssmerte 

Nettsider som kan være nyttig: 

Landsforeningen 1001 dager- Mental helse under graviditet og etter fødsel 

Stine Sofie Foreldrepakke 

Spedbarnsboken 

Fødselsboken 

Fødselsforberedende kurs 

Barsel og ammekurs 

NAV Foreldrepenger 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *