Jordmor kan barsel

barsel, mammakroppen, amming

Fødselen og et kort opphold på barsel avdeling er over. Nettingtrusa og den digre bleia er sikkert kjekt å ha på seg i dag også. Fremdeles har jeg elefantføtter og kun et par flip-flops er mulig å få på. Ingen sminke og håret er tullet opp i en topp, men kjæresten min sier jeg stråler ( det tross en lang og heftig fødsel og lite søvn i natt). Jeg har fått hjelp til amminga, men den modne melka har ikke kommet enda. Jeg kikker på den fantastiske skapningen som ligger som en klump i den enorme bilstolen. Det lille nydelige mennesket har vært inni meg. Jeg blir så stolt og glad.

Kjæresten min kommer inn på rommet og løfter opp bilstolen, smiler til meg og spør om jeg er klar. Det er da det går opp for meg ! Det helt åpenbare, det jeg selvfølgelig burde tenkt mer på, forberedt meg på, det ufattelig skremmende og fine: barnet skal være med oss hjem i dag

Barseltiden er både en fantastisk og sårbar tid

Det er lett at forberedelse på barseltid og amming forsvinner i svangerskapet og forberedelsen til fødsel. Man fort tenke at det er noe man kan lære seg senere, kan lese om det etter fødselen. Men to timer etter fødsel, starter barseltiden. Da er man allerede der. Da har barnet kommet og det nye livet, den nye tilværelsen, starter. Å ha kunnskap om amming før barnet kommer, gjør at du kan legge til rette for en vellykket amming fra første stund. Det er også lettere å forstå veiledningen og rådene du får på sykehuset. Mange opplever at barseltiden ikke ble helt slik de hadde forestilt seg. Har man kunnskap om at barseltiden og vet at den kommer i mange former, kan det være lettere å møte med lave skuldre og trygghet, i stedet for å bli stresset eller skuffet.

I barseltiden skal man bli kjent med et nytt menneske og bli kjent med seg selv som forelder. Døgnet får en ny rytme og kanskje dagene stort sett tilbringes i hjemmet. Mye skal læres og oppleves. Det kan være altoppslukende og for noen også utfordrende. I tillegg til alt man selv skal finne ut av får man kanskje oppleve massevis av (velmenende)råd man ikke engang ba om. Rådene, tipsene, eller andres opplevelse av barseltiden og amming, kan oppleves som kritikk og føre til tvil om ens egne evner.

Jordmor er ekspert på barseltiden. Hun kjenner til endringer i mammakroppen, både psykisk og fysisk. Hun har erfaring med utfordringene og følelsene som kvinner kan oppleve. Hun har erfaring med ammeproblemer og kvinnehelse. Jordmødre tilbyr ammeveiledning og etterkontroll etter fødsel. Jordmor er tilgjengelig for å gi støtte og veiledning til kvinner i barseltiden.

Tilstrekkelig hjelp i starten kan bidra til en god ammeerfaring

Amming ser enkelt ut. En pupp og en baby, noe så naturlig. Men både mor og barn er nybegynnere i starten. Amming forutsetter et ønske om å amme. Kunnskap om amming og melkeproduksjon legger et godt grunnlag for en vellykket amming. Men det er også nødvendig med tid og ro i starten, for å lære. Det hjelper at man har fokus og får hjelp. Jordmor kan gi deg kunnskap om amming i svangerskapet og gi veiledning etter fødsel. Vi vet at ammeproblemer ofte har sammenheng med utilstrekkelig og manglende hjelp i starten. Kanskje også manglende kunnskap i utgangspunktet. Vi anbefaler at kvinner ber om ammehjelp tidlig, slik at ammeproblemet ikke får utviklet seg. Ofte er det bare noen små justeringer som skal til. Skulle amming ikke være et alternativ eller ikke fungere, kan jordmor gi råd og veiledning om mating og nærhet.

Etterkontroll etter fødsel

Etter fødsel vil kroppen etter hvert gå tilbake til før-gravid tilstand. Prosessen tar tid. På etterkontroll etter fødsel (også kalt 6 ukers kontroll), vil jordmor i tillegg til å sjekke behovet for jerntilskudd og blodtrykk, lytte til din fødselsopplevelse. Vi snakker om samlivet og morsollen. På etterkontroll er det rom for å ta opp tema og spørsmål som har dukket opp etter fødsel. Jordmor kan sjekke at rifter har tilhelet normalt og kontrollere bekkenbunnsmuskulaturen. Jordmor vil gi veiledning i bekkenbunnstrening og gi prevensjonsveiledning.

«Pulepress»

Jordmor snakker som sexlyst og sex etter fødsel. Jordmødre ønsker verken å pålegge noen skam eller press. Vi ønsker å gi kunnskap om det vide normalområdet, fra at noen er kåte raskt etter fødsel til å oppleve at sexlysten er ikke-eksisterende i lang tid. Det kan også være slik at partner har manglende sexlyst. Vi bryr oss ikke om når man har sex, men vi ønsker å gi råd og veiledning ved behov og være åpne for å snakke om det. Grunnen til at prevensjonsveiledning gis tidlig etter fødsel er ikke for å oppfordre til å ha sex, men for å gi deg muligheten til å forebygge uønsket svangerskap. Eggløsning kommer før mens, og det er individuelt når mensen kommer tilbake etter en fødsel.

Få støtte og veiledning av jordmor

Jordmødrene ved Oslo jordmor og kvinnesenter tilbyr helhetlig omsorg gjennom svangerskapet og barseltiden. Vi legger vekt på kontinuitet, tid og kvalitet. I barseltiden er vi tilgjengelige for deg gjennom ammeveiledning, samtale, hjemmebesøk og etterkontroll. Vi anbefaler at du i løpet av svangerskapet deltar på barsel og ammekurs, for å legge til rette for en god ammestart og barseltid.

Velkommen til oss!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *