Andre trimester

Andre trimester

Andre trimester regnes fra uke 13 til og med uke 26. I løpet av andre trimester vil magen bli synlig. Svangerskapsplagene har trolig bedret seg og kanskje forsvunnet helt. Formen er god for mange gravide og trimesteret oppleves ofte som et godt trimester med lite plager.  

Uke 13 og 14 

På dette tidspunktet er livmoren omtrent like stor som en grapefrukt. Svangerskapskvalmen pleier som regel å gi seg nå og det er vanlig at man nå begynner å gå opp i vekt.  

Inne i magen begynner fosteret å røre på seg og kan hikke, men det kjennes ofte ikke på dette tidspunktet. Organene vokser og urinproduksjonen kommer i gang. Neglene er ferdig utvokst på fingre og tær og det har begynt å vokse små tynne hår på kroppen til fosteret, dette for å beskytte huden. Morkaken forsyner fosteret med all næring. Lengden på fosteret er omtrent mellom 60 og 74 millimeter fra hodet til baken.  

Uke 15, 16 og 17 

Nå vokser magen mer og mer og de fleste opplever at den også blir synlig for andre. Kanskje begynner noen å kjenne fosterbevegelser i denne fasen, men for de fleste kan det ta noe lenger tid. Mange vil oppleve å bli mer tett i nesen enn vanlig. Dette er på grunn av at man får hovne slimhinner i denne fasen. Det er også vanlig at man svetter mer fordi blodmengden øker i kroppen. På dette tidspunktet i svangerskapet skal hjertet dekke oksygenbehovet til to, derfor blir du lettere andpusten enn du ble tidligere. Mange opplever humørsvingninger på grunn av mengden hormoner som herjer i kroppen.  

Fosterets vekt dobles i løpet av to uker i denne perioden og går fra ca 80 til 160 gram. Sugerefleksen utvikles og fosteret begynner å suge på fingrene sine. Tannanlegg i tannkjøttet dannes og lunger og luftveier utvikles videre for å kunne puste i luft. Fosteret har både våkne perioder og søvnperioder. På ultralyd vil man kanskje kunne se fosterets kjønn. 

Uke 18, 19 og 20 

Nå blir fosterbevegelsene kanskje tydeligere og tydeligere, men det er fortsatt mulig at du ikke kjent noe.  Kroppsvekten til mor øker, og det er normalt at man legger på seg mellom 11 og 16 kilo i løpet av hele svangerskapet. Vektøkningen skyldes blant annet fostervann, blod og at morkaken, fosteret og livmoren vokser og blir større.  Det er også ganske vanlig å kjenne noe ubehag i bekkenet i denne perioden, dette skyldes blant annen høyt nivå av hormonet relaxin. Lytt til kroppen din og ta det litt roligere, så går plagene som oftest over. 

Fosteret har nå et hvitt fettlag som dekker kroppen og er der for å beskytte huden. Kanskje kjenner du at fosteret hikker der inne i magen? Det er en mekanisme som settes i gang fordi fosteret drikker fostervann og produserer urin. Prosessen bidrar til å rense fostervannet. Rundt uke 20 er fosteret omtrent på størrelse med en honningmelon og veier rundt 350 gram.  

Uke 21 til 26 

Nå kan de rundt deg også kjenne på bevegelsene utenpå magen. Etter hvert vil du kjenne små spark daglig og dette er et tegn på at fosteret vokser og utvikler seg. Når du har begynt å kjenne fosterbevegelser daglig, skal du fortsette med dette. Du vil etter hvert bli kjent med ditt barns bevegelsesmønster. Det er du som kjenner ditt barns bevegelsesmønster best og vet hva som er vanlig for ditt barn. Bevegelse er et tegn på at barnet i magen har det bra. Skulle du oppleve at bevegelsene forandrer seg, blir svakere eller sjeldnere, må du ta kontakt med sykehuset. 

Samtidig som fosteret vokser vil også livmoren vokse og mange kjenner at den presser mer og mer mot urinblæren, blodkar, nerver og magesekken. Derfor vil du kanskje oppleve at du må tisse oftere, får halsbrann og sliter med kramper i leggene. Alt dette kan være plagsomt å kjenne på. Noen vil også bli svimmel når de legger seg ned fordi livmoren presser mot den blodåren som fører blodet tilbake til hjertet. Forsøk og endre stilling og det vil sannsynligvis gå over.  

I uke 21 til 23 begynner fosteret med våkne perioder og søvnperioder. Lunger og luftveier utvikler seg videre og gjør seg klare til å begynne å puste inn luft. Øyelokket dekker hele øyet nå og negler og anlegg til tenner begynner og dannes. Fosteret veier rundt 500 gram. 

Uke 24 til 26 er vekten mellom 650 og 900 gram. Hørselen modnes og fosteret kan høre mors pust og hjerteslag, samt stemmer fra utsiden. 

Ultralyd i andre trimester 

Omkring uke 18 gjøres en ultralyd ved det sykehuset hvor man skal føde. Skulle man mot formodning miste timen eller ikke være tilgjengelig på det tidspunktet, kan ultralyd også gjøres hos privat ultralydjordmor. 

På ultralydundersøkelsen fastsettes en termindato, det undersøkes for antall fostre, morkakens plassering i livmoren, fosterets mage og hodediameter måles og man kan få vite kjønn.   

Det er viktig å være forberedt på at undersøkelsen kan avdekke utviklingsavvik hos fosteret, selv om risikoen er liten. Noen avvik er små og ubetydelige, mens andre kan være alvorlige. 

Før du takker ja til undersøkelsen, kan det være lurt å ha tenkt gjennom om du ønsker å vite om eventuelle utviklingsavvik hos fosteret. 

Kontroller i andre trimester 

Mange opplever at det det går for mange uker mellom samtalen med jordmor i første trimester, til kontrollen i svangerskapsuke 24. Ved behov eller ønske kan det avtales flere samtaler/kontroller i den perioden. 

På svangerskapskontrollen i uke 24 vil man undersøke hvordan fosteret og livmoren vokser. Jordmor lytter til fosterets hjertelyd og det noteres på helsekortet om du kjenner liv. Du får også mer informasjon om hva du skal kjenne etter og hva du skal gjøre dersom du kjenner mindre liv. Gravide med blodtypen Rhesus negativ vil få tilbud om en blodprøve for å se hvilken Rhesus fosteret har. Det blir vurdert om du skal ta en glukosebelastning mellom uke 24-28. Jordmor vil også sjekke blodtrykket ditt og urinen. 

Hvis du ikke er gift med din partner er det mulig for far/medmor å signere papir om farskap/medmorskap.  Dersom du ikke gjert dette enda er det på tide å gjøre dette nå i andre trimester. Dette kan gjøres elektroniskt via NAV.  Dersom dere ikke oppfyller kravene for digital signering kan du ta med legitimasjon og få det utført hos din jordmor/ lege, ved et NAV kontor, skattekontor, en dommer eller norsk utenriksstasjon. 

Du kan bestille time til svangerskapskontroll her. 

   

Kilder: Gravid uke 13, 14, 15, 16 og 17 – Helsenorge 

Gravid uke 21, 22, 23, 24, 25 og 26 – Helsenorge

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *