TENS lindrer fødselssmerte

TENS, fødselssmerte, fødselsforberedende kurs

Har du hørt om TENS? Tenk at det faktisk finnes et lite apparat som du kan bruke hjemme for å lindre bekkenrelaterte smerte i svangerskpet og rier i modningsfasen. Det er helt trygt for barnet i magen og det involverer verken nåler eller medikamenter.

Transcutan nervestimulering

TENS står for transcutan nervestimulering. Det vil si at man får en nervestimulering via huden. NeuroTrac TENS Obstetrics er et apparat som i utgangspunktet er designet for bruk under fødsel, men er også velegnet til behandling av svangerskapsrelaterte bekken-og ryggsmerte.

Mange kvinner frykter fødselssmerte, er redd for å miste kontroll og er usikker på hvordan håndtere tiden man er hjemme i fødsel. Et TENS-apparat kan være redningen. Apparatet kan brukes hjemme, det gir smertelindring og mange opplever at det gir økt kontroll, da man selv kan styre styrken på stimuleringen. God smertelindring gjør fødselsarbeidet lettere for deg.

Når riene starter, kan du enkelt ta i bruk apparatet. Det vil dempe smerten i rygg og bekken, og gi deg økt mulighet til å slappe av. Apparatet består av en kontrollenhet, du selv styrer, som er koblet til selvklebende pads som du plasserer nederst på ryggen. Apparatet har kun to programmer, høyfrekvent og lavfrekvent. Høyfrekvent for å blokkere smerteimpulsene (paingate) og lavfrekvent for å frigjøre egne endorfiner.

Når du har rier, benyttes den høyfrekvente stimuleringen, ved pauser benyttes den lavfrekvente stimuleringen. Du øker selv styrken på de elektriske impulsene etter hvert som smerten tiltar.

Erfaring

Cajsa Persskog brukte TENS i sitt svangerskap og under fødsel. Jordmor tipset henne om TENS da hun slet med bekkenrelatert smerte i svangerskapet. Cajsa hadde vanskeligheter med å ligge på rygg, stå oppreist i lengre perioder og det var vondt for henne å gå. Hun forteller at TENS apparatet hjalp henne til å slappe av og at hun brukte det allerede fra svangerskapsuke 24.

Persskog vil helt klart anbefale TENS til andre, da den hjalp henne utrolig mye. Smerten forsvant.

På spørsmålet om hva hun ville sagt til en gravid kvinne som vurderer å leie et TENS apparat, svarer hun:

– Det kommer til å være det beste du har gjort! Det er så enkelt å bruke den og den kan brukes hele døgnet. Det blir en enkel måte å slappe av på, det er du absolutt verd når kroppen jobber hardt med å lage et menneske inne i deg. 

Leie av TENS

Dersom du ønsker å leie et TENS apparat, kan du hente det hos Oslo jordmor og kvinnesenter 1-2 måneder
før fødsel. Da rekker du å bli godt kjent med apparatet før fødsel, og kan benytte det for
generelle rygg/bekkensmerter. Du kan også kjøpe ditt eget apparat om du ønsker det.
Du kan bestille time «Leie avTENS», i vår online booking. Da får du demonstrert apparatet og vi gir deg god informasjon før du tar med deg apparatet hjem.
Pris for leie: 760 kr,-
evt. kjøp: 2 650 kr,-

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *