Svangerskapskontroll

Svangerskap

Svangerskapskontroll privat. Få oppfølging av jordmor gjennom hele svangerskapet og etter fødsel. Vårt fokus er tid, trygghet og kvalitet.

Når du har fått en positiv graviditetstest bør du kontakte jordmor for å få tid til første svangerskapskontroll.

Første kontrollen

På den første svangerskapskontrollen fyller vi ut helsekort for gravide, søker fødeplass på det sykehuset du ønsker å føde på. I det offentlige tilbudet til deg som gravid inngår 2 ultralyd. Dette er tidlig ultralyd mellom graviditetsuke 11-14 og rutineultralyd mellom graviditetsuke 18-20. Vi snakker også om normale forandringer i svangerskapet, livsstil og hva du kan forvente deg videre. Vi tar alle nødvendige prøver og setter opp en plan for oppfølging i svangerskapet.

Det er viktig for oss at du får mulighet til å snakke om det du har på hjertet og får svar på spørsmålene du måtte ha. Jordmor er en god samtalepartner som vil lede deg og din partner gjennom svangerskapet på en trygg og profesjonell måte.

Temaer vi går igjennom på første svangerskapskontroll

Tidligere sykdommer: Har du noen sykdommer som vi må ta hensyn til med tanke på graviditet? Har du en kronisk sykdom er det ofte noe man må ta hensyn til for å fremme optimal utvikling hos fosteret.

Har du gjennomgått noen operasjoner som kan ha noe å si for graviditeten?

Psykisk helse

Det å være gravid og at man skal bli forelder er en stor endring i livet.  Vi tenker igjennom vår egen barndom og hvordan var våre foreldre? Hvordan ønsker vi å være som foreldre og hva har du med deg  i bagasjen og hva har din kjære med seg.  For noen er graviditeten bare glede for andre vil det oppleves som tungt.  Man står overfor en stor endring i livet og det kan for mange virke skremmende. Kroppen endres og svangerskaps symptomer som kvalme og tretthet kan være utmattende. Har man hatt en tøff oppvekst eller har andre tøffe opplevelser med deg kan disse «komme litt opp igjen».  Er det noen utfordringer som må tas hensyn til så kartlegger vi det og kan henvise deg videre ved behov. 

Livstil og kost- Hva er det viktig å tenke på når du er gravid?

I utgangspunktet så kommer man veldig langt på et variert kosthold. Spis mest mulig mat fra bunnen, med gode råvarer.

Unngå matvarer med mye salt og sukker. Unngå brus. Du bør også være litt forsiktig med koffein inntak under graviditet. Har du mulighet velg gjerne økologisk. Pass på å få i deg matvarer fra alle matvaregrupper og vær litt ekstra påpasselig hvis det er noen matvaregrupper du ikke spiser. Vegetarianer og veganere anbefales et b 12 tilskudd. i tillegg til det som står under.

Røyk/snus/alkohol og andre rusmidler: 

Som gravid bør du ikke bruke noen rusmidler da dette kan gi skader på barnet i magen. Snakk med jordmor om du opplever det som utfordrende å avstå eller prøv gjerne helsedirektoratets «slutte» app.

Kosttilskudd

Det er en generell anbefaling av å ta et daglig tilskudd av folat de første 12 ukene i svangerskapet. Gjerne starte allerede når du planlegger en graviditet. Folat har en forebyggende effekt på nevralrørsdefekter hos fosteret. Man har også sett at spesielt den typen folat som kalles for methylfolat  også kan forebygge spontan abort. 

Jod

Ved en graviditet øker vårt behov for jod. Jod er noe som mange får litt for lite av her i Norge. Våre viktigste kilder til jod er hvit fisk, egg og melk/yoghurt. Dersom du spiser mindre enn 6-8 dl melk/yoghurt daglig og eller mindre hvit fisk enn 1 g/uke anbefales et daglig tilskudd på 150 mikrogram. 

D-vitamin 

Gravide trenger 10 mikrogram d vit daglig. Derfor anbefales det spesielt på vinterstid at man som gravid tar et tilskudd av d-vitamin dersom du ikke spiser fet fisk flere ganger i uken. 

Omega 3

Spiser du lite fet fisk anbefales det at man tar et tilskudd av Omega 3. Disse gode fettsyrene er med på å optimalisere utviklingen i nervesystemet til babyen.

Kalsium

Dersom du ikke spiser noe særlig melkeprodukter anbefales det også et tilskudd av kalsium. 

Jern

I starten av graviditeten sjekker man ferritin i blodet. Dette sier noen om jernlagret ditt. Dersom det er under 70 er det anbefalt med jerntilskudd fra uke 18.

 

Trening under graviditen

Trening er bra for alle også for deg som er gravid.  Er du vant til å trene fra før så fortsett gjerne med det. Men ta litt mer hensyn og kjenn etter hvilke øvelser som føles ok og hvis det er noe som ikke føles bra må man gjøre tilpasninger.  Dersom du ikke har trent så mye før graviditeten vil det nå være en fin tid for å komme i gang. Ha fokus på bevegelse og mosjon. Gå turer, svømme og sykle er fine aktiviteter å starte med når du er gravid. Man anbefaler minst 150 min/uke med moderat aktivitet. Synes man det er vanskelig å komme i gang så start med å gå 10 min ekstra hver dag og legg på mer og mer tid etter hvert. Når du er gravid vil man allerede fra tidlig i graviditeten få økt blodvolum og væskevolum. Dette påvirker slik at man vil føle seg fortere tungpusten, få økt puls. Så kjenn etter når du er i gang og gjør det som føles bra for deg. På grunn av økt vekt og belastning på kroppen vil det også være gunstig med styrkeøvelser for rygg og bekkenbunnsmuskulatur.

Fosterdiagnostikk

 Alle gravide får tilbud om  2 ultralyder i svangerskapet. Noen ganger vil det være behov for flere. Er du over 35 år vil du også få tilbud fra det offentlige om å ta en NIPT . Det er en blodprøve som kan avdekke om barnet har et kromosomavvik. Ønsker du å ta en NIPT og er under 35 år er du velkommen å gjøre det hos oss.

Hos oss får du raskt time og vi er tilgjengelige for deg om du har behov for en ekstra prat eller svangerskapskontroll. Du er også velkommen til oss på etterkontroll etter fødsel. På denne måten får du kontinuitet i oppfølgingen og blir godt kjent med din jordmor.

Noen kvinner går til oss hele svangerskapet og andre kommer til oss kun første samtalen eller en gang før fødsel. Det bestemmer du helt selv. Du er alltid velkommen til oss!!

Tidlig ultralyd?

Dersom du ønsker en ultralyd, kan dette gjøres hos våre gynekologer fra graviditetsuke 6.

Jordmorsamtale online?

Er du gravid og har behov for en  samtale med jordmor men bor langt unna eller ikke er i form til å komme til vår klinikk. Kan du bestille jordmorsamtale online

Forberedelse til fødsel og barseltiden

I løp av svangerskapet anbefaler vi dere forberedelse til fødsel og Barsel/ amme tiden. Vi har forskjellige kurstilbud som du og din partner kan delta på.

Er du gravid?

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få relevant informasjon om vanlige plager og kontroller som anbefales.