Menssmerter

muskelknuter eller Menssmerte

Mange jenter plages av sterke menssmerter, her får du noen tips på hva som kan lindre menssmerter.

Smerte ved mens er veldig vanlig. Smerten kommer av at når slimhinnen som vi blør ut ved mens skal støtes ut av livmoren. Så får vi kramper i livmoren som «dytter» ut slimhinnen. Når dette skjer blir det en oxygenmangel i livmoren som gir smerte. Noen kvinner kjenner disse krampene veldig godt og andre ikke i det hele tatt. Det ser vanlig å kjenne litt smerte ved mens, spesielt i starten på mensen. Man ser også at det er vanlig med litt sterkere menssmerte i ungdomsårene og at det gir seg litt etterhvert.  Men er smertene så sterke at det går ut over jobb/skole bør du ta kontakt med en av våre gynekologer for å se hva man kan gjøre. Dette er ikke normalt.

Hva kan hjelpe mot menssmerte?

Varme hjelper ofte godt. Det å ha en varmepose mot magen får livmormuskeln til å slappe av og kan gi god lindring.

TENS Tensapparat er et apparat som gir elektroniske impulser  som øker blodsirkulasjonen i vevet og avleder smerte. Mange opplever veldig god effekt på menssmerte med dette. Se mer om TENS her.

Trening kan hjelpe mot menssmerte. Det er kanskje ikke det du har lyst på når du ligger og har vondt men mange kvinner opplever bedring etter en treningsøkt. Så prøv å gå en rask tur eller ta noe lettere trening og se om det hjelper deg.

Mange kvinner rapporterer at de opplever mindre menssmerter når de lever mer regelmessig. Det vil si når de spiser bra, får nok søvn og trener regelmessig.

Magnesium. Mange erfarer at det å ta et tilskudd av magnesium letter menssmerter. Dette kommer av at magnesium påvirker muskulaturen og kan gjøre at krampene blir mildere. Anbefaler da å ta et daglig tilskudd for best effekt.

Smertestillende tabletter: paracet og ibux eller naproxen fungerer ofte godt mot menssmerter.

P-piller, minipiller eller hormonspiral. Når man er plaget med menssmerter vil det ofte fungere godt med å starte på et prevensjonsmiddel. Dette fordi at da vil man ofte få mindre blødninger og mange ganger ikke mens i det hele tatt. Det finnes flere ulike typer så det er viktig å finne en type som passer deg. Våre jordmødre og gynekologer kan hjelpe deg med å finne hvilken type som kan passe.

Endometriose

Det vanligste symptomet på endometriose er sterke menssmerter. Har du store smerter som påvirker dagliglivet ditt under mensen, anbefaler vi en kontroll til en av våre gynekologer. Det finnes hjelp å få. Du kan lese mer om endometriose her.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *