Har du og din partner prøvd å bli gravide i ett år eller mer uten å lykkes? Da kan det være lurt å ta en fertilitetsutredning.
En fertilitetsutredning vil innebære en rekke tester som brukes til å undersøke fruktbarheten din og muligens din partner om dette er aktuelt. Utredningen kan gi deg/ dere svar på om det er noe som kan hindre deg/ dere i å bli gravide, og hvilken behandling som kan være aktuell. Våre gynekologer kan hjelpe dere på veien.
Hvem bør ta en fertilitetsutredning?
Fertilitetsutredning anbefales for alle som har prøvd å bli gravide i ett år eller mer uten å lykkes. Det er også en god idé å ta en utredning hvis du har noen av følgende risikofaktorer:
- Du er over 35 år.
- Du har hatt seksuelt overførbare infeksjoner.
- Du har hatt kirurgi i underlivet.
- Du har en kronisk sykdom, for eksempel diabetes eller endometriose.
- Du har en familiehistorie med infertilitet.
Hva skjer under en fertilitetsutredning?
Fertilitetsutredningen foregår hos en av våre gynekologer. Utredningen vil vanligvis omfatte følgende:
- Samtale: Gynekologen vil stille deg spørsmål om din helsehistorie, dine menstruasjonsvaner og din seksuelle aktivitet.
- Gynekologisk undersøkelse: Gynekologen vil undersøke livmor, eggstokker og eggledere med ultralyd. da må du kle av deg nedentil og ligge i en såkalt gynstol. Dette for at undersøkelsen utføres med en gynekologisk probe som føres inn i skjeden din.
- Blodprøver: Blodprøvene kan brukes til å sjekke hormonnivåer, immunforsvaret og andre faktorer som kan påvirke fruktbarheten. Dersom det er aktuelt med IVF behandling må også en rekke andre prøver tas.
- Sædprøve: Sædprøven kan brukes til å undersøke spermier og deres kvalitet.
I tillegg til disse standardtestene, kan det være nødvendig med andre undersøkelser, for eksempel:
- Hysterosalpingografi (HSG): HSG er en røntgenundersøkelse som kan brukes til å sjekke om egglederne er åpne.
- Laparoskopi: Laparoskopi er en operasjon der et lite snitt gjøres i bukhulen. Gjennom snittet kan gynekologen se på livmor, eggstokker og eggledere.
Disse undersøkelsene utfører ikke vi hos oss, men da vil gynekologen henvise deg til rett sted som kan hjelpe oss med dette.
Hva skjer etter fertilitetsutredningen?
Etter at du har tatt en fertilitetsutredning, vil gynekologen gi deg en tilbakemelding. Hvis det er funnet noen avvik, vil gynekologen diskutere med deg hvilken behandling som kan være aktuell.
Det finnes mange ulike behandlingsmetoder for infertilitet. Noen av de vanligste metodene er:
- Medisinsk behandling: Medisinsk behandling kan brukes til å stimulere eggløsningen eller forbedre spermiekvaliteten.
- In vitro-fertilisering (IVF): IVF er en metode der egg og spermie befruktes i et laboratorium.
- ICSI: ICSI er en metode der en enkelt spermie injiseres inn i egget.
Hvor lang tid tar det å få svar på fertilitetsutredningen?
Tiden det tar å få svar på fertilitetsutredningen, avhenger av hvilke tester som er nødvendige. Blodprøver som skal tas er på bestemte tidspunkter i din syklus og da kan det være at vi må vente litt. Vanligvis vil du få svar innen noen uker.
Bestill time til gynekolog Oslo jordmor og kvinnesenter
En fertilitetsutredning kan være en viktig veiviser for deg som lurer på status eller par som ønsker å bli gravide. Utredningen kan gi deg svar på hvorfor du ikke har blitt gravid, og hvilken behandling som kan være aktuell.