Endometriose

Endometriose

Hva er endometriose

Endometriose er en kronisk og som oftest smertefull gynekologisk tilstand, der vev som likner på det som er livmorslimhinnen vokser utenfor livmoren. Normal slimhinne av endometrisk type forekommer bare i livmorhulen.

Endometriose vev finner man oftest på eggstokkene, egglederne, den ytre overflaten av livmoren, tarmene og slimhinnen i bekkenhulen. Mindre ofte kan det finnes rundt skjeden, livmorhalsen og blæren. I sjeldne tilfeller kan det også utvikle seg utenfor bekkenområdet, som i leveren, hjernen, lungene og gamle kirurgiske arr.

Da dette vevet likner på livmorslimhinnen så reagerer dette på samme måte som slimhinnen under menstruasjonsyklusen. Det vil si at det vokser seg til etter menstruasjon frem mot eggløsning og når mensen kommer og du begynner å blø skjer det samme med slimhinnen som er utenfor livmoren. Dette gir da sterkere smerter ved menstruasjon.

Symptom

Sterke menssmerter- det vanligste symptomet på endometriose er at man plages av store smerter ved mensen.

Rikelig blødning ved mens.

Smerter ved samleie.

Smerte ved eggeløsning.

Smerter ved avføring og noen ganger hyppige vannlatinger. Man kan være plaget både av forstoppelse og diarre. Som oftest er disse symptomene i forbindelse med mensen.

Mye generelle magesmerter, uvelhetsfølelse og oppkast.

Vanskeligheter med å bli gravid

Tretthet/utmattelse

Årsak til endometriose?

Man vet ikke helt årsaken til endometriose men siden den er syklusrelatert er det i stort sett bare menstruerende kvinner som får det.  De fleste som får diagnosen endometriose er mellom 25-29 år men dessverre er det mange kvinner som går i mange år med plager uten å søke eller få riktig hjelp så hos de fleste debuterer det nok lenge før.

Diagnose:

For å kunne sette diagnosen endometriose, må pasient historie gjennomgås grundig. Gynekologen tar en gynekologisk undersøkelse og gjør en ultralyd. Mange ganger kan man etter denne undersøkelsen ofte stille sannsynlig diagnose og begynne behandling. For å stille en helt sikker diagnose må man gjennom en laparoskopi som er en kikkhullsoperasjon.

Behandling :

Man starter som regel med medisiner når man mistenker endometriose. Som regel starter man med et hormonelt prevensjonsmiddel enten p-piller, minipiller eller hormonspiral. Med hjelp av dette reguleres ofte menstruasjonene og smertene blir da bedre. Hvordan endometriosen er for hver enkelte er veldig individuelt så det er viktig med god oppfølging når man startet behandling for å se hva som funker best for den enkelte.

Dersom man ikke kommer i mål dvs at kvinnen får effekt og får det bedre med medisiner kan man gjøre en operasjon hvor man går inn og fjerner endometrievev.

Hvor vanlig er endometriose?

Endometriose er en stadig mer vanlig sykdom sett hos kvinner av reproduktiv alder.

Endometriose kan også være  asymptomatisk og derfor kan den omtrentlige frekvensen bare antas. Man ser en økning av forekomsten av endometriose i samfunnet men det er usikkert på om det er en reell økning eller om det er at vi nå har mer fokus på diagnosen og at det ikke er normalt å ha store menssmerter og at flere kvinner nå søker hjelp for det enn tidligere.          

Det å være plaget med smerter er tøft å stå i og påvirker livskvaliteten til den enkelte. Det som er viktig å vite er at det finnes hjelp å få og man kan også finne mer informasjon og god støtte gjennom endometrioseforeningen.

Risikofaktorer

Alle kvinner som menstruerer kan få endometriose.

Vanligst at man får det før man har fått barn.

Det er påvist en arvelig faktor, så om din mor/ søster har endometriose er det større risiko for at man selv får det.