Prevensjon, hva skal jeg velge?

Valget av prevensjon er ikke alltid så enkelt. P-piller, mini-piller, hormonspiral, kobberspiral, p-stav, p-ring, p-plaster, p-sprøyte eller kondom?

Det finnes flere ulike alternativer og noen ganger kan det være vanskelig å finne ut hva som passer best. Alle ulike typene unntatt kondom og kobberspiral inneholder hormoner og vil påvirke menstruasjonen, slik at den ofte blir mindre. Det finnes fordeler og ulemper med alle typene og man må prøve seg frem for å finne riktig på hva som kan passe deg. De vanligste bivirkningen man kan oppleve ved bruk av prevensjonsmidler med hormon er humørsvingninger, spente bryster, mellomblødninger/spottings, mindre sexlyst, akne, vektoppgang, hodepine. De typene med både østrogen og gestagen vil også gi en liten risiko for blodpropp. Kobberspiral har ulempen og ofte gi økt mengde menstruasjon, flere dager blødning og økt menssmerter.

De fleste bivirkninger er vanligst de første 3 mnd. Siden det er mange ulike typer p-piller, minipiller så kan det være at man reagerer på en type men har det bra på en annen. Noen ganger treffer man riktig på første forsøket og kvinnen trives med det hun startet med, andre ganger må man kanskje prøve litt ulike typer før man finner en prevensjons måte som fungerer bra og uten bivirkninger. Vi anbefaler derfor alltid at du kommer tilbake på en kontroll ca 3 måneder etter oppstart slik at vi kan høre litt hvordan du har det og dersom du ikke trives må vi finne en ny type.

Er det farlig å ikke få mens?

Mange prevensjonstyper gir mindre eller ingen mens. Mange kvinner lurer på om dette egentlig er bra? Er det ikke slik da at blodet samler seg opp inne i livmoren? Slik er det ikke. Grunnen til at man mister mensen er for at hormonene i prevensjonsmidlet gjør at livmorslimhinnen blir så tynn at det ikke er noe å blø ut. Så dette er ikke farlig, forskning viser faktisk at det å holde livmorslimhinnen tynn kan forebygge livmorkreft. Hvis man tar p-pillene kontinuerlig, det vil si at man hopper over mensen hver gang så er det mange kvinner som vil oppleve at man etter 3-4 måneder vil kunne få litt småblødninger og da er det gjerne et tegn på at slimhinnen begynne å bygge seg opp. Så da kan det være lurt å ta en mens når det brettet du er på er slutt.

P-piller

Det eldste og kanskje mest kjente prevensjonsmidlet vi har. P-piller inneholder både østrogen og gestagen, kalles også kombinasjonspiller.  Man tar en pille hver dag og pillene bidrar til (veldig enkelt forklart) at kvinnens egen eggløsning stoppes og den gjør også at slimhinnen i livmoren (det du blør ut ved mens) blir tynnere. I utgangspunktet er det lagt opp sånn at du tar en pille med hormoner hver dag i 21 dager og så er det 7 dager uten p-piller eller at man tar tabletter uten hormoner i, også kalt sukkerpiller. Du vil da under denne uken få mens. Dersom man ikke ønsker å ha mens eller flytte den noen uker kan man hoppe direkte over på neste brett med piller og da vil man ikke få noen mens.

Det finnes flere ulike typer p-piller og når man starter med p-piller begynner man gjerne med en standardtype, anbefalt av legemiddelverket,  og dersom man ikke trives på den kan vi prøve ut andre typer med mere eller mindre østrogen/gestagen.

Fordeler med p-piller: Du vil få god kontroll/oversikt over når du skal ha mensen. P-piller kan være bra hvis du har pcos for å stabilisere hormonnivåene dine med et tilskudd av østrogen. Det vil også fungere bra hvis du er plaget med store menstruasjoner og menssmerte. P-piller har en beskyttende effekt mot eggstokk og livmorkreft.

Ulemper med p-piller: Man må huske å ta p-pillen hver dag, helst til samme tid for at den skal være så sikker som mulig. P-piller gir noe økt risiko for at man kan få blodpropp. Derfor er det ikke anbefalt dersom du røyker, noen av dine foreldre søsken har hatt blodpropp, er over 35 år eller om du er  overvektig. Noen kvinner opplever også at p-piller kan påvirke humøret.

 

P-ring

P-ring er en myk plastring som plasseres i skjeden og så absorberes hormoner fra ringen over i blodet. Når ringen er riktig plassert vil du ikke kjenne at den sitter der. Den kan sitte inne også under samleie. Hvis du vil ta den ut ved sex kan den tas ut og du kan være uten maks 3 t/døgn for å fortsatt være beskyttet mot graviditet.  P-ringen inneholder både gestagen og østrogen. Det funker på samme måte som p-piller. Ringen skal sitte inne i 3 uker og etter 3 uker tar man 7 dagers pause. Da vil man få en liten mens. Dersom man ikke ønsker mens kan man sette inn ny ring med en gang og man hopper da over mensen.

Fordeler med p-ring: Man trenger ikke huske å ta en pille hver dag. Siden den sitter inne og gir jevnlig tilførsel av hormoner kan man oppleve mindre bivirkninger enn på piller. I stort sett god oversikt over menstruasjonen – når den kommer og den kan flyttes.

Ulemper: Noen opplever at det er litt styr med bytte av ring.

Bivirkninger med p-ring blir samme som for p-piller. Kan få påvirkning av humør, noe økt risiko for blodpropp.

P-plaster

P-plaster inneholder også både gestagen og østrogen og fungerer på samme måte som p-piller og p-ring. Det er et plaster ca 5 x 5 cm stort og plasseres på huden. Hormonene tas opp gjennom huden. Plasteret skal byttes 1 g /uke. Etter 3 uker tar man et opphold på en uke og får da en mens. Man kan også her forskyve mensen eller hoppe over slik at man slipper mens.

Generelt for all prevensjon som inneholder østrogen

Alle typer av prevensjon som inneholder både gestagen og østrogen gir en noe økt risiko for blodpropp. Derfor anbefales ikke dette til deg som tidligere har hatt blodpropp, hvis noen av dine foreldre eller søsken har hatt blodpropp, hvis du er overvektig, har migrene med aura eller er over 35 år.

Minipiller/gestagen p-piller

Denne pillen inneholder kun hormonet gestagen. Den virker ved at den hemmer eggløsning, og gir et seigt slim i livmorhalsen i tillegg til av slimhinnen inne i livmoren blir tynnere.

Fordeler med gestagen p-piller som prevensjon: Det er ikke noen økt risiko for blodpropp slik som med «vanlige» p-piller. Mange kvinner mister menstruasjonen når de går på minipillen og det er det mange som synes er positivt. Dette kan være en fordel hvis du har mye menssmerter. Vanlig behandling for endometriose.

Ulemper: Man må huske å ta den vær dag. Du har ikke oversikt over når du får mensen og kan ikke planlegge/forskyve mensen som man kan med kombinerte p-piller. Mange kvinner mister mensen men en god del opplever også en del spottings og uregelmessige blødninger med disse pillene.

P-stav

P-stav er en plaststav som settes inn rett under huden på innsiden av overarmen. Den inneholder hormonet gestagen som gjør at eggløsningen stoppes og livmorslimhinnen blir tynn. Det er en veldig sikker prevensjonsmetode. Den varer i 3 år. Når p-staven er rett plassert skal du ikke merke at den sitter der. Du kan kjenne med den andre hånden at den ligger rett under huden. Dette anbefales å gjøre regelmessig, kjenne at din p-stav er der.

Fordeler: Den sikreste prevensjonsmetoden og du trenger ikke å huske på å ta et piller hver dag. Mange mister eller får veldig lite mens noe som hos mange kvinner oppleves som positivt. Ingen økt risiko for blodpropp.

Ulemper: Den påvirker mensen hos i stort sett alle kvinner, så du vil ikke ha noe kontroll på om eller når du får mensen. Noen kvinner kan få mye småblødninger med p-stav.

Hormonspiral

Hormonspiralen er en prevensjon som plasseres inne i livmoren og slipper fra seg hormoner der. Den inneholder kun gestagen. Hormonspiralen fungere slik at slimet i livmorhalsen blir seigt og vanskelig for sædceller å komme igjennom. Livmorslimhinnen blir også veldig tynn slik at du også her får mindre menstruasjon og mange ganger mister mensen. Det finnes 3 ulike typer hormonspiraler som kan sitte inne i 3,5, eller 8 år i forhold til prevesnjon. Det er litt forskjellig hvor mye hormon de inneholder og litt ulik størrelse.

Fordeler med hormonspiral:  Man slipper å huske en pille hver dag. Det er mest en lokal påvirkning og veldig lite hormoner som går over i blodet for å gi en sentral påvirkning på kroppen. Vår erfaring er at mange kvinner som opplevd mye humørsvingninger på andre metoder ofte kan tåle dette bedre, da det motsvarer som å ta ca 6-15 piller i året i sentral påvirkning. Man får mindre eller utebliven mens.

Ulemper: Man får lite kontroll på når mensen kommer og det er vanlig med mye småblødninger i starten. Dersom spiraltråden klippes for kort, kan partner enkelte ganger kjenne tråden.

Kobberspiral

Kobberspiralen inneholder kobber som lager et «dårlig» miljø inne i livmoren. Dette gjør at sædcelle som kommer inn i livmoren dør. Kobberspiralen er det eneste prevensjonsmiddelet uten hormoner med høy sikkerhet. Den påvirker ikke menstruasjonssyklusen uten du vil ha din mens som vanlig. Mensen vil dog gjerne blir noe rikeligere. En kobberspiral kan sitte inne i 5 år.

Fordeler: Uten hormoner hvis du ikke ønsker det. Du trenger ikke å huske på å ta et piller hver dag.

Ulemper: Økte menstruasjoner. De fleste kvinner opplever at mensen blir rikeligere og mere smertefull. Derfor anbefaler vi ikke kobberspiral hvis du er plaget med store og smertefulle menstruasjoner. Dersom spiraltråden klippes for kort, kan partner enkelte ganger kjenne tråden.

Kondom

Kondom er den eneste prevensjonen som også beskytter mot kjønnssykdommer. For at den skal være en god beskyttelse mot graviditet er det viktig at den er på under hele samleiet og at man passer på at man holder den på plass etter utløsning, når man tar penis ut av skjeden. Man må også være forsiktig slik at kondomet ikke sprekker. Det er mange som opplever uhell med kondom og derfor anbefaler ikke vi ikke kun kondom for å forebygge graviditet, men husk å alltid bruke kondom med ny partner for å beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner. Studier viser at ved faktisk bruk av kondom, blir så mange som 18 % gravide.

De sikreste prevensjonsmetodene er p-stav, hormonspiral og kobberspiral. Dette er så kalt langtidsvirkende prevensjon, LARC.

Lurer du på hva som passer deg? Bestill en time til prevensjonsveiledning så finner vi utav det sammen.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *