Man deler første trimester inn i ukene 1 til 5, 6 til 8 og 9 til 12.
Uke 1 til 5
Det er som regel ikke før i uke 4 du så vidt kan kjenne tegn på graviditet, men de aller fleste merker ingen endringer så tidlig i graviditeten. Når du kommer til uke 5 er menstruasjonen forsinket med én uke og det er nå de fleste skjønner at de er gravid. Nå opplever mange flere tegn på at de er gravide, som for eksempel ømme og litt større bryst, behov for å tisse ofte, verk i korsryggen og noen opplever et lett trykk/spreng i underlivet. Det kanskje vanligste tegnet er at mange blir veldig trøtte og har behov for mye søvn. Og så har man denne kvalmen, som dessverre veldig mange gravide opplever. Trøsten er at for de fleste vil kvalmen gå over når de kommer inn i svangerskapsuke 12-14.
I denne fasen i første trimester kalles fosteret for fosteranlegget og består av små celler som er samlet sammen i en klump. Når fosteranlegget fester seg i livmorslimhinnen kalles det et embryo. Embryoet er bare noen få millimeter langt og nå begynner utviklingen av lungene og anlegg til ben og armer. Ryggraden har til nå vært åpen og lukkes i dette stadiet. De første blodcellene og blodkar blir til og hjertet er formet som et rør. Nå dannes morkaken og produksjonen av fostervann kommer i gang.
Uke 6, 7 og 8
Nå kjenner man flere tegn til at man er gravid. Brystene blir større, mange får økt utflod, halsbrann, uren hud og man begynner å gå opp i vekt. Mange kjenner på at man blir fortere mett og får mer luft i magen. Det er også vanlig å få tregere mage i denne perioden. Kvalme, svimmelhet og trøtthet er fremdeles tilstede hos mange.
Selv om alt utvikler seg som normalt inni magen er det i denne perioden ganske vanlig med små blødninger. Opplever du smertefulle blødninger anbefales du å oppsøke jordmor eller lege.
Hos fosteret er utviklingen av flere organer i gang. Hjertet har fått et kammer, tarmsystemet og navlesnoren utvikles. Armene vokser og utvikles, det samme gjelder anlegg til tær og fingre. Ribbeina begynner å vokse. Fosteret ligner mer og mer på et menneske og man kan se anlegg til nese, overleppe og øyelokk i ansiktet. I uke 8 er lengden fra hodet til baken ca 22 millimeter.
Uke 9 til 12
Siste del av første trimester og hormonene dine er i endring. Tanker og følelser kan svinge raskt og bekymringene kommer på rekke og rad. Slimhinnene er skjørere enn de pleier å være og man kan oppleve at tannkjøttet blør litt ved tannpuss. Noen får også små blødninger fra skjeden ved samleie. Dette er helt normalt. Livmoren vokser, men som regel er ikke graviditeten synlig for andre rundt enda. Har du født tidligere kan det hende det begynner og vises litt allerede nå.
De fleste som har slitt med kvalme begynner å merke at dette avtar når man nærmer seg uke 12, men det er dessverre noen som fortsatt opplever kvalme helt ut til ca uke 20. Les mer om svangerskapskvalme her.
Nå begynner fosteret inne i magen å ligne på et menneske og alle organene har begynt å danne seg. Hjertet er ferdig utviklet med fire kammer og de små føttene er ca to millimeter lange. Hodet har blitt rundere og er like stort som resten av kroppen. Barnets kjønnsorgan begynner å utvikle seg og fosterets lengde fra hodet til baken er omtrent 27 millimeter.
Svangerskapskontroller i første trimester
Det anbefales at man tar kontakt med jordmor eller fastlege så snart man har fått en positiv graviditetstest. Du velger selv om du vil gå til privat jordmor, jordmor på helsestasjonen eller fastlege. Det er ikke nødvendig med en konsultasjon for å bekrefte svangerskapet, da en vanlig graviditetstest er sikker nok. Det anbefales en tidlig første samtale da det skal gis viktig informasjon og tas nødvendige prøver. På første svangerskapskontroll snakker vi om levevaner i svangerskapet, om livsstil og legger en individuelt tilpasset plan for oppfølgingen i svangerskapet. Vi er også opptatt av hva du som gravid synes er viktig.
På første kontroll vil det tas rutinemessige blodprøver, urinprøve, måle blodtrykk, utfylle helsekort og søke fødeplass/henvise til ultralyd. Det gjøres en vurdering om andre prøver er nødvendige, slik som test for MRSA eller klamydia. Det vurderes også om den gravide skal henvises til fosterdiagnostikk. Fosterdiagnostikk brukes for å få informasjon om fosterets helsetilstand eller genetiske egenskaper, og er et tilbud til gravide som har økt risiko for å få et foster med alvorlig arvelig sykdom eller med utviklingsavvik. Time til svangerskapskontroll finner du her.
Hvis du får tilbud om fosterdiagnostikk, skal du også få grundig informasjon og veiledning om undersøkelsene og hvilke svar prøvene kan gi.
Ultralyd i første trimester
Fra svangerskapsuke 6-7 kan man se et hjerte slå, se antall foster og anslå svangerskapets lengde. Årsaker til at mange ønsker en ultralyd tidlig i svangerskapet kan være for å bekrefte graviditet, usikkerhet om svangerskapets lengde, blødninger, tidligere spontanaborter eller spørsmål om flerlinger. Ved ultralyd fra uke 11+0 kan man se mer enn ved ultralyd tidligere i svangerskapet. Fosteret har utviklet seg og det kan lettere oppdages avvik.
Man kan som regel se kjønn etter 14 uker. Før den tid ser gutt -og jentefoster nesten like ut.
Du kan bestille time til ultralyd her.