Prevensjon har vært en viktig del av kvinners liv og rettigheter. Det har åpnet dører for muligheter og kontroll over egen kropp. I dag har vi mange valgmuligheter når det kommer til prevensjonsmetoder. Vi har merket oss en av de mest markante trendene på sosiale medier som går under hashtaggen #nohormones. Denne trenden hyller hormonfri prevensjon og rådene kommer ofte fra ufaglærte influensere som ikke nødvendigvis vet helt hva de snakker om. Vi vil i dette blogginnlegget utforske temaet nærmere og se på både fordelene og ulempene ved hormonfri prevensjon.
Hva er hormonfri prevensjon?
Hormonfri prevensjon refererer til prevensjonsmetoder som ikke er tilsatt hormoner og er uten bivirkninger. Det finnes mange ulike hormonfrie prevensjonsmidler. Vi gir deg en oversikt over de mest vanlige:
Kondom
Denne prevensjonen er egnet for alle. Kondomet beskytter mot graviditet ved at sædcellene fanges opp før de kommer inn i skjeden. Det fungerer også som det eneste middelet som gir beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner, og det anbefales alltid ved samleie med en ny partner. Ulempen med kondom er at det er sjanse for brukerfeil, noe som kan føre til graviditet. Det viser seg at ved «faktisk» bruk av kondom er det hele 18 % som blir gravid. Visste du forresten at du kan få utdelt kondomer helt gratis?
Kobberspiral
Kobberspiralen blir plassert i livmoren på samme måte som en hormonspiral. Den kan benyttes av de fleste, men anbefales ikke for de som opplever kraftige eller smertefulle menstruasjoner. Spiralen fører nemlig til en lokal produksjon av prostaglandiner, noe som kan øke blødningstendensen og gi økte smerter under menstruasjonen. Kobberspiral er det sikreste ikke-hormonelle prevensjonsmiddelet som er på markedet. Det finnes forskjellige typer av kobberspiraler.
Naturlige prevensjonsmetoder
Dette omfatter flere ulike tilnærminger for fertilitetskontroll, inkludert kalendermetoden, symptommetoden og temperaturmetoden. Disse metodene tar sikte på å identifisere perioder i menstruasjonssyklusen der risikoen for befruktning er lav. Mens hver metode i seg selv har begrenset sikkerhet, kan en kombinasjon av dem øke påliteligheten. Det er viktig å merke seg at disse metodene kan være krevende for brukerne og krever tid for å læres grundig.
Disse loggføringsmetodene er best egnet for kvinner med regelmessig syklus. Kvinnen bør ikke ha sex i tiden under eggløsning, altså ingen sex en uke før eggløsning og frem til 3 dager etter eggløsning. Eggløsningen måles ved å ta kroppstemperatur, urinprøve, følge med på slim/utflod eller en kombinasjon av alle de ulike metodene.
Avbrutt samleie
Avbrutt samleie, også kjent som ‘å hoppe av i svingen’, innebærer at mannen trekker penis ut av skjeden like før sædavgang. Dette krever nøye oppmerksomhet og evnen til å reagere presist i det avgjørende øyeblikket. Metoden betraktes som svært usikker, siden pre-ejakulat, en væske som kan frigjøres fra penis før selve sædavgangen, i noen tilfeller kan inneholde sædceller. Til tross for usikkerheten har denne metoden vært mye brukt gjennom historien.
Avholdenhet
Vi må nesten ta med denne også. Avholdenhet er den eneste metoden som er 100% sikker mot graviditet.
Fordeler og ulemper med hormonfri prevensjon
Fordelen med hormonfri prevensjon er at den ikke påvirker hormonbalansen i kroppen. Dette kan appellere til de som ønsker å unngå potensielle bivirkninger knyttet til hormonell prevensjon. Bivirkningene varierer mellom ulike prevensjonspreparater, men vanlige bivirkninger kan inkludere endringer i menstruasjonen, svingninger i humøret, depresjon, hodepine, kvalme, vektøkning, hudutslett, akne og ømhet i brystene. Det finnes også studier som peker på at kvinner som har gått lenge på p-piller kan ha en liten økt risiko for å utvikle brystkreft.
En ulempe ved såkalte naturlige prevensjonsmetoder er at det kan oppstå uregelmessigheter som gjør det utfordrende å fastslå nøyaktig tidspunkt for eggløsning. Dette resulterer i økt risiko for uønsket graviditet, spesielt hvis du ikke har en fast partner, og kan også øke risikoen for seksuelt overførbare infeksjoner. For de fleste mennesker anses disse metodene som upålitelige prevensjonsalternativer. Bruk av hormonelle prevensjonsmidler kan derimot redusere risikoen for visse kreftformer, regulere menstruasjonssyklusen og lindre symptomer på visse medisinske tilstander. Det er også vist at risikoen for eggstokk– og livmorkreft reduseres ved langvarig bruk over ti år.
Vi kan hjelpe deg å finne riktig prevensjon
Trenden #nohormones kan gi et ensidig syn på prevensjon og påvirke kvinner som har nytte av hormonelle prevensjonsmetoder med å ta urealistiske valg. Vi er alle så forskjellig og hvilken prevensjon man foretrekker er veldig individuelt. Det som funker best for din venninne, trenger ikke nødvendigvis være riktig for deg. Naturlig prevensjon er uansett mindre sikkert og krever mer forutsigbarhet og planlegging enn hva hormonell prevensjon gjør. Vi anbefaler kun å bruke disse «naturlige» metodene dersom du er en av dem som ikke har noe i mot å bli gravid. Det er hensiktsmessig at kvinner setter seg godt inn i hva de ulike prevensjonsmetodene innebærer. Snakk med fagfolk når det gjelder komplikasjoner knyttet til prevensjon. Vi på Oslo jordmor og kvinnesenter tilbyr prevensjonsveiledning og kan hjelpe deg med å finne hvilken type prevensjon som er riktig for deg. Ønsker du i tillegg en gynekologisk undersøkelse kan du bestille det her.
Kilder:
Hormonfri prevensjon – eMetodebok
Hva passer for meg? – Sex og samfunn
Bruk av p-piller og risiko for kreft | Tidsskrift for Den norske legeforening (tidsskriftet.no)