Kikhostevaksine til gravide

Fra mai 2024 vil det tilbys gratis kikhostevaksine til alle gravide.

Dette er en ny anbefaling fra helsedirektoratet. Bakgrunn for denne anbefalingen er at det i perioder «blusser opp» smitte av kikhoste i befolkningen. Kikhoste er en luftveis infeksjon forårsaket av bakterien  bordetella pertussis. Den gir en plagsom hoste som oftest kommer i anfall og kan være så intens at man nesten mister pusten og etter hosteanfallet går det gjerne over i en «hvinende»pust. Derav navnet kikhoste at man hoster så man «kikner».

For de fleste av oss vil ikke kikhoste være farlig bare veldig plagsom. Men for små barn og spesielt spedbarn som har veldig små og trange luftveier kan kikhoste faktisk være livstruende ved at barnet rett og slett ikke får luft under anfallene.

Forekomst av kikhoste

Hvor mye kikhoste det er i samfunnet varierer litt fra år til år. Noen år er det veldig lavt og så får man en oppblussing med jevne mellomrom. Under covid var det nesten ikke noe kikhoste i det hele tatt og man ser nå en økning.

Derfor anbefaler man alle gravide å ta kikhostevaksinen under graviditet for å beskytte babyen for smitte. Dette er gjort i flere andre land under mange år og man har ikke sett at det skal være noe fare å ta den under graviditet. Tvert imot har man sett at det gir en god beskyttelse for babyen når mor vaksineres. Les gjerne mer om dette på FHI sine sider.

Kan tas under 2 og 3 trimester

Vaksinen kan man ta i 2 og 3 trimester. Man har her valgt å anbefale at man tar den rundt graviditetsuke 24 for at dersom man skulle føde for tidlig vil barnet da være beskyttet. Men man har sett at man også kan ta vaksinen senere for god beskyttelse for babyen hvis man ikke får tatt den i uke 24. Dette er en anbefaling og et tilbud til deg som er gravid- men det er jo helt opp til deg om du ønsker det eller ikke.

Vaksinen kan du få hos oss eller din lege eller jordmor. Ønsker du time for kikhostevaksinen hos oss, så bestiller du en svangerskapskontroll på 30 minutter.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *