Tegn på graviditet

Det er mange ulike tegn  på graviditet man kan oppleve når man blir gravid. Noen ting som uteblitt menstruasjon er felles for alle og andre som tretthet, kvalme, oppblåsthet er svært individuelt men her har vi listet opp noen av de vanligste symptomene man kan kjenne på i tidlig graviditet.

Tegn på graviditet

Uteblitt menstruasjon: Dette er ofte det første tegnet på graviditet, men det er viktig å huske at det kan ha andre årsaker også.

Tretthet: Mange kvinner føler seg uvanlig slitne i de første ukene av graviditeten. Dette skyldes hormonforandringer og at kroppen din jobber for fullt 24/7 med å danne fosteret.

Kvalme og/eller oppkast: Kvalme, ofte kalt «morgenkvalme», er et vanlig symptom. Noen er kvalme på morgenen og andre blir kvalme utover dagen/ kvelden. Det starter vanligvis rundt 6. uke og avtar i løpet av 2. trimester.

Ømme bryster: Brystene dine kan bli ømme, spente og større i de første ukene av graviditeten. Areola (området rundt brystvortene) kan også bli mørkere.

Hyppigere vannlating: Du kan trenge å tisse oftere enn vanlig, selv om du ikke drikker mer enn vanlig. Dette skyldes at livmoren din vokser og presser på blæren.

Andre symptomer: Noen kvinner kan også oppleve:

  • Humørsvingninger
  • Endret appetitt
  • Følsomhet for lukt
  • Forstoppelse
  • Oppblåsthet
  • Svimmelhet
  • Hodepine

Det er viktig å huske at alle kvinner opplever graviditet forskjellig. Noen kan ha mange av disse symptomene, mens andre bare har noen få eller ingen unntatt uteblitt menstruasjon.

Positiv graviditetstest

Hvis du tror du kan være gravid, er det beste du kan gjøre å ta en graviditetstest. Dersom den er positiv anbefales det at du tar kontakt for en tidlig svangerskapskontroll allerede i uke 6-8. På denne timen vil man fylle ut helsekort for gravide og det er mye informasjon om hva du kan forvente i graviditeten og hva slag oppfølging som du vil trenge. Du bestiller første svangerskapskontroll hos en av våre jordmødre her.

Det tas også noen blodprøver og vi sender henvisning til det sykehuset du ønsker fødeplass på. Det er fint å ha denne timen såpass tidlig for at vi skal rekke å henvise deg til ultralyd som du får tilbud om når du er i uke 12-13. Dersom du er over 35 år vil du også få tilbud om fosterdiagnostikk/ NIPT test. For deg som ikke får dette som et tilbud offentlig kan du få gjort en NIPT test hos oss. På nipt kan man sjekke om fosteret har trisomi 13, 18 eller 21. Les mer om hva nipt er og hva man kan sjekke på denne testen her. Vi anbefaler alle gravide som skal gjøre en nipt eller ønsker mer informasjon om det å gjøre niptskolen. Her får du grundig og god informasjon og forhåpentlig lettere kan ta et valg på om det er noe du/dere ønsker eller ikke.

Tidlig Ultralyd

For mange kvinner føles det helt uvirkelig at man faktisk er gravid og mange ønsker å ta en tidlig ultralyd for å faktisk få det verifisert og kunne «tro» på det. Dersom du ønsker å sjekke med ultralyd kan man først se hjerteslag på ultralyd etter graviditetsuke 6. Ønsker du dette kan du bestille time her.

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *