Første svangerskapskontrollen

Hva gjør man på den første svangerskapskontrollen?

I det man tester positivt på graviditetstesten opplever de fleste gravide og deres partnere å kjenne på både glede, uro og redsel. Det blir ofte et virrvarr av følelser.  Det er litt ulike praksis når man skal ta den første svangerskapskontrollen men vi anbefaler å få en time så tidlig som mulig. Hvis partner har mulighet å være med på første timen er det fint da det er mye info som vil være bra for dere begge.

Anamnese

På den første timen hos jordmor er det i stort sett mest prat. Man fyller ut helsekort for gravide som blir din journal under svangerskapet. Man går igjennom din helse og om du har noen utfordringer fysisk eller psykisk som det må ta hensyn til. Vi snakker om eventuelle tidligere svangerskap og fødsler og om det er noe i familien til deg og din partner som kan ha noe å si i for hold til arvelighet etc.  Vi går igjennom livstil i forhold til kost/ rusmidler og trening, jobb og familie/nettverk rundt dere. Grunnen til at vi går grundig igjennom dette er fordi at det å være gravid og å skulle bli foreldre er en veldig stor omstilling og dersom man selv har opplevd utrygghet i barndom eller i voksen alder kan ofte kjenne på en del vanskelige følelser i denne tiden. Når vi da snakker om det og får kartlagt ting så kan vi bedre tilpasse og forebygge slik at du får en god og trygg oppfølging som passer deg og dine behov.

NIPT

Dere får info om videre oppfølging, NIPT, ultralyd og fødeplass. Alle gravide får tilbud om ultralyd i uke 12-14 og i uke 18-20. Er du over 35 får du også tilbud om å gjøre NIPT test i offentlig regi kostnadsfritt. Både ultralyd og NIPT er en type fosterdiagnostikk for man ser etter avvik hos foster. På ultralyd går man igjennom anatomien og ser at alt ser normalt ut. Ved NIPT tar man en blodprøve fra mor og da kan man få sett om fosteret har trisomi 13,18 el 21.  Du kan lese mer om NIPT test her.

Fysiske målinger

Det blir tatt urinprøve, blodtrykk, vekt og blodprøver for å sjekke bla. blodtype, jern, blodsukker og HIV og hepatitt. Enkelte tilfeller tas også en såkalt MRSA prøve, som avdekker multiresistente bakterier.

God tid til spørsmål

De aller fleste nygravide har mange spørsmål spesielt første gangen man er gravid. Hva skjer videre og hvordan er risiko for spontanabort? Når er termin? Hva kan jeg gjøre og hva kan jeg ikke gjøre? Vi har god tid til å svare på de spørsmålene du har. Vi anbefaler deg å få tatt første kontroll en mellom uke 6-8 senest uke 10. Dette for å ha tid til å henvise deg til sykehus for tidlig ultralyd.

Videre oppfølging

Det er anbefalt med videre svangerskapskontroller i uke 24, 28, 32, 36, 38, 40 og 41 i tillegg kommer ultralyd i uke 12-14 og uke 18-20. Grunnen til at det anbefales kontroller er for å følge med på at svangerskapet utvikler seg normalt og at man skal kunne avdekke eventuelle avvik. Hos oss sjekker vi blodtrykk og urinprøve hver gang for å kunne oppdage tegn på svangerskapsforgiftning/ preeklampsi. Mange kvinner anbefales glukosebelastning for mange gravide for å kunne oppdage svangerskapsdiabetes. Man måler også magen for å se at barnet vokser som forventet og hører på hjertelyd.

Noen kvinner velger å ta hele svangerskapsoppfølgingen hos oss og noen kombinerer oss med offentlig tilbud. Noen velger kun for første timen hos oss og fortsetter hos jordmor på helsestasjonen deretter. Dette er helt opp til deg. Når du er gravid velger du selv om du ønsker gå til privat jordmor, lege eller jordmor på helsestasjon. Det viktigste er at du går til noen du kjenner du blir godt ivaretatt hos.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *