Oslo jordmor og kvinnesenter - Logo

Spiral/P-stav

Spiralen

Spiral og p-stav er langtidsvirkende prevensjonsmidler som gir god beskyttelse mot graviditet.

En spiral ser ut som en «T» og er laget av mykt plastmateriale. Den plasseres i livmorhulen.  Man kan velge hormonspiral eller kobberspiral. Hormonspiralen kommer i ulike størrelser og med ulik mengde hormon. De ulike typene Hormonspiraler heter Kyleena, Jaydess eller Mirena. 

Kobberspiralen har to varianter, en «t»-formet og en med rund form. Kobberspiralen inneholder ikke hormoner.  Både hormonspiral og kobberspiral kan brukes av de fleste kvinner, også unge kvinner som ikke har født barn. De ulike typer kobberspiraler heter enten Nova T380  ( t-formet) eller Ballerine ( formet som en ball) .

Fordelen med disse typer prevensjon er at de er «LARC- long acting reversible conseption» dvs de har en holdbarhet på 3-8 år og de inneholder ikke noe østrogen og har få bivirkninger sammenliknet med flere andre alternativ. De er også de mest sikre prevensjonsmetodene som finnes på markedet.

P-staven er en liten plaststav på størrelse med en fyrstikk – fire cm lang og 2 mm tykk som settes i armen under huden.

Hos Oslo jordmor og kvinnesenter kan du få satt inn eller bytt din spiral/p-stav.

Det er ikke nødvendig med henvisning eller resept i forkant av time. Vi skriver resept til deg hvis ønskelig eller du kan kjøpe spiral/p-stav hos oss. Er du under 22 år får man noe rabatt på prevensjonsmidler for å få denne rabatten må du få resept og hente på apotek. Dersom det gjelder deg, ta kontakt så vi kan ordne resept.

Ved innsettelse av spiral anbefaler vi at du tar ibux og paracet en time før du kommer til oss. Det kan gjøre innsettelsen noe lettere dersom det blir gjort under menstruasjonen da livmorhalsen er litt mer åpen enn utenom mens. De fleste kvinner opplever ikke selve innsettelsen som smertefull men ubehagelig. Man kan oppleve noe menssmerte etter innsettelsen så det kan være lurt å ikke ha så mange planer rett etterpå.

Ved innsettelse/bytte/uttak av p-stav anbefaler vi at du setter på bedøvelsesplaster i forkant av timen din hos oss.

Se vår blogg for veiledning i hvordan du setter på bedøvelsesplaster.