Hva innebærer ultralyd av livmor og eggstokker?

Hva innebærer ultralyd av livmor og eggstokker

Å ta vare på kvinnehelsen er en viktig del av livet. En viktig komponent av dette er regelmessige gynekologiske kontroller. Kanskje har du hatt ubehag eller mistanke om at det er noe som ikke stemmer i livmor eller eggstokker? En av de diagnostiske verktøyene som gynekologer ofte bruker er ultralydundersøkelse. Dette bildediagnostiske verktøyet gir innsikt over indre organer og hjelper gynekologen med å oppdage potensielle problemer tidlig. La oss utforske hva en ultralydundersøkelse av eggstokker og livmor innebærer, og hvilke tilstander som kan påvirke disse kvinnelige reproduktive organene.

Hvordan utføres ultralydundersøkelsen av eggstokker, eggledere og livmor?

Undersøkelsen utføres mens du ligger på en benk. Du må være avkledd på det området som skal undersøkes. Selve ultralydundersøkelsen kan utføres på følgende måte:

  • Transvaginal ultralyd: Dette innebærer innsetting av en spesiell probe i skjeden for å få nærmere og mer detaljerte bilder. Prosedyren kan virke litt intim, men den gir en mer nøyaktig vurdering av organene. Det er som regel ikke smertefullt å få utført en vaginal ultralyd.

Hvilke tilstander kan påvirke livmor og eggstokker?

Ultralydundersøkelsen kan avsløre ulike tilstander som kan påvirke eggstokkene og livmoren. Noen av disse tilstandene kan være:

Cyster på eggstokkene

Dette er  væskefylte blærer som er ganske vanlig at kvinner får. Det er som regel helt ufarlig og mange vet ikke engang at de har dem. I sjeldne tilfeller kan cystene indikere eggstokkreft (dette gjelder som regel kvinner i høyere alder, etter overgangsalderen). Derfor er det viktig å få dem undersøkt for å utelukke eventuelle bekymringer og sikre tidlig oppdagelse om nødvendig.

Myomer i livmoren

Myomer utgjør den hyppigste formen for godartede svulster hos kvinner i fertil alder. Det kalles også for muskelknuter, leiomyomer eller fibromer. Disse svulstene utvikler seg enten på eller i muskellaget til livmoren (uterus). De har ofte en rund eller halvrund form, og størrelsene kan variere betydelig, fra så små som en klinkekule til så store som en håndball.

Endometriose

På innsiden av livmoren har vi en slimhinne som kalles endometriet. Ved tilstanden endometriose vokser det vev som ligner denne slimhinnen utenfor livmorhulen. Som regel finner man dette etterlignende vevet rundt eggstokker, egglederne, på utsiden av livmoren og i bukhinnen. Det vil ofte oppstå betennelse rundt dette endometriose-vevet, noe som igjen kan føre til sammenvoksinger og cystedannelser. Denne betennelsen påvirker omliggende nerver og vil derfor gi smerter i ulik grad.

Ektopisk graviditet

Dette er graviditet utenfor livmoren. En ektopisk graviditet inntreffer når det befruktede egget utvikler seg utenfor livmoren, vanligvis i egglederen. Symptomer på dette kan inkludere manglende menstruasjon, smerter i underlivet og sparsom blødning fra skjeden. Symptomene oppstår oftest i graviditetsuke 6-8, men kan forekomme både før og etter. I alvorlige tilfeller kan det føre til livstruende blødning.

Polypper i livmoren

Polypper er små, stiklete utvekster som har potensial for å utvikle seg hvor som helst i livmorhulen. Disse utvekstene er i de aller fleste tilfeller godartede. Dersom de strekker seg utenfor livmorhalsen, blir de referert til som livmorhalspolypper. De fleste polypper som utvikler seg i livmoren og livmorhalsen forårsaker ingen symptomer. Imidlertid kan noen oppleve uregelmessige blødninger fra skjeden, som små blødninger utenfor menstruasjonsperiodene, samt i noen tilfeller etter samleie.

Kreft i eggstokker

Eggstokkreft er en samlebetegnelse som refererer til kreftsykdommer som oppstår i eggstokker, eggledere eller bukhinnen. Eggstokkene og egglederne er plassert tett sammen og i nærheten av bukhinnen. Dette gjør at kreft som utvikler seg her har en økt tendens til å spre seg mellom disse organene. Typisk for eggstokkreft er at sykdommen oppdages sent. Dette skyldes at symptomene på sykdommen er diffuse og ukarakteristiske. Symptomer kan være kvalme og magesmerter, full mage/trykk og voksende mageområde, endret avføring- eller vannlatningsmønster, redusert allmenntilstand, blødning fra skjeden eller akutte smerter i området.

Kreft i livmoren

Livmorkreft oppstår som regel hos litt eldre kvinner som er forbi overgangsalderen og ikke har menstruasjon lenger. Symptomer kan være rikelig med pussliknende uflod eller blødning fra livmoren, via skjeden, etter overgangsalder. Hos yngre kvinner som ikke har vært i overgansalder kan det utarte seg som blødninger mellom menstruasjon eller ekstra kraftig mens. Symptomene over kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Ta kontakt med lege dersom symptomene varer i over tre uker.

Regelmessige gynekologiske sjekker

Regelmessige gynekologiske kontroller med ultralyd av livmor og eggstokker bidrar til tidlig påvisning av eventuelle problemer i organene. Dette gjør det mulig for gynekologen å ta nødvendige skritt for å behandle tilstanden eller henvise videre. Bestill time hos oss for en ultralyd av eggstokker eller livmor.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *