#sjekkdeg – Livmorhalsprogrammet

#sjekkdeg - livmorhalsprogrammet

Plutselig var september her. Sommeren er på hell og kveldene blir mørkere. For oss har september alltid vært en måned hvor vi har stort fokus på #sjekkdeg-kampanjen, men nå har Kreftforeningen endret denne fokusmåneden til januar i stedet. Vi velger allikevel å bruke september til å minne dere alle på hvor viktig det er å delta i Livmorhalsprogrammet og #sjekkdeg om du har fått innkalling i posten eller har nyoppståtte symptomer. Ved å ta livmorhalsprøve kan eventuelle celleforandringer oppdages og behandles, og risikoen for å få livmorhalskreft reduseres. 

#sjekkdeg 

For dere som ikke har hørt om denne kampanjen tidligere, så kan vi kort oppsummere for dere. Kampanjen #sjekkdeg ble startet av journalisten Thea Steen i 2015, etter at hun selv fikk livmorhalskreft. Sammen med Det Nye og Kreftforeningen gjorde hun en kjempeinnsats for at andre kvinner ikke skulle oppleve det samme som henne og ønsket å sette fokus på viktigheten av at kvinner deltok i livmorhalsprogrammet. Thea døde i 2016, men hennes engasjement lever fortsatt videre. 

Hva er Livmorhalsprogrammet? 

Livmorhalsprogrammet er en systematisk helsekontroll som kvinner blir oppfordret til å delta i. Dette involverer et regelmessig screeningprogram som inkluderer alle kvinner mellom 25 og 69 år. Formålet med programmet er å avdekke forstadier til livmorhalskreft. Fra 1.juli i år tilbys alle kvinner som deltar i programmet og HPV-testes hvert femte år. En slik test avdekker en eventuell infeksjon med HPV-viruset (humant papilloma virus) som er en forutsetning for å utvikle livmorhalskreft. Denne testen kan altså oppdage en eventuell risiko for å utvikle celleforandringer lenge før symptomene oppstår. Dersom du opplever symptomer som indikerer at noe er galt i underlivet, bør du umiddelbart oppsøke gynekolog/ lege eller jordmor for en undersøkelse. Dette rådet gjelder uavhengig av alder, tidspunktet for din siste prøve eller resultatene fra tidligere tester. 

Selv om en prøve ikke gir en absolutt garanti mot utvikling av livmorhalskreft, vil det dramatisk redusere risikoen. Livmorhalsprogrammet, som administreres av Kreftregisteret, vil sende deg et brev når det er på tide å gjennomføre prøven.

Vi hjelper deg 

Hos oss kan du enkelt bestille time for en celleprøve hos våre erfarne jordmødre eller gynekologer på Oslo jordmor og kvinnesenter.  Trykk her for å bestille time 

Du kan også kontakte oss på telefon, 92828833 eller kontakte oss på post@oslojordmor.no. Ikke utsett denne enkle, raske prøven! 

 Dette bør du tenke på før du tar prøven:  

  •  Ikke ta livmorhalsprøven når du har menstruasjon.  
  •  Unngå helst samleie de siste to dagene før celleprøven.  
  •  De siste dagen før livmorhalsprøven må du ikke bruke:  
  •   – tamponger eller fødselspreventivt skum 
  •   – geléer 
  •   - vaginale kremer eller vaginale medisiner    

Noen synes kanskje det er ubehagelig å kle av seg foran andre og føler seg sårbar i denne situasjonen. Vi passer på at undersøkelsen er privat og at det føles trygt for deg. Noen synes det er praktisk å ha på skjørt eller kjole når de skal ta testen, da føler man seg kanskje ikke så avkledd. Hvis du ønsker det, kan du gjerne ta med deg en venn/partner om det føles tryggere for deg.  

Slik tar vi prøven: 

For å få tatt prøven må du sitte i en gynekologstol, slik som ved andre gynekologiske undersøkelser. Det går raskt å ta selve prøven og vi bruker en myk børste mot livmorhalsen. Det gjør som regel ikke vondt å ta en celleprøve, men i noen tilfeller kan det oppleves litt ubehagelig. Det hjelper om du klarer å slappe godt av i stolen. Av og til kan det komme en sparsom blødning etter at prøven er tatt noe som er helt normalt.  Les gjerne mer her. 

Du trenger ingen henvisning for å få time til oss. Vi tar kvinnehelse på alvor! Velkommen til oss!  

 Ønsker du mer informasjon om Livmorhalsprogrammet, kan du lese på kreftregisterets sider 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *