Individuell prevensjonsrådgivning

Individuell prevensjonsrådgivning. Det som passer deg , passer nødvendigvis ikke din venninne!

Mange i dag har googlet og lest om prevensjon på sosial medier i forkant til møtet med helsepersonell i forhold til valget av prevensjonsmetode. Det er selvfølgelig bra at du søker informasjon på egenhånd, men det er dessverre slik at mange misforstår informasjon og kilden er ikke alltid like sikker. På flere medieplattformer er det referert til sine egne erfaringer, hvilket ikke på noen måter trenger bety at det samme gjelder for deg.  Vi , som også mange andre, ser dessverre at det går en trend i bytte ut hormonell prevensjon til ikke hormonell prevensjon uten god kunnskapsgrunnlag til valget. Vi møter ofte utsagn som » jeg ønsker ikke benytte hormoner, tåler det ikke» .  » jeg har prøvd alt , og skal nå la min kropp få være uten hormoner et tag» , » jeg har ingen kjæreste nå, og ikke behov for prevensjon».

Det er mulig at du bør prøve en ikke hormonell prevensjonsmetode, men det er viktig at du sikres rett kunnskap for å ta det valget.

Riktig valg for deg

For å finne ut hva som kan passe deg, er det flere hensyn som skal tas. Har du fast partner? Ønsker du kanskje barn i snar fremtid, har du barn fra tidligere, hvilke typer prevensjon har du prøvd tidligere og hva bidrar til at du ønsker bytte prevensjonsmetode?

Hvordan ser din menstruasjonssyklus ut? Har du regelmessig mens, hvor mange dager, rikelig blødning eller sparsom? Har du ofte menssmerter, eller er du ikke plaget med dette? Ønsker du gjerne mens, eller hadde det passet bedre inn i din hverdag å slippe blødning hver måned?

Din sykehistorie kartlegges også, kjente eller tidligere sykdommer som kan være en kontraindikasjon for å velge et preparat med østrogen er viktig. Dette kan være tidligere blodpropp, eller kjent risikofaktor for blodpropp og høyt blodtrykk. Din alder spiller også inn her i forhold til valg av prevensjonsmetode. Vi anbefaler deg å  få individuell prevensjosnrådgivning.

Ulike typer sammensetninger

Det er ikke alltid det beste for deg å slute på hormonell prevensjon for at du har opplevd  bivirkninger som ikke oppleves godt for deg. Det kan være at du trenger en annen type hormonell prevensjon. Bare det å bytte til en annen type p- piller, kan forandre din opplevelse. Hormonene er ulik sammensatt i de forskjellige typer p-piller, p-plaster, p-ring og p-sprøyte, som inneholder både østrogen og gestagen. Minipiller, p-stav og hormonspiraler inneholder kun gestagen, men også her er gestagenet forskjellig både i virkningstoff og mengde.

Et eksempel er at mange tror fordi man opplever en bivirkning av piller, tåler man ikke hormoner og er ikke interessert i å teste en alternativ prevensjonsmeteode. Har du tenkt på at en piller, må ut i blodet for å virke der den skal fungere, i din livmor? Dette betyr en sentral påvirkning og høyre hormonmengde i ditt blod. En spiral fungerer mest lokalt og trenger betydelig mindre hormonmengde som kan påvirke deg hormonelt. For å sammenligne benytter vi oss av piller og sier at de hormonspiraler som idag finnes på markedet motsvarer som å innta mellom 6 – 15 piller i året!

Spiral

Vi møter også kvinner som bestemt seg på forhånd for en kobberspiral, men ikke tenkt over at menstruasjon mest trolig vil øke. Kobberspiral kan være topp for noen, men mest sannsynlig ikke for deg med stor mens og store menssmerter fra tidligere.  La oss forklare forskjellen mellom kobber og hormon, hva som skjer med livmorslimhinnen. Hver måned bygges slimhinnen opp i din livmor for å ta i mot et befruktet egg, være passe tykk og gunstig slik at egget kan feste seg og graviditet er et faktum.

Dersom du har en kobberspiral, bygges slimhinnen opp tykkere enn normalt og mer ugunstig for egg å feste seg. Dette gjør at du som regel vil få en litt større menstruasjon enn vanlig. Kobber bidrar også til et ugunstig miljø i livmor, slik at egg og sædceller ikke overlever. Ved hormonspiral holdes slimhinnen tynnere enn normalt slik at egget ikke klarer  feste seg. Når du ikke er gravid, er det lite, kanskje ingen mens å få.

Hva med kondom da?

Er du en av de som tenker, «jeg benytter kondom, det får holde»? Kondom er helt klart det beste du kan benytte for å beskytte deg mot seksuelt overførbare sykdommer! Når det gjelder å beskytte seg mot uønsket graviditet, er det dessverre ikke det sikreste. Så mange som 18 % blir gravid med typisk bruk av kondom. At en av fem blir gravid med kondom skyldes brukerfeil. Hvis kondom benyttes prefekt, er det % som blir uønsket gravid. Perfekt bruk er dessverre ikke en realitet for de fleste.

Sikre deg kunnskap

Vi ønsker å høre på dine utfordringer og behov slik at du får en prevensjonsmetode som er bra for deg, og slipper uønskede bivirkninger. Velkommen til oss for individuell prevensjonsrådgivning. 

Starter du opp med en type prevensjon, ønsker vi at du kommer tilbake til oss etter et par måneder. Vi anbefaler deg da en såkalt prevensjonskontroll. Har du startet med prevensjon med østrogen i, bør man kontrollere ditt blodtrykk. Har du satt inn en hormonspiral, er det også fint med en sjekk. På alle prevensjonskontroller snakker vi om hvordan du har det, opplevelsen både positivt og eventuelt negativt. Enkelte ganger byttes prevensjonsmetode.

 

les ev. artikkler fra vg desember 2022:

-Unge dropper hormonell prevensjon

-overlege advarer mot influencere som deler prevensjonsråd

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *