Positiv graviditetstest! Jeg er gravid!

positiv graviditetstest

Har du tatt en positiv graviditetstest og «burde» være glad men kjenner på kaos og usikkerhet?

Kanskje du har planlagt en graviditet med kjæresten din, kanskje du har ventet og gledet deg til en graviditet og allikevel kjenner engstelse og usikkerhet?

Jeg som jordmor som møter mange kvinner tidlig i graviditeten kan bare si at dette er veldig vanlig. Jeg tenker det kommer av at det å bli gravid og skal bli mor er en stor forandring i livet. Det å bli foreldre er en livslang oppgave. Du blir den viktigste personen i barnets liv og du og kjæresten din blir for alltid knyttet sammen på en ny måte når dere blir foreldre sammen.

Forandringer i kroppen skjer tidlig

Forandringer i graviditeten påvirker deg både fysisk og psykisk. Noen har mange symptomer som tretthet, kvalme og oppblåsthet fra tidlig graviditet, rett etter positiv graviditetstest, mens noen andre ikke kjenner noe forandringer i det hele tatt. Er du i dårlig form og mye kvalm så kan de første ukene i svangerskapet oppleves ekstra slitsomt. Den hormonelle forandringen tidlig i graviditeten påvirker også mer eller mindre ditt humør og dine følelser. Det er helt normalt å bli litt ekstra følsom, nærtagen. Muligens du tar til tårer litt lettere og at du selv opplever humøret kan svinge raskt.

Kanskje du også kjenner litt hjertebank, puster og peser deg oppfør trappene. Hva skjer, du blir sliten av minste lille anstrengelse. Jo, tidlig i graviditeten øker du væskemengden i  kroppen betraktelig. Dette gir hjertet en ekstra påkjenning, før kroppen anpasser seg og utvider blodkarene slik at sirkulasjonen går lettere, uten så mye motstand. Noen får også større  og spente bryst helt tidlig i graviditeten.

Takk og lov er ikke alt dette konstant uten noe som kommer og går i løp av svangerskapet.  Det er lurt at din partner er med på noen samtaler hos jordmor, spesielt dersom det oppleves slitsomt, slik at dere begge kan få støtte og en forklaring på hvorfor denne forandring oppstår.

Jordmor , en god samtalepartner

Gi deg selv tid til å «lande» litt i graviditeten. Slipp frem de følelsene som kommer og prøv ikke tenke på hvordan man burde reagere eller føle. Snakk med noen om hvordan du har det- som regel hjelper det å snakke om det. For de fleste vil det føles bedre etter noen uker når man blitt litt mer vant til tanken på at man skal bli mor. Jordmor vil ofte være en god samtalepartner når du trenger noen å prate med. Jordmor kan også henvise videre til psykolog hvis det skulle være behov for det i svangerskapet.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *