Double dutch (ikke glem kondom)

kondom, soi, kjønnssykdommer, seksuelt overførbare infeksjoner, prevensjonsveiledning

«Double dutch» brukes ofte om bruk av p-piller og kondom samtidig. Ved «double dutch» får man dobbel beskyttelse, både beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) og graviditet.

Kondom

Kondom beskytter mot overføring av seksuelt overførbare infeksjoner ved at kontakt mellom slimhinner, sæd og skjedesekret forhindres. Kondom gir ikke fullstendig beskyttelse mot kondylomer og genital herpes. Foreløpig er kondom det eneste prevensjonsmiddel som menn kan bruke. Men kondom er ikke et sikkert prevensjonsmiddel mot graviditet. Ved perfekt bruk av kondom vil 2 % bli gravid i løpet av et år (sammenlignet med 0,05% av dem som bruker p-stav), ser vi på typisk kondom bruk blir 18 % gravide i løpet av et år.

Langtidsvirkende prevensjon

Vi har mye fokus på trygg og sikker prevensjon som p-stav og spiral. P-stav og spiral påvirkes ikke av din bruk, brukerfeil oppstår ikke og de er langtidsvirkende. Men langtidsvirkende prevensjon eller annen hormonell prevensjon, beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

Om du ikke har en fast partner og heller ikke ønsker å bli gravid, er det lurt å bruke kondom i tillegg til langtidsvirkende prevensjon eller annen hormonell prevensjon.

Klamydia

Klamydia smitter ved ubeskyttet sex og er i dag den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge. Sykdommen kan behandles med antibiotika men ubehandlede infeksjoner kan hos et fåtall medføre komplikasjoner som bekkeninfeksjon, svangerskap utenfor livmoren, infertilitet og kroniske underlivssmerter. Flest klamydiatilfeller diagnostiseres i aldersgruppen 20-24 år. Forekomsten av klamydia sett i forhold til folketallet, er høyest i Oslo, etterfulgt av Finnmark og Troms. Klamydia gir sjelden symptomer, derfor er det viktig med forebygging (kondom bruk) og at man tester seg. Ved positiv SOI test er det også viktig at det gjøres smitteoppsporing.  

Behov for SOI test eller prevensjon?

Opplever du ubehag i underlivet som for eksempel svie, kløe eller utflod, har byttet partner eller hatt ubeskyttet sex? Da kan du få sjekket deg for seksuelt overførbare sykdommer (SOI-test/ test for kjønnssykdommer) hos Oslo jordmor og kvinnesenter. Vi hjelper deg også med å finne rett prevensjon.

Hos Oslo jordmor og kvinnesenter får du raskt time og det er ikke nødvendig med henvisning.

Bestill time online

Les mer

Individuell prevensjonsveiledning

P-stav /spiral

Klamydiastaistikk

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *