Overgangsalderen – en naturlig reise med ulik opplevelse

perimenopause eller overgangsalderen

Overgangsalderen er en naturlig del av livet for alle kvinner. Den markerer slutten på den fertile fasen og medfører en rekke hormonelle forandringer som kan gi ulike symptomer. Denne perioden kalles også perimenopause og det er svært individuelt hvordan du opplever tiden. Overgangsalderen kan være en tid med både utfordringer og nye muligheter.

Hormonell endring:

I overgangsalderen faller gradvis produksjonen av østrogen og progesteron fra eggstokkene. Dette kan for eksempel gi uregelmessige menstruasjoner, hetetokter, nattesvette, søvnproblemer, humørsvingninger, tørrhet i skjeden og urinveisproblemer. Hver kvinnes opplevelse er unik, og symptomene varierer i intensitet og varighet.

Symptomlindring og støtte:

Heldigvis finnes det hjelp for å lindre plagene. Hormonterapi, enten med østrogen eller progesteron, kan være effektivt for mange. Andre alternativer eller noe du bør gjøre i tillegg kan være livsstilsendringer som berør kosthold, mosjon og stressmestring. Det finnes også en rekke ulike kosttilskudd som kan være til hjelp for mange. Snakk med vår gynekolog for å finne den beste løsningen for deg.

Utfordringer og nye muligheter:

Overgangsalderen kan by på både tap og gevinst. Tap av fertilitet og kroppens forandringer kan være vanskelig å håndtere. Samtidig kan det være en tid for refleksjon og fokus på egen helse og velvære. Møt tiden positivt og se etter nye muligheter for personlig vekst og utvikling. For mange blomstrer kjærlekslivet opp, og dersom du tidligere vart bekymret for en uønsket graviditet, er dette ikke lengre noe å bekymre seg for når du nådd menopause.

Gynekologens rolle:

Som gynekolog ønsker vi veilede og støtte deg gjennom overgangsalderen.  Ved en konsultasjon hos oss vil vi kartlegge dine symptomer, gi informasjon om mulige behandlingsalternativer og finne den beste veien videre for deg. Vi tar også ofte en ultralyd over livmor, eggstokker og eggledere i tillegg til blodprøver som kan bekrefte starte eller sluttet av perimenopause. Dersom du har hatt symptomer en stund og ikke hatt mens på 1 år, er det stor sannsynlighet at du nå tredd over i menopause som det kalles etter at man er ferdig med menstruasjonen.

 

Husk at du ikke er alene, og at det finnes hjelp å få. Velkommen til å ta kontakt med oss. Bestill time online her 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *