Endometriose: De 10 vanligste symptomene

Endometriose er en kronisk tilstand der vev som ligner livmorslimhinnen (endometrium) vokser utenfor livmoren. Dette kan forårsake en rekke symptomer for eksempel smerter. Nedenfor kan du lese mer om de 10 vanligste symptomene på endometriose, men husk at dette er store individuelle forskjeller på eventuelle plager som man opplever. Ta kontakt med en gynekolog dersom du opplever plager. Symptomene kan også skyldes andre tilstander.

De 10 vanligste symptomene på endometriose:

  1. Smertefulle menstruasjoner: Kraftige smerter under menstruasjon som er verre enn vanlig ubehag, og som ikke lindres av reseptfrie smertestillende tabletter. Det kan være lurt å prøve noe hormonell prevensjon som ofte gir reduserte blødninger. Et annet tips fra oss er å prøve TENS som smertelindring.
  2. Rikelig, uregelmessig og langvarig blødning: Smertefulle blødninger utenfor menstruasjonssyklusen, eller uvanlig langvarig menstruasjon er også vanlig.
  3. Smerter ved samleie: Smerter under eller etter samleie, spesielt i dypere posisjoner.
  4. Smerter ved avføring eller vannlating: Smerter eller ubehag under toalettbesøk, spesielt under menstruasjon.
  5. Bekkensmerter: Smerter i underlivet, enten konstant eller periodisk, som kan stråle til ryggen eller lårene. Her kan også TENS være et godt alternativ til smertelindring.
  6. Infertilitet: Vanskeligheter med å bli gravid, kan være relatert til endometriose. Har du prøvd å bli gravid uten resultat 6-12 måneder, anbefaler vi deg å starte med en kontroll hos gynekolog.
  7. Tretthet og utmattelse: Kronisk tretthet og utmattelse som ikke kan forklares av andre faktorer.
  8. Oppblåsthet og fordøyelsesproblemer: Magekramper, diaré, forstoppelse eller oppblåsthet, ofte relatert til menstruasjonssyklusen. Enkelte tilfeller kan et kosttilskudd som regulerer tarmbalansen være til hjelp.
  9. Smerter ved eggløsning: Smerter på midten av syklusen når eggløsning finner sted.
  10. Psykiske symptomer: Depresjon, angst, humørsvingninger og nedsatt livskvalitet.

Husk at Ikke alle kvinner med endometriose har alle disse symptomene. Symptomene er variert i alvorlighetsgrad og det finnes andre symptom som vi ikke nevnt her. Det er mange kvinner som har endometriose, man estimerer til at ca 10 % av alle kvinner har dette. Du finner mye info om endometriose på endometriose foreningen.

Hvis du har mistanke om at du kan ha endometriose, er det viktig å oppsøke lege for å få en diagnose og riktig behandling, time til våre gynekologer finner du her.

 

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *