Hvorfor får man menssmerter?

For å forklare hvorfor vi får menssmerter, må jeg fortelle dere litt forenklet om menstruasjonssyklusen og livmoren.
Livmoren er en muskel med et rom inni.

I det rommet finnes en slimhinne, endometriet, og det er den slimhinnen vi blør ut ved mens. Denne slimhinnen er også det sted hvor et befruktet egg kan begynne å vokse. Endometriet påvirkes av hormoner som produseres i eggstokkene, østrogen og progesteron, og begynner å vokse å bli tykkere etter mens.

Hvis man ikke blir gravid synker hormonproduksjonen fra eggstokkene og dette leder til at slimhinnen i livmoren begynner å produsere andre stoffer, prostaglandiner og leukotriener, rett før vi får mens. Det er disse stoffer, spesielt prostaglandinerne, som årsaker de smerter vi opplever ved mens. Prostaglandinene gjør at blodkarene, og også hele livmoren kontraheres, trekker seg sammen.

Dette leder i sin tur til ischemi, O2-mangel, i endometriet og livmoren. Det er dette som gir de smerter vi opplever og en blødning når slimhinnen dør og støtes ut. Studier har vist at kvinner med menssmerter, dysmenorre, har mye høyere konsentrasjoner av prostaglandiner i endometriet en kvinner som ikke er plaget av menssmerter.

Siden må man å nevne at det også finnes andre årsaker til menssmerte. Vanligst da er endometriose.

Hilsen gynekolog Stina, Olso jordmor og kvinnesenter

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *