Hva kan jeg gjøre for å lindre menstruasjonssmertene mine?

lindre menstruasjonssmertene

Er det mulig å lindre menstruasjonssmertene? Da jeg var ung var jeg mye plaget av menssmerter. Til å begynne med gikk jeg nok mest og hadde vondt. Kanskje tok jeg noen tabletter. Deretter oppdaget jeg, og vet nå, at antiinflammatoriske smertestillende tabletter, slik Ibux, har best effekt. Disse typer av smertestillende virker gjennom å minske produksjonen av prostaglandiner, akkurat de stoffer som årsaker de smerter vi opplever ved mens. En anbefaling til de som bruker Ibux, eller annen prostaglandinhemmer, er å huske på å ta tablettene tidlig, før smerten blitt alt for sterk. Da har de bedre effekt. Vet du når du skal få mens kan du gjerne begynne dagen før.

Fysisk aktiv

Jeg lærte etterhvert også at det var bedre å bevege seg når det var vondt en å ligge stille, noe som jeg husker at min mamma også sa til meg og min søster; -«Beveg deg!»

Fysisk aktivitet øker blodsirkulasjonen og minsker da ischemin (O2- mangelen) i livmoren. Det er ischemin som gir smertene. Fysisk aktivitet stimulerer også den egne endorfinproduksjonen, ett hormon som virker smertestillende i kroppen. lindre menstruasjonssmertene med å bevege deg er en måte.

Prevensjon fungerer for å lindre menstruasjon

Når jeg ble litt eldre begynte jeg med p-piller, som hadde god effekt mot mine menssmerter og som har god effekt på mange med menssmerter. Jeg hadde fortsatt vondt ved mens men ikke slik før. De første p-pille jeg begynte med syntes jeg påvirket min sexlyst. Bytte derfor og de nye fungerte helt topp. Jeg begynte også å hoppe over de hormonfrie ukene med p-pillene og hadde da ikke noen mens mer en ca. 3-4 ganger om året, da jeg gjorde en pause på en uke. Dette kan jag som gynekolog anbefale de som har vondt ved mens selv om de står på p-piller. Dette er ikke farlig. Man må ikke ha mens når man tar p-piller. Får du småblødninger «spotting» når du tar dine hormonpiller kontinuerlig – gjør da ett opphold på 4-7 dager og begynn deretter på nytt. Bare husk på å ta en tablett hver dag, så du ikke blir gravid!

Nå bruker jeg i stedet hormonspiral, som også har god effekt mot menssmerter. Slipper menstruasjon og trenger ikke huske på en piller hver dag. Superbra! lindre menstruasjonssmertene med en hormonspiral idag!

hilsen gynekolog Stina, Oslo jordmor og kvinnesenter

les mer om menstruasjonsmerer på helsenorge

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *