Jod får ofte gravide i seg for lite

jod

Jod er et essensielt mineral som har flere viktige funksjoner i kroppen. Blant annet bidrar jod til et normalt stoffskifte og en normal utvikling hos fostre og barn.

Nå viser ny forskning at inntaket av jod er for lavt blant mange gravide i Norge. Dette gjelder særlig de som spiser lite fisk/sjømat og meieriprodukter og de som ikke tar tilskudd. I følge tall fra den norske mor og barn-undersøkelsen får hele 70 % av de gravide som ikke tar tilskudd i seg mindre enn anbefalt.

Gravide har et økt behov av mineralen. Anbefalingen for en voksen frisk person ligger på 150 mikrogram per dag mens den for gravide og ammende ligger på henholdsvis 175 og 200 mikrogram.

Meieriprodukter og hvit fisk er våre beste kilder til jod. Brunosten, som mange har anbefalt at man dropper å servere barn i barnehagen, inneholder faktisk så mye som rundt 170 mikrogram per 100 gram. Til sammenlikning inneholder gulost 30 mikrogram, torsk mellom 200 og 300 mikrogram og lettmelk 20 mikrogram per 100 gram.

Når du er på første svangerskapskontrol vil jordmor snakke litt om kosthold. Dersom ditt kosthold innholder lite jod, kan det være at du blir anbefalt å ta et tilskudd på 150 μg /dag. Dette gjelder spesielt deg som har et lavere daglig inntak enn 6 dl melk/yoghurt, eller spiser lite/ingen hvit saltvannsfisk og samtidig får i seg mindre enn 8 dl melk/yoghurt per dag.  Det anbefales at du kommer igang med tilskuddet så tidlig som mulig i svangerskapet, gjerne før du blir gravid. Planlegger du en graviditet anbefaler vi deg å tenke over ditt behov. Du kan eventuelt starte med et tilskudd et par måneder før. Gjerne sammen med folattilskudd som også anbefales før graviditeten. 

Hilsen ernæringsrådgiver Maren, Oslo jordmor og kvinnesenter As

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *