Gravide får i seg for lite jod

Jod er et essensielt mineral som har flere viktige funksjoner i kroppen. Blant annet bidrar jod til et normalt stoffskifte og en normal utvikling hos fostre og barn.

Nå viser ny forskning at inntaket av jod er for lavt blant mange gravide i Norge. Dette gjelder særlig de som spiser lite fisk/sjømat og meieriprodukter og de som ikke tar tilskudd. I følge tall fra den norske mor og barn-undersøkelsen får hele 70 % av de gravide som ikke tar tilskudd i seg mindre enn anbefalt.

Gravide har økt behov for jod. Anbefalingen for en voksen frisk person ligger på 150 mikrogram jod per dag mens den for gravide og ammende ligger på henholdsvis 175 og 200 mikrogram.

Meieriprodukter og hvit fisk er våre beste kilder til jod. Brunosten, som mange har anbefalt at man dropper å servere barn i barnehagen, inneholder faktisk så mye som rundt 170 mikrogram per 100 gram. Til sammenlikning inneholder gulost 30 mikrogram, torsk mellom 200 og 300 mikrogram og lettmelk 20 mikrogram per 100 gram.

Hilsen ernæringsrådgiver Maren, Oslo jordmor og kvinnesenter As

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *