PCOS -Hormoner i ubalanse

PCOS, hårvekst hos kvinner, gynekologisk undersøkelse, barnløshet

PCOS står for polycystisk ovariesyndrom. Som navnet tilsier, er dette ikke en sykdom. PCOS er en tilstand med flere (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene).  Symptomene kan variere mellom kvinner og også hos den enkelte kvinnen gjennom livet. Det klassiske symptombildet består av unormal hårvekst på kropp og ansikt, kviser, manglende eller sparsomme menstruasjoner, barnløshet og overvekt. Tilstanden kan debutere når som helst i fertil alder, men for mange skjer det sent i tenårene.

Overvekt er ikke årsaken

Lite fysisk aktivitet, overvekt og fedme ”trigger” PCOS, men det er ikke årsaken. De fleste (to av tre) kvinner med PCOS er overvektige, men tilstanden kan også ramme slanke kvinner. PCOS handler om hormoner. Årsaken til polycystisk overiesydrom mistenkts å være genetisk, men livsstils faktorer kan påvirke symptomene.

Insulinresistens

Det virker som PCOS forårsakes av noe som kalles insulinresistens. Insulinresistens innebærer at kroppen er mindre følsom for insulin, det hormon som er ansvarlig for å regulere blodsukkerverdiene. Ved insulinresistens må kroppen produsere mer insulin for å regulere blodsukkeret. I kroppen finnes mange forskjellige hormoner med forskjellige oppgaver. Hormonene påvirker også hverandre. Økte insulinverdier fører bl.a. til økte testosteronverdier. Det er de økte testosteronverdiene som gir de typiske symptomene ved PCOS.

Økte testosteronverdier

Testosteron er et «anabolt androgent steroidhormon», det «mannlige kjønnshormonet», som gir mannens karakteristika. Testosteron produseres også hos kvinner, men i mindre mengder. Økte testosteronverdier kan hos kvinner forstyrre menstruasjonene, gjennom å hemme modningen av egg i eggstokkene. Ved undersøkelse ser man mange ganger en økt ansamling av umodne egg i eggstokkene, det som kalles for PCO (polycystiske ovarier).

Økte testosteronverdier kan også gi økt hårvekst og økt hårtap ved typiske steder for menn; f.eks. økt hårvekst på haka og lepp og økt hårtap ved tinningene. Økte testosteronverdier kan også gi økte plager med akne (kviser).

Den hormonelle ubalansen

Den hormonelle ubalansen hos kvinner med PCOS gir en økt risiko for det som kalles «metabolsk syndrom». Metabolsk syndrom omfatter overvekt, høyt blodtrykk, høye insulinverdier og økt fettinnhold i blodet. Dette fører til økt risiko for sykdommer som bl.a. diabetes , hjerteinfarkt og slag. Det er derfor ekstra viktig for kvinner med PCOS å følge de anbefalinger som egentlig gis til alle mennesker – å spise sunt og være fysisk aktiv, for å forhindre disse sykdommer.

Menstruasjonsforstyrrelsen kan være et problem i seg selv, å aldri vite når mensen skal komme. Det kan også være et problem når man prøver å bli gravid, da eggløsningene er uregelmessige, sjeldne eller kanskje ikke kommer i det hele tatt. Det virker som at PCOS også kan gi en økt risiko for angst og depresjon. Det er dog vanskelig å sikkert si hva dette kommer av – hvis det er årsaket av den hormonelle ubalansen eller hvis det kommer av at man sliter med sin overvekt, akne, hårtap eller ufrivillig barnløshet.

Diagnostisering av PCOS

Sykehistorien og karakteristisk utseende gjør at PCOS ofte er lett å mistenke. En generell undersøkelse og gynekologisk undersøkelse er likevel nødvendig for å utelukke andre årsaker til symptomene. Blodprøver vil avsløre unormale hormonnivåer og gi et bilde av kroppens sukkeromsetning, fettstoffer og kolesterol. 

Behandling

Behandlingen for polycystisk ovariesyndrom avhenger av hvilke symptomer du har og om du ønsker å bli gravid. Behandlingen ved PCOS retter seg på de aktuelle symptomene/problemene. Det kan f.eks. være behandling med p-pille for å regulere menstruasjonene og minske hudproblemer, det kan være å stimulere eggløsning for å kunne oppnå graviditet. Men det er ikke bare ulemper med å ha PCOS. Ved behandling/stimulering har kvinner med PCOS god sjanse for graviditet. De har ofte mange egg i sine eggstokker og det finnes studier som taler for at kvinner med PCOS bevarer sin fruktbarhet høyer opp i alder, sammenlignet med andre kvinner. Kvinner med PCOS responderer også bra på fysisk trening grunnet de høyere testosteron verdienen.

Snakk med våre erfarne gynekologer

Våre gynekologer har kunnskap og erfaring med behandling av PCOS. Har du symptomer på PCOS og ønsker en samtale og undersøkelse, kan du bestille time her. Hos oss trenger du ingen henvisning og du får raskt time. Du ka benytte vår gynekolog Oslo, uavhengig hvor du bor i landet.  Det er også mulig med video/ telefon konsultasjon. 

Time til gynekologisk undersøkelse

Facebook
Twitter
Pinterest

Relaterte innlegg:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *